Meta-analyysi: Antioksidantit hyödyksi tyypin 2 diabeteksessa

Pitkäaikainen tiettyjen antioksidanttivitamiinien käyttö voi edistää tyypin 2 diabeetikkojen valtimoiden sisäpinnan (endoteelin) toimintaa ja ehkäistä siten valtimoiden kalkkiutumista, ilmenee ranskalaisen Avignonin yliopiston meta-analyysista (koontitutkimuksesta). Valtimotaudit johtuvat nimenomaan endoteelin toimintahäiriöistä. Tässä aineistossa antioksidanteista oli hyötyä kuitenkin vain normaalipainoisille, ei ylipainoisille diabeetikoille.

David Monteron työryhmän laatimassa meta-analyysissa kerättiin tietoja Medline-, Cochrane-, Scopus- ja Web of Science -tietokannoista helmikuuhun 2013 mennessä julkaistuista antioksidanttitutkimuksista, joissa oli selvitetty antioksidanttien vaikutusta tyypin 2 diabeetikkojen valtimoiden toimintaan. Tällaisia tutkimuksia löytyi kymmenen, ja niihin oli osallistunut 296 potilasta. Tulokset julkaistaan Obesity Review -lehdessä, joka kertoo niistä jo nyt verkossa.

Antioksidanttien pitkäkestoinen nauttiminen näytti edistävän endoteelin toimintaa normaalipainoisilla diabeetikoilla, joiden painoindeksi oli alle 29,45. Ylipainoiset ja lihavat diabeetikot (joilla on normaalipainoisempia voimakkaampi hapetusstressi ja krooninen matala-asteinen tulehdus) olisivat ilmeisesti tarvinneet laajemman tulehdusta ehkäisevän ja vaimentavan ravintolisähoidon. Endoteelin toimintahäiriöt voivat johtaa valtimoiden seinämien paksuuntumiseen ja kalkkiutumiseen, jolloin suonen läpimitta pienenee ja verenkierto vaikeutuu. Endoteelin toimintahäiriöitä todetaan usein henkilöillä, joilla on verenpainetauti, tyypin 2 diabetes ja jotka tupakoivat tai ovat alttiina ympäristön saastumiselle.

"Antioksidantit, kuten berberiini, on todettu hyödyllisiksi tyypin 2 diabeteksessa", kirjoittavat ranskalaistutkijat. Tyypin 2 diabeteksessa vallitsee voimakas hapetusstressi, ja hapetuksen lopputuotteet, kuten rasvoista syntyvät aldehydit voivat vaurioittaa endoteelia ja lisätä valtimonkovettumataudin riskiä, tutkijat kirjoittavat.

Diabeetikot ovat suurin sydäninfarktiin sairastuva ihmisryhmä. Naisilla riski on vielä suurempi (yli 20-kertainen) kuin miehillä. Pelkkä verensokerin hallinta ei riitä ehkäisemään diabeteksen lisätauteja. Diabeetikon tulee mittauttaa seerumin hs-CRP, ja jos se on koholla, tulee noudattaa vhh-ruokavaliota ja käyttää tulehdusta vaimentavia ravintolisiä.

Lähteet:
Antioxidant vitamins help type 2 diabetes. Foodcomsumer.org. 5.5.2014
Montero D, Walther G, Stehouwer CDA, et al. Effect of antioxidant vitamin supplementation on endothelial function in type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Obesity Reviews 2014;15(2) 107–116. DOI: 10.1111/obr.12114