Etyyliesteröity kalaöljy ja D-vitamiini lisäävät valtimoiden joustoa

Etyyliesteröity väkevöity kalaöljy on ollut markkinoilla 30 vuotta, ja sen terveysvaikutuksia on tutkittu laajasti eri puolilla maailmaa. Uusin tutkimus tulee Australiasta (University of Western Australia ja Sir Charles Gairdner Hospital Perthissä), ja raportin julkaisi arvostettu tiedelehti Journal of Nutrition. Tulosten mukaan etyyliesteröidyn kalaöljyn (E-EPA + E-DHA) nauttiminen muokkaa sekä pienten että suurten valtimoiden seinämiä joustaviksi jo 12 viikossa. Israelilaiset lääkärit osoittivat, että D-vitamiinikin lisää valtimoiden joustoa, etenkin diabeetikoilla.

Australiassa annettiin 25 ylipainoiselle henkilöille – joille oli määrätty laihduttava ruokavalio – tätä kalaöljyä neljä grammaa päivässä, mikä on niin suuri annos, ettei sitä voi mitenkään saada ruokavaliosta. Pienten ja suurten valtimoiden joustavuus lisääntyi noin 20 %. Lisäksi kalaöljy alensi kohonnutta verenpainetta, paransi sykevaihtelua ja alensi kohonneita triglyseridejä. Kalaöljy auttoi myös painonhallinnassa ja insuliiniresistenssissä sekä suurensi "hyvän" HDL-kolesterolin pitoisuutta veressä keskimäärin yhdeksän prosenttia. Valtimoiden jousto ja muut nyt todetut suotuisat vaikutukset pienentävät sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen ja sen lisätautien riskiä.

Tässä tutkimuksessa annettu kalaöljy sisältää 90 % omega-3-rasvahappoja (kun peruskalaöljyssä niitä on vain 30 %), ja se on rekisteröity lääkkeeksi Yhdysvalloissa ja eräissä EU-maissa, mutta ei Suomessa. Meillä saa vastaavaa 90-prosenttista kalaöljyä vapaasti terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista. D-vitamiini lisää niin ikään valtimoiden joustoa, eritoten diabeetikoilla, osoittaa uusi israelilainen kliininen tutkimus (Breslavsky ym. 2013)

Etyyliesteröity kalaöljy ja D-vitamiini ovat näiden – ja muidenkin – tutkimusten valossa suositeltavia ravintolisiä erityisesti lihavuudessa, sydän- ja valtimotaudeissa, insuliiniresistenssissä ja diabeteksessa.

Tutkimus on herättänyt maailmalla suurta huomiota. Sen uutisoi mm.
Nutraingredients.com 19.4.2013

Wong ATY, Chan DC, Barrett PHR, et al. Supplementation with n3 Fatty Acid Ethyl Esters Increases Large and Small Artery Elasticity in Obese Adults on a Weight Loss Diet. Journal of Nutrition. 2013;143 (4) 437–441.
Breslavsky A, Frand J, Matas Z, et al. Effect of high doses of vitamin D on arterial properties, adiponectin, leptin and glucose homeostasis in type 2 diabetic patients. Clinical Nutrition. 2013 Feb 27. pii: S0261-5614(13)00047-2. doi: 10.1016/j.clnu.2013.01.020.