D-vitamiinia lasten korvatulehduskierteeseen

D-vitamiinin anto – suomalaista viranomaissuositusta suurempana päiväannoksena – vähentää lasten toistuvia korvatulehduksia, osoittaa uusi italialaistutkimus. Tulehduskierteessä olevien lasten D-vitamiinin tarve on sellainen, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee vähintään 90 nanomooliin litrassa (nmol/l). Siihen ei riitä Suomessa voimassa oleva eikä edes lokakuussa päivitettävä saantisuositus, jolla pitoisuus jää useimmiten 50 nmoliin/l.

Tutkimusta johti lastentautiopin professori Susanna Esposito (Universita degli Studi di Milano). Kokeeseen osallistui 116 toistuvista korvatulehduksista kärsivää lasta, joista puolet sai D-vitamiinia ruoan lisänä 4 kuukautta. Lapset olivat keskimäärin vähän alle 3-vuotiaita. Ennen D-vitamiinihoitoa keskimääräinen S-D-25 oli alle viitearvon alarajan 75 nmol/l. D-vitamiinia annettiin 25 mikrogrammaa (µg) päivässä, jolla pitoisuus nousi keskimäärin 90 nmoliin/l. Se on ilmeisesti juuri se pitoisuus, joka tarvitaan mikrobitulehdusten ehkäisyyn, kuten aikaisemmissakin tutkimuksissa on tullut ilmi. D-vitamiinilisä ei aiheuttanut lapsille mitään sivuvaikutuksia.

D-vitamiinilisä vähensi merkitsevästi uusia korvatulehduksia: Niitä ilmeni puolen vuoden seurannan aikana 38 verrokeilla ja 26 D-vitamiinia saaneilla. Toisin sanoen D-vitamiini ehkäisi 12 lapsen tulehduksen. D-vitamiinin anto vähentää siis myös lasten antibioottikuurien tarvetta. Professori Esposito toteaa, että lääkärit voivat mitata lasten S-D-25:n ja hoitaa sen kuntoon. Hän esitti tutkimuksensa tulokset 53. Interscience Conference on Anti-Microbial Agents and Chemotherapy -kongressissa 10.–13.syyskuuta 2013.

Jo vuodesta 2009 on tiedetty, että D-vitamiini torjuu flunssaa, influenssaa ja muita infektiotauteja, mutta siihen tarvitaan nykyisiä saantisuosituksia suurempia annoksia.

Suomessa voimassa oleva D-vitamiinisuositus 2–60-vuotiaille on 7,5 µg/vrk, ja se aiotaan nostaa lokakuussa 10 µg:aan. Seerumin D-vtamiinin viitearvo on 75–150 nmol/l, mutta Suomen viralliset "asiantuntijat" (Mikael Fogelholm, Christel Lamberg-Allardt, Suvi Virtanen, Paula Hakala, Ursula Schwab jne.) toitottavat, että 50 nmol/l muka riittäisi kaikille. Tämänkin tutkimuksen valossa on selvää, että viranomaissuositus on aivan liian pieni ja lapset saavat kärsiä sen vuoksi turhista korvatulehduksista ja antibioottikuureista. D-vitamiinin saantisuositus on terveydelle aivan liian tärkeä asia ravitsemustieteilijöiden päätettäväksi. Mutta mitä Pekka Puska sanoikaan Ilkka-lehdessä: "Älkää hyvät ihmiset syökö vitamiineja, säästäkää rahanne oikeisiin lääkkeisiin!"

D-vitamiini on yleisantibiootti kaikkin infektoihin, kirjoittavat israelilaiset tutkijat (Borella ym. 2014).

Vitamin D Cuts Kids' Recurrent Ear Infection. MedPageToday 13.9.2013

Borella E, Nesher G, Israeli E, Shoenfeld Y. Vitamin D: a new anti-infective agent? Annals of  New York Academy of Sciences. 2014 Mar 4. doi: 10.1111/nyas.12321.