Ravitsemusterapian professori sahaa omaa oksaansa ja vaarantaa potilaiden terveyden

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab pistää lusikkansa D-vitamiinisoppaan, josta hänen edustamansa yliopisto on tullut surullisen kuuluisaksi. Schwab kieltää jo potilaitaan käyttämästä D-vitamiinilisiä, joiden hän kuvittelee aiheuttavan myrkytyksiä, vaikka hän ei edes mittaa veren D-vitamiinia. Iisalmelainen gynekologi Hannu Vierola on täysin toista mieltä. Hän mittaa potilaittensa veren D-vitamiinipitoisuuksia, jotka ovat usein katastrofaalisen pieniä. Myös Turun seudun nivelyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Liisa Salminen kehottaa viemään tuliaisiksi D-vitamiinia kukkien sijasta.

Schwab pelottelee Ilta-Sanomissa

- Joudun jo kieltämään joiltakin potilailtani D-vitamiinivalmisteiden käytön, koska D-vitaminoituja maitotuotteita menee niin paljon, sanoo apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta Ilta-Sanomien haastattelussa 16.10.2013.

- Suomessa myydään D-vitamiinitabletteja, joiden vahvuus saattaa olla jopa sata mikrogrammaa, eli kymmenkertainen määrä vuorokausiannoksen uuteen suositukseen verrattuna, Schwab kauhistelee.

D-vitamiinin lisääminen elintarvikkeisiin on nostanut tutkimuksen mukaan suomalaisten D-vitamiinitason lähelle suositusarvoja, hän väittää.

- Miehillä suositukset täyttyvät pelkän ravinnon avulla, naisilla ne jäävät hieman alle, eli he tarvitsevat ruoan rinnalle vitamiinilisän, näin siis Schwabin mukaan. Työikäisistä naisista 55 prosenttia käyttääkin vitamiinilisää turvatakseen riittävän D-vitamiinin saannin. Joillakin D-vitamiinin suositusarvot uhkaavat kuitenkin ylittyä.

Uusien suositusten mukaan D-vitamiinia tulisi saada kymmenen mikrogramman verran vuorokaudessa. Ravinnosta tämän saa, kun syö kalaa 2-3 kertaa viikossa ja nauttii maitovalmisteita, joihin on lisätty D-vitamiinia, väittää Schwab. Esimerkiksi luomumaitoa juovat ottavat usein vitamiininsa purkista, sillä luomumaitoon ei lisätä D-vitamiinia, Schwab lausuu. Hän sahaa omaa oksaansa ja menettää uskottavuutensa ravitsemuksen asiantuntijana. Valitettavasti hän kouluttaa kaikki Suomen ravitsemusterapeutit.

Schwabin väärinkäsitys

Schwab ei ymmärrä – vaikka se nimenomaan lukee suosituksissa – että ravitsemussuositukset on annettu terveelle keskivertoväestölle, ei yksilöille eikä varsinkaan kroonisia sairauksia poteville henkilöille. Heidän ravinnon tarpeensa ovat aivan toisenlaiset. Esimerkiksi syöpäpotilaan ruokavalio, jota esimerkiksi HYKSin syöpäklinikan ravitsemusterapeutti neuvoo, on aivan päinvastainen kuin mitä terveelle väestölle suositellaan. Syöpähoitoja saavaa potilasta kehotetaan vaihtamaan salaatit ja muut kasvikset, vihannekset ja marjat – joissa ei ole juuri lainkaan proteiinia – valkuais- ja energiapitoisiin ruokiin: voihin, maitoon, kermaan, rasvaiseen juustoon, lihaan, kananmuniin, makkaraan yms. laihtumisen (kakeksian) ehkäisemiseksi. Samoin vitamiineja, hivenaineita ja proteiinia (mm. heraa) kehotetaan nauttimaan ravintolisävalmisteina, joissa on paljon kaloreita. Syöpäpotilas tarvitsee D-vitamiinia yleensä 175 mikrogrammaa vuorokaudessa. Riittävän saannin voi varmistaa mittaamalla seerumin D-vitamiinin pitoisuuden, jonka tulee nousta yli 125 nmolin/l. Schwabin suosittelema saanti ja 50 nmol/l-pitoisuus vaarantaavat potilaan terveyden.

Schwabin nimi on mukana kuopiolaisessa VitDbol-tutkimuksessa, jossa 35 koehenkilölle annettiin 2000 µg D-vitamiinia (25 kappaletta 80 µg:n tabletteja) yhden päivän kuluessa. Tämä jättiannos suurensi seerumin D-vitamiinin pitoisuutta keskimääärin vain vaivaiset 20 %. Haittavaikutuksia ei ilmennyt. Lue lisää! Vaikuttaako skitsofreeniseltä?


Erikoislääkärin toisenlainen mielipide

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierolan mukaan Suomi on diabetesmaa ja se johtuu siitä, ettei D-vitamiinia saada tarpeeksi. Hän toivookin, että määrä nostettaisiin 40 mikrogrammaan, josta puolet tulisi ravintolisästä ja puolet ravinnosta, kuten maidosta ja kalasta. Ylipainoisilla ja monisairailla pitäisi määrän olla vielä isompi, sanoo Vierola. Hän on todennut toisaalla, etteivät lääkärit enää luota ravitsemustieteilijöiden suosituksiin. Syynä ovat juuri muun muassa Schwabin mielipiteet.

Lastenlääkäri vaatii suosituksen nostoa 100 µg:aan

Lastentautiopin dosentti Outi Mäkitie vaati jo viime vuonna lasten D-vitamiinisuosituksen nostoa takaisin arkkiartri Arvo Ylpön ohjeeseen eli 100 µg:aan päivässä. Lue lisää viereisen palstan linkistä.


"Tee hyvä teko: Vie D-vitamiinia tuliaisiksi kukkien sijasta"

Turun seudun nivelyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Liisa Salminen puhuu vahvasti D-vitamiinin puolesta YLE-uutisille 16.10.2013. Hän popsii 100 mikrogrammaa päivässä, koska on huomannut olevansa sen tarpeessa. Salminen sanoo, ettei saisi tarvitsemaansa D-vitamiinia pelkästään ruuasta.
Hän on mittauttanut seeruminsa D-vitamiinin pitoisuuden, joka on ihan kunnossa. Tulos kumoaa Schwabin väitteet yliannostuksesta ja sen vaaroista.
Marja-Liisa Salminen sanoo, ettei uusi suositus (10 µg) ole riittävä.

- Ei se riitä missään nimessä. Semmoinen ihminen, joka syö kunnolla D-vitamiinia, tuntee voinnissaan sen aivan selvästi. Ihminen piristyy jo kahden viikon jälkeen, kun hän on syönyt D-vitamiinia suuremman annoksen.

Salminen uskoo D-vitamiinin suojelleen häntä esimerkiksi flunssilta. Yleisesti vitamiinilisä on piristänyt oloa selvästi.

- Ennen nukahdin jo yhdeksältä ja nyt katson aina uutiset vielä kymmeneltäkin.

- Jos nivelrikkoinen esimerkiksi kaatuu, niin luustolla on paremmat mahdollisuudet parantua, jos D-vitamiinitasot ovat kunnossa. Professori Hannu Aron tutkimusten mukaan lonkkamurtumatkin paranevat nopeammin, Salminen selvittää.

"Vitamiinipurkki kukkapurkin sijaan"

Nivelyhdistyksen jäsenistön vitamiiniarvoja mitataan säännöllisesti ja ne ovat Salmisen mukaan parantuneet viime vuosina huomattavasti.

Hän iloitsee siitä, että yhä useammat tuntuvat oikeasti ymmärtäneen vitamiinilisän merkityksen. Hän ehdottaakin, että suomalaiset veisivät jatkossa toisilleen tuliaisiksi D-vitamiinia kukkien sijaan.

- Saaja joutuu hoitamaan niitä kukkia, mutta D-vitamiini hoitaa saajaa itseään.