Diabeetikkojen vhh-dieettitutkimus Saksasta

Vähähiilihydraattinen ruokavalio parantaa diabeetikkojen aterianjälkeistä sokeritasapainoa, proinsuliinipitoisuutta, triglyseridejä sekä sydämen vasemman kammion toimintaa, kertoo uusi tutkimus. Sitä johti sisätautiopin professori, diabeteslääkäri Helene von Bibra-Maassen (Technical University Munich, Germany), joka esitti tulokset Prediabetes and the Metabolic Syndrome 2013 Congressissa. Tutkimus osoittaa, että Suomen Diabetesliiton ja THL:n diabeteetikoille antamat ravitsemussuositukset ovat aivan virheellisiä.

Monilla potilailla, joilla on insuliiniresistenssi, diabetes tai molemmat, on subkliininen sydämen diastolinen vajaatoiminta, joka voi antaa oireita ajan oloon, sanoo professori Bibra-Maassen. Noin 62 %:lla tämän tutkimuksen 32 potilaasta todettiin ekkokardiogrammissa epänormaali diastolinen toiminta. Se parani useimmissa tapauksissa vhh:lla, mutta ei "virallisella" vähärasvaisella ruokavaliolla. Saksalaislääkärit vertasivat vhh- ja vähärasvaisen ruokavalion vaikutuksia diabeetikoilla. Vhh oli selvästi terveellisempi.

Vhh-dieetillä olleet diabeetikot kykenivät vähentämään lääkitystään jo kolmessa viikossa 86 %, kun vähärasvaisella olleet vähensivät vain 6 %. Kahden seuraavan viikon kuluessa vhh-läiset vähensivät lääkitystään vielä 57 %, mutta siitä huolimatta veren sokeritasapaino parani edelleen. Systolinen verenpaine aleni keskimäärin 127 ->118 mmHg. Katso muutkin suotuisat muutokset alla olevan linkin taulukosta. Tässä työssä ei annettu ravintolisiä, jotka olisivat todennäköisesti kohentaneet tuloksia vielä entisestään. Lue lisää diabeetikon ruokavaliosta ja ravintolisistä viereisen palstan oppaasta.

Ei voi kuin ihmetellä Suomen Diabetesliiton, Mikael Fogelholmin, Matti Uusituvan, Ursula Schwabin ja muiden julkisuudessa esiintyvien Suomen johtavien ravitsemustieteilijöiden, THL:n "asiantuntijoiden" ammattitaidottomuutta ja käytännön kokemuksen puutetta, joka ilmenee mm. vhh-dieetin vastustamisena. Viranomaissuositukset eivät todellakaan perustu mihinkään "vankkaan tutkimustietoon", vaikka ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen Helsingin Sanomissa 25.04.2013 niin väittävät.

Low-glycemic diet seen to reverse diastolic dysfunction of diabetes, The Heart.org 22.4.2013