Berberiini avuksi lapsettomuuden hoitoon

Berberiini on osoittautunut tehokkaaksi lisähoidoksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymää potevien naisten keinohedelmöityshoidoissa, raportoivat kiinalaiset lääkärit. Tämä on aivan uusi aluevaltaus berberiinin käytössä.

Berberiini lisää insuliiniherkkyyttä ja parantaa siten sokerin aineenvaihduntaa yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin metformiini (tyypin 2 diabeteksen peruslääke). Munasarjojen monirakkulaoireyhtymään (PCOS) liittyy usein heikentynyt insuliiniherkkyys, joten potilaille annetaan metformiinia keinohedelmöityksen (IVF) tueksi.

Kiinalaiset lapsettomuustutkijat vertasivat berberiinin ja metformiinin vaikutusta keinohedelmöitystä saavilla naisilla. Aineistona oli 150 naista, joista osa sai berberiiniä, osa metformiinia ja lumetta. Vaikutusjakso oli kolme kuukautta ennen munasarjojen stimulaatiota. Berberiini ja metformiini paransivat kumpikin kliinisiä, endokrinologisia (hormoni-) ja metabolisia muuttujia PCOS-naisilla. Berberiini osoittautui metformiinia paremmaksi. Berberiinia saaneet naiset synnyttivät enemmän eläviä vauvoja, ja sillä oli vähemmän sivuvaikutuksia kuin metformiinilla, kirjoittavat lääkärit endokrinologien ammattilehdessä.

Aikaisemmin on todettu, että berberiinin herkistää munasarjasyöpäsoluja kemoterapialle ja parantaa siten tämän vakavan sairauden ennustetta (Liu ym. 2013). Suomessa berberiiniä saa terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.


An Y, Sun Z, Zhang Y, et al. The use of berberine for women with polycystic ovary syndrome undergoing IVF treatment. Clinical Endocrinology (Oxf). 2013 Jul 19. doi: 10.1111/cen.12294.
Liu S, Fang Y, Shen H, Xu W, Li H. Berberine sensitizes ovarian cancer cells to cisplatin through miR-21/PDCD4 axis. Acta Biochimica et Biophysica Sinica (Shanghai). 2013 Jul 3. PubMed
Clinical Endocrinology -lehden sivustolla on lähes 7000 linkkiä aiheeseen liittyviin muihin tutkimuksiin.