Uusi sydäninfarktin ennusmerkki löydetty:Veren valkuaisaine ennustaa sydänkohtausta vuosia ennen oireita

Veren valkosolujen erittämä valkuaisaine, myeloperoksidaasi (MPO), ahtauttaa ja tulehduttaa valtimoita jo kymmenen vuotta ennen kliinisen sepelvaltimotaudin ilmaantumista. MPO voidaan mitata verestä, ja sitä alettaneen pian soveltaa terveystarkastuksiin. Karnosiini ja kalaöljyn EPA-rasvahappo toimivat antioksidantteina (hapetuksenestoaineina) ja tulehduksen vaimentajina – MPO:n vastavaikuttajana – mikä tuo jälleen uuden selityksen näiden ravintolisien sydäntä suojaavaan vaikutukseen.

Mikä myeloperoksidaasi?

Kyseessä on valkosolujen erittämä valkuaisaine, proteiini, jonka tehtävänä on tuhota vereen joutuneita haitallisia bakteereja. Samalla sen ryöpsähtäminen verenkiertoon kuitenkin tulehduttaa valtimoiden sisäseinämiä, mikä ahtauttaa valtimoita ja vaikeuttaa verenkiertoa (lue lisää Wikipediasta). MOP osallistuu myrkyllisten AGE-tuotteiden syntyyn elimistössä (kaavakuva).

Uusi sydäninfarktin ennusmerkki

Oireeton ja näennäisesti terve ihminen – jolla ei ole todettu yhtään ns. klassista sydäntaudin riskitekijää – voi saada yllättäen sydäninfarktin. Se tulee varoittamatta kuin salama taivaalta. Tutkijat ovat löytäneet asialle uuden selityksen, MPO:n. Pian sen määritys lisättäneen terveystarkastuksiin.

"MPO:n pitoisuus on koholla veressä useita vuosia ennen sydänkohtauksen tuloa", sanoo asiaa tutkinut amsterdamilainen sydänlääkäri Matthijs Boekholdt. Löydös tarjoaa meille aivan uuden diagnostisen keinon ennustaa tulevaa sydäninfarktia ja löytää sille alttiina olevat henkilöt.

Boekholtin työryhmä mittasi MPO:ta vuosina 1993-97 terveiltä Norfolkissa (EPIC-Norfolk study Englannissa) asuvilta ihmisiltä ja seurasi kahdeksan vuotta heidän terveydentilaansa. Ilmeni, että 1 138 ihmistä oli joutunut sydänkohtauksen vuoksi sairaalahoitoon tai kuollut. Heillä oli jo “terveenä” ollessa ollut korkea MPO-pitoisuus. Se lisäsi sydäninfarktin riskiä 1,5-kertaisesti. Kohonnut MPO lisäsi riskiä myös henkilöillä, joiden LDL, HDL ja C-reaktiivinen proteiiini (CRP) olivat viitearvojen puitteissa

MPO hapettaa LDL-kolesterolia, jolloin sitä alkaa takertua valtimoiden sisäseinämiin. Samalla MPO itsekin aiheuttaa niissä tulehdusta. Lisäksi MPO muuttaa ”hyvää” HDL-kolesterolia niin, että sen suojavaikutus heikkenee. MPO vähentää myös typpioksidin (NO) määrää veressä, jolloin valtimoiden joustavuus vähenee. (Karnosiini sitä vastoin lisää NO:n muodostusta veressä, mikä ehkäisee mm. verenpaineen nousua.)

Boekholdtin tutkimus ei suinkaan ole ensimmäinen, jossa todetaan yhteys MPO:n ja sydänkohtausten välillä. Asia on näytetty toteen Yhdysvalloissa (NEJM 2004) ja myös Suomessa 40 henkilön aineistossa (Mäkelä ym. 2004). "Uusi tutkimuksemme on kuitenkin ensimmäinen laaja näennäisesti terveillä ihmisillä tehty seuranta, jossa syy-yhteys käy ilmi”, Boekholdt korostaa. ”MPO:n mittaaminen auttaa tunnistamaan henkilöitä, joita perinteinen riskikartoitus ei tavoita”, hän lisää.

MPO saattaa olla epävakaiden (helposti repeävien) plakkien tunnusmerkki”, kommentoi tutkimusta tohtori Christopher Cannon Harvardin yliopistosta. "Tämä tulehdusmarkkeri näyttää kohoavan jo kymmenen vuotta ennen kliinisen sepelvaltimotaudin ilmaantumista. Tauti voitaneen todeta hyvin varhaisessa vaiheessa, mikä voi auttaa todellisessa ennaltaehkäisyssä”, hän tiivistää.

Tutkimus julkaistiin 10.6.2007 Journal of the American College of Cardiology (JACC) -lehdessä, ja sitä selostetaan myös ACC:n tiedotteessa ja mm. Daily Telegraphissa.

Tupakoitsijoilla MPO katalysoi LDL-kolesterolin karbamylaatiota, joka johtaa muutoksiin valtimoiden seinämissä, ilmenee osittain Oulun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta (Wang et al 2007). Tämänkin löydöksen valossa EPAn käyttö ravintolisänä olisi suotavaa, etenkin jos tupakoi.

Karnosiini pitää myeloperoksidin aisoissa (Sarrami ym. 2017).

Smoking may provoke atherosclerosis via LDL carbamylation

Meuwese MC, Stroes ESG, Hazen SL, et al. Serum Myeloperoxidase Levels Are Associated With the Future Risk of Coronary Artery Disease in Apparently Healthy Individuals: The EPIC-Norfolk Prospective Population Study J. Am. Coll. Cardiol. 2007 ; 50: 159 - 165 Abstract
Wang Z, Nicholls S. Rodriguez, RE, et al. Protein carbamylation links inflammation, smoking, uremia and atherogenesis Nature Medicine 2007;13,1176-1184 Abstract
Sarrami F, Yu LJ, Karton A. Computational design of bio-inspired carnosine-based HOBr antioxidants. Journal of Compututer-Aided Molecular Design. 2017 Sep 8. doi: 10.1007/s10822-017-0060-3.

Tohtori Tolosen kommentti

Suomessa kaikki kliiniset laboratoriot voivat ottaa MPO-näytteen. TAYS-laboratorion viitearvon yläraja on 21 U (yksikköä), HUSLABin 10 U, TYKSLABin ja OYS-laboratorion 7 U.

MPO:n merkityksen selviäminen sydänkohtauksen ennusmerkkinä vahvistaa entisestään käsitystä, jonka mukaan karnosiini ja kalaöljy (etenkin E-EPA) suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta. Nämä ravintoaineet näet ehkäisevät kaikkia yllä selostettuja MPO:n haittavaikutuksia. EPA toimii sekä antioksidanttina että tulehduksen estoaineena (lue lisää).

Boldyrev A, Abe H. Stvolinsky S, Tyalina O. Effects of carnosine and related compounds on generation of free oxygen species: a comparative study. Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol 1995;112(3):481-5 [PubMed]
Cuzzicrea S, Genovese T, Failla M et al. Protective effect of orally administered carnosine on bleomycin-induced lung injury. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol . 2007;292(5):L1095-104 [Abstract]
Chiu WC, Hou YC, Yeh CL. Effect of dietary fish oil supplementation on cellular adhesion molecule expression and tissue myeloperoxidase activity in diabetic mice with sepsis. Br J Nutr . 2007;97(4):685-91 [PubMed]