Kumpi on vaarallisempaa terveydelle, rasva vai sokeri?

Suomeen tuli sokerivero, eikä yhtään liian aikaisin. Sokeri on osallisena lähes kaikkiin ns. elintapasairauksiin ja 35 miljoonaan kuolemaan vuosittain. Meitä on peloteltu 50 vuotta maaeläinrasvan vaarallisuudella, mutta sen tueksi ei löydy yhtään ainutta tieteellisesti pätevää tutkimusta. Sitä vastoin näyttö sokerin haitallisuudesta kasvaa päivä päiviltä. Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja Jussi Huttunen myöntää olleensa väärässä koko virkauransa ajan. Pekka Puskan olisi tehdä samoin.

Ancel Keys ystävystyi professori Martti J. Karvosen kanssa ja sai tämän avulla Suomen mukaan ns. seitsemän maan tutkimukseen. Tulokseksi saatiin, että mitä rasvaisempi ruokavalio, sitä enemmän veressä on kolesterolia ja se aiheuttaa sydäntauteja ja -kuolemia. Tosiasiassa tutkittuja maita oli 22, mutta kumppanukset jättivät laskuista pois ne 15 maata, joiden tulokset eivät sopineet heidän rasva- ja kolesteroliteoriaansa.

Tutkimus vaikutti kuitenkin pysyvästi ravitsemustieteeseen ja ravintosuosituksiin, jopa niin että tänäkin päivänä margariiniyhtiö Unilever kouluttaa ravitsemusterapeutteja muun muassa Suomessa ja Ruotsissa kertomalla heille "hyvistä rasvoista" (lue: margariinista). Rasvateoria loi pohjan tämän planeetan parhaalle liikeidealle, kolesterolilääkkeiden myymiselle jopa terveille ihmisille. Lääketeollisuus tarttui ideaan hanakasti ja huolehtii lääkäreiden täydennyskoulutuksesta niin, että statiinikauppa kukoistaa. Lähes 700 000 suomalaista syö statiineja, valtaosa heistä ihan turhaan, kuten Suuri kolesterolihuijaus -kirjasta käy ilmi.

Englantilainen ravitsemustieteen professori John Yudkin osoitti 1960-luvulla 15 maan aineistossa vastaavanlaisen yhteyden sokerin käytön ja sydänkohtausten välillä. Yudkinin mukaan sydäntautien syynä ei ole rasva, vaan sokeri, kuten hän esittää suomeksikin julkaistussa kirjassaan "Puhdasta, valkoista, tappavaa: kirja sokerista" (Suomen luontaisterveyden liitto, 1973). Kirjasta ilmestyi suomeksi päivitetty laitos vuonna 1988, mutta sekin taitaa olla myyty loppuun. Kirjastosta saattaa ehkä löytyä.

Keys ja Yudkin kävivät sokerista ja tyydyttyneestä rasvasta kiivasta julkista väittelyä, jossa Keysin "rasvamafia" lopulta pääsi voitolle. Yudkinin sokeriteoria jäi unholaan neljäksi vuosikymmeneksi, mutta nyt se on noussut uudelleen valokiilaan. Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja Jussi Huttunen myöntää Duodecimin verkkosivuilla sokerin olevan paljon vaarallisempaa kuin mitä hän virka-aikanaan kuvitteli. Nostan Jussille hattua, sillä en ole ennen nähnyt kenenkään yhteiskunnallisen vaikuttajan myöntävän reilusti olleensa väärässä koko aktiiviuransa ajan.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kirjoittaa blogissaan, että ravitsemustieteilijät pitivät hänen opiskuluaikanaan 1980/90-lukujen taitteessa sokeria vain lihottavana kalorinlähteenä ja veren triglyseridipitoisuutta suurentavana aineena, eivätkä he sen lisäksi keskustelleet sokerin muista haitoista kuin hammasmädästä.

Tosiasiassa sokeri on merkittävä tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja verenpainetaudin syytekijä. Sokeri lihottaa lapsia ja aikuisia ja huonontaa veren rasvaprofiilia, rasvoittaa maksaa ja aiheuttaa kihtiä. Sokeri tyhmentää ja lisää lasten levottomuutta ja haittaa tarkkaavuutta. Sokeri on syöpäkasvaimen ravintoa, mikä jokaisen syöpäpotilaan tulisi ottaa huomioon. Sokeri maistuu makealta ja siksi se koukuttaa.

Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että sokerilla tarkoitetaan myös tärkkelystä, jota on perunassa, leipomotuotteissa, pitsassa, pastassa, riisissä, jäätelössä ym. makealta maistuvissa elintarvikkeissa. Tämän vuoksi noudatan itse ja suosittelen muillekin vähähiilihydraattista (vhh)-ruokavaliota.