Kalaöljy suojaa hermostoa sisplatinan haittavaikutuksilta

Sisplatina (engl. cisplatin) on yleisesti käytetty solunsalpaaja eli sytostaatti, jota annetaan infuusiona suonensisäisesti. Lääke poistuu elimistöstä hyvin hitaasti: sitä on elimistössä vielä kahdeksan kuukauden kuluttua hoidon loppumisesta. Valitettavasti sisplatinalla on monia pahoja sivuvaikutuksia: pahoinvointi, ruokahaluttomuus, anemia, maksa- ja munuaisvauriot, näkö- ja kuulohäiriöt, korvien soiminen (tinnitus) sekä muut ääreis- ja keskushermostovauriot, jota voivat jatkua kauan vielä hoidon päätyttyäkin. Turkkilainen rottatutkimus osoittaa, että kalaöljy voi ehkäistä sisplatinan hermostohaittoja. Aikaisemmin on jo osoitettu, että magnesiumin nauttiminen sisplatinahoidon aikana ehkäisee lääkkeen sivuvaikutuksia.

Sisplatina (cis-diamminedichloroplatinum II, Cpt) on voimakas syöpäsolujen kasvua estävä, DNA:ta alkyloiva yhdiste, jota käytetään yleisesti kiinteiden kasvainten (tuumoreiden) hoitoon. Tällaisia kasvaimia ovat mm. kives-, munasarja-, rinta-, keuhko, virtsarakko- sekä pään ja kaulan alueen ja kohdunkaulan syövät. Sisplatina aiheuttaa valitettavasti palautuvia ja palautumattomia muutoksia myös terveissä kudoksissa, mm. munuaisissa, luuytimessä, mahassa ja suolistossa, aivoissa sekä sisäkorvassa (kuulovaurio). Syöpätutkijat ovat selvittäneet, voitaisiinko ravintolisillä ehkäistä tai vähentää sisplatinan aiheuttamia sivuvaikutuksia (Astolfi ym. 2016).

Rotat (n = 28) jaettiin neljään ryhmään, joista yksi sai pelkkää sisplatinaa ja toimi siten verrokkeina. Muut ryhmät saivat sisplatinaa ja sen lisänä kalaöljyä eri annoksina.

Sisplatina aiheutti huomattavia hapetusvaurioita lisäämällä rasvojen hapettumista (lipidiperoksidaatiota) ja heikentämällä antioksidanttipuolustusta. Sisplatinan haittavaikutukset näkyivät EMG-muutoksina (elektroneuromyografiassa) iskiashermoissa. Kalaöljy ehkäisi ja vähensi näitä haittavaikutuksia. Tutkijat suosittelevat kalaöljyn nauttimista sisplatinahoidon aikana, koska se voi suojata aivoja ja ääreishermostoa. Tutkimuksen teki Inonu-yliopiston farmasian tiedekunta, farmaseuttisen toksikologian osasto, Malatya, Turkki. Myös australialaiset syöpälääkärit suositelevat kalaöljyä ja muita ravntolisiä ehkäisemään kemoterapain haittavaikutuksia (Schloss ym. 2016).

Kalaöljy voi vähentää rintasyövän kemoterapian haittoja, osoittaa intialainen kliininen tutkimus (Mansara ym. 2015).

Kalaöljy herkistää syöpäsoluja kemoterapialle ja parantaa siten potilaan ennustetta, osoittaa Milanon yliopiston syöpälääkäreiden ja farmakologien julkaisema seikkaperäinen kirjallisuuskatsaus, jonka voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Ubikinonin (Q10) ja monivitamiinin antaminen rotille ehkäisee tehokkaasti sisplatinan aiheutamaa kuulovauriota (Astolfi ym. 2016).

Suomessa monet syöpä- ja muut lääkärit kieltävät kategorisesti potilaitaan nauttimasta ravintolisiä, koska "niitä ei ole tutkittu".  Väite ei pidä paikkaansa, sillä tiedelehdissä on julkaistu lukuisia tutkimuksia, joiden mukaan ravintolisät ehkäisevät kemoterapian ja sädehoidon sivuvaikutuksia ja parantavat potilaiden ennustetta. Katso esim. kirjallisuusviitteet artikkelista Corsetto ym .2017.

Kalaöljyn edut paksusuolisyövässä

Kuva kertoo kalaöljyn eduista pakususuolisyövässä. Lähde: Lee JY, Sim TB, Lee JE, Na HK. Chemopreventive and Chemotherapeutic Effects of Fish Oil derived Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Colon Carcinogenesis. Review. Clinical Nutrition Research. 2017 Jul;6(3):147-160. doi: 10.7762/cnr.2017.6.3.147.
Corsetto PA, Colombo I, Kopecka J, Rizzo AM, Riganti C. ω-3 Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids as Sensitizing Agents and Multidrug Resistance Revertants in Cancer Therapy. Review. International Journal of Molecular Science. 2017 Dec 20;18(12). pii: E2770. doi: 10.3390/ijms18122770. Free Full Text
Schloss J, Colosimo M, Vitetta L. New Insights into Potential Prevention and Management Options for Chemotherapy-Induced Peripheral Neuropathy. Asia-Pacific Journal of Oncology Nursing [serial online] 2016 [cited 2016 Dec 17];3:73-85. Available from: http://www.apjon.org/text.asp?2016/3/1/73/170977

Kamisli S, Ciftci O, Cetin A, et al. Fish oil protects the peripheral and central nervous systems against cisplatin-induced neurotoxicity. Nutritional neurotoxicity 2014;17 (3) 116-126 Abstract

Mansara P, Ketkar M, Deshpande R, et al. Improved antioxidant status by omega-3 fatty acid supplementation in breast cancer patients undergoing chemotherapy: a case series. Journal of Medical Case Reports. 2015 Jun 24;9(1):148. Free Full Text

Astolfi L, Simoni E, Valente F, et al. Coenzyme Q10 plus Multivitamin Treatment Prevents Cisplatin Ototoxicity in Rats. PLoS One. 2016 Sep 15;11(9):e0162106. doi: 10.1371/journal.pone.0162106. eCollection 2016.