Kalaöljy ehkäisee ikääntyvien naisten aivojen surkastumista

Mitä enemmän ikääntyvien naisten punasoluissa on kalaöljyn omega-3-rasvahappoja, sitä paremmin heidän aivonsa säilyvät hyväkuntoisina, osoittaa suuri amerikkalaistutkimus. Siinä naisten terveydentilaa seurattiin kahdeksan vuotta ja aivot kuvattiin tietokoneella. Tutkimus vahvistaa tuoretta Sidneyn yliopiston ikääntyvien ihmisten aivotutkimusta. Kummankin tutkimuksen tulokset puoltavat kalaruoan ja kalaöljyvalmisteiden nauttimista.

Kyseessä on kuuluisa Women’s Health Initiative Memory Study (WHIMS), jota tehtiin Etelä-Dakotan ja Iowan yliopistoissa. Siinä seurattiin 1111 postmenopausaalisen 65–80-vuotiaan naisen terveydentilaa yli kahdeksan vuotta. Heillä ei ollut merkkejä dementiasta seurannan alkaessa. Naisten punasoluista mitattiin omega-3-indeksi ja heidän aivonsa kuvattiin MRI-laitteistolla kahdeksan vuotta myöhemmin. Siinä määritettiin 13 aivoalueen tilavuus (5 valkoisesta ja 8 harmaasta aivomassasta) ja samalla nähtiin, kärsivätkö aivot verenkiertohäiriöistä.

Suuri omega-3-indeksi korreloi suurempaan aivojen tilavuuteen, eritoten aivotursojen (hippokampusten) tilavuuteen. Toisin sanoen, mitä suurempi omega-3-indeksi oli ollut, sitä laajemmat olivat aivotursot kahdeksan vuoden kuluttua. Aivotursot vastaavat ns. korkeammista aivotoiminnoista, kuten muistista, tunteista ja autonomisen hermoston toiminnasta. Kalaöljyn omega-3-rasvapot suojaavat aivotursoja rappeutumiselta, päättelevät tutkijat Neurology-lehdessä julkaistussa artikkelissaan.

Omega-3-indeksi

Omega-3-indeksi on kalaöljyn omega-3-rasvahappojen (EPA+DHA) prosentuaalinen osuus punasolun solukalvon kaikista rasvahapoista. Kuvassa omega-3:t on merkitty punaisella. Niitä on 3 kappaletta tutkitun alueen 64:stä rasvahaposta, eli indeksi on 4,6 %. Tulos on melko huono. Indeksin tulisi olla yli 8 %, jolloin se suojaa sydäntä, valtimoita ja aivoja (muistihäiriöiltä, masennukselta jne). RBC = Red Blood Cell (punasolu).

Tutkimus vahvistaa Sidneyn yliopiston kuvantamistutkimusta, jonka mukaan kalaöljy ehkäisee ikääntyvillä ihmisillä aivomuutoksia, jotka heikentävät muistia ja voivat aiheuttaa ahdistusta ja masennusta.

Pottala JV, Yaffe K, Robinson JG, Espeland MA, Wallace R, Harris, WS. Higher RBC EPA + DHA corresponds with larger total brain and hippocampal volumes. Neurology 10.1212/WNL.0000000000000080
von Schacky C. Omega-3 Index and Cardiovascular Health. Review. Nutrients 2014, 6(2), 799-814; doi:10.3390/nu6020799