Duodecim vähättelee kalaöljyä

Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin lehti Duodecim vähättelee kalaöljyn terveysvaikutuksia sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa. Kirjoituksessa selostetaan yhtä italialaista tutkimusta, jossa verrattiin yhden gramman kala- ja oliiviöljyjen vaikutusta toisiinsa, eikä niillä havaittu olevan eroja. Duodecimin johtopäätökset ovat virheellisiä ja tarkoitushakuisia (lääketeollisuus sponsoroi lehteä mainoksin), kuten seuraavassa osoitan.

Duodecim kirjoittaa muun muassa:
"Seurannassa ryhmien välille ei ilmaantunut eroja. Omega-3-rasvahapporyhmässä sydän- ja verisuonitauteihin kuoli 2,3 % ja sairaalaan niiden takia joutui 9,9 %, oliiviöljyä saaneiden luvut olivat 2,2 % ja 10,1 %. Myöskään sydänperäisissä äkkikuolemissa ei ollut eroja. Koronaaritapahtumia kehittyi happoryhmässä 5,0 %:lle ja halvauksia 2,8 %:lle ja öljyryhmässä 5,2 %:lle ja 2,3 %:lle. Viikoittaisten kala-aterioiden määrä ei vaikuttanut tuloksiin eikä sekään, oliko ateroskleroosi ennestään tiedossa vai ei. Happoryhmässä sattui 16 ja verrokeilla 12 vakavaa verenvuotoa. Omega-3-rasvahapoista ei näytä olevan hyötyä sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa eikä ehkäisyssä."

Kirjoittajan nimimerkki JP:n tietämättömyys aiheesta ilmenee heti kirjoituksen toisessa virkkeessä (klikkaa alla olevaan linkkiin), jossa hän väittää linolihapon olevan omega-3-rasvahappo. Linolihappohan kuluu omega-6-perheeseen!

Miksi ihmeessä tässä valtavan kalliissa tutkimuksessa annettiin aivan liian pientä päiväannosta EPA + DHA -kalaöljyä, kun jo vuonna 2007 Lancetissa julkaistusta JELIS-tutkimuksesta tiedetään, että jopa japanilaiset riskiryhmän potilaat tarvitsevat 1,8 grammaa EPAa päivässä. Japanilaiset sydänlääkärit ovat osoittaneet, että nimenomaan EPA-rasvahappo suojaa valtimoita ja sydäntä, kun DHA on pelkkä by-stander. Italialaistutkimuksen EPA-annos oli riittämätön, vain noin ¼ tarvittavasta.

Italialaisten tutkijoiden ja JP:n loppupäätelmätkin ovat virheellisiä. Niiden pitäisi kuulua:
Tässä tutkimuksessa kalaöljy (1 g/vrk) osoittautui samanarvoiseksi kuin oliiviöljy (1g/vrk). Kumpikin toimii anti-inflammatorisena aineena elimistössä.

Japanilaiset tutkimukset puoltavat E-EPA-kalaöljyn käyttöä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa (linkit alla). Amerikkalaiset MARINE- ja ANCHOR-tutkimukset osoittavat, että E-EPA alentaa tehokkaasti ja turvallisesti kohonneita triglyseridejä, jotka ovat merkittäviä valtimotautien riskitekijöitä. Sitä paitsi riskipotilaat tarvitsevat muitakin ravintolisiä kuin omega-3:a, kuten Sydäntautien ehkäisy ja itsehoito -oppaasta käy hyvin ilmi. Kalaöljy ehkäisee rintasyövän kemoterapian haittoja, kertoo intialainen kliininen tutkimus (Mansara ym. 2015). Australialainen sydänprofessori Trevor A. Mori (2017) antaa kirjallisuuskatsauksessaan aivan päinvastaisen kuvan kuin Duodecim.

Kalaöljyn edut paksusuolisyövässä

Kuva kertoo kalaöljyn eduista pakususuolisyövässä. Lähde: Lee JY, Sim TB, Lee JE, Na HK. Chemopreventive and Chemotherapeutic Effects of Fish Oil derived Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Colon Carcinogenesis. Review. Clinical Nutrition Research. 2017 Jul;6(3):147-160. doi: 10.7762/cnr.2017.6.3.147.
Omega-3-rasvahapoista ei ole hyötyä sydän- ja verisuonitaudeissa. Duodecim 2013;129:1862

Ohnishi H, Saito Y. Eicosapentaenoic Acid (EPA) Reduces Cardiovascular Events: Relationship with the EPA/Arachidonic Acid Ratio. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis. 2013 Sep 18.

Niomiya T, Doi Y, Kiyohara Y. Relationship Between the Ratio of Serum Eicosapentaenoic Acid to Arachidonic Acid and the Risk of Death: the Hisayama Study. Circulation 2011; 124: A8169 Meeting Abstract
Mansara P, Ketkar M, Deshpande R, et al. Improved antioxidant status by omega-3 fatty acid supplementation in breast cancer patients undergoing chemotherapy: a case series. Journal of Medical Case Reports. 2015 Jun 24;9(1):148. Free Full Text
Mori TA. Marine OMEGA-3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Revies. Fitoterapia. 2017 Sep 27. pii: S0367-326X(17)31303-5. doi: 10.1016/j.fitote.2017.09.015.