Itä-Suomen yliopisto: Kalarasva ehkäisee tyypin 2 diabetesta

Kalarasvan omega-3-rasvahapot näyttävät vähentävät kakkostyypin diabeteksen riskiä, ilmenee Itä-Suomen yliopiston lähes 20-vuotisesta seurantatutkimuksesta. Mitä suurempi seerumin omega-3-pitoisuus, sitä pienempi diabeteksen riski. Tutkimus puoltaa rasvaisen kalan syöntiä ja kalaöljyn käyttöä ravintolisänä.

Tutkimuksessa ei annettu tutkituille kalaöljyä, vaan tyydyttiin mittaamaan veren rasvahappoja ja verensokeria ja kartoittamaan ruokatapoja kyselylomakkeella. Aineistona oli 2212 miestä, jota kuuluvat Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor -tutkimukseen. Miehet olivat seuruun alussa (1984-1989) 42–60 –vuotiaita. Lähes 20 vuoden kuluessa 422 miestä sairastui diabetekseen. Verrattaessa veren omega-3-pitoisuuksia (EPA+DPA+DHA) ja sairastuvuutta ilmeni, että ylimmän neljänneksen sairastumisen riski oli 33 % pienempi kuin alimman kvartiilin.

Johtopäätös: Suuri seerumin omega-3-pitoisuus, joka on objektiivinen kalaruoan syönnin ilmaisin, liittyi pienentyneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Runsas ja säännöllinen rasvaisen kalan syöminen ja myös kalaöljyn nauttiminen vähentävät diabeteksen riskiä. Suurimman hyödyn saanevat ne, jotka syövät vähiten rasvaista kalaa. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kalaöljyn rasvahapot, etenkin EPA, parantavat insuliiniherkkyyttä ja sokeritasapainoa. Kalaöljyn käyttö ravintolisänä voi ehkäistä satoja tuhansia suomalaisia sairastumasta diabetekseen ja parantaa jo sairastuneiden ennustetta.

Virtanen JK, Mursu J, Voutilainen S, Uusitupa M, Tuomainen TP. Serum Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Risk of Incident Type 2 Diabetes in Men: The Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Diabetes Care. 2013 Sep 11. Abstract