Ubikinoni suojaa diabeetikon sydäntä

Ubikinonia tutkitaan ahkerasti ja sitä käytetään sydäntautien ja diabeteksen täydentävänä hoitona. Uusin tutkimus tulee Australiasta, jossa osoitettiin hiirikokeessa, kuinka ubikinoni suojaa tyypin 1 diabeteksen aiheuttamalta sydänlihasvauriolta, kardiomyopatialta. Havainto puoltaa ubikinonin käyttöä diabeteksen lisähoitona. Ihmiselle sopiva, tehokas ja turvallinen päiväannos on 200 mg. Ubikinonia saa terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.

Kohonnut verensokeri aiheuttaa ylimääräisten myrkyllisten vapaiden happiradikaalien tuotantoa (hapetustressin) ja matala-asteisen kroonisen tulehduksen (inflammaation), jotka yhdessä vaurioittavat valtimoita ja sydänlihasta ja johtavat diabeettiseen kardiomyopatiaan. Ubikinoni on antioksidantti, joka eliminoi vapaita radikaaleja ja suojaa niiden aiheuttamilta kudosvaurioilta. Ubikinoni ehkäisee ja vaimentaa myös tulehdusta. Tässä olivat tutkimuksen lähtökohdat.

Kuuden viikon ikäisiin hiiriin ruiskutettiin streptotsotosiinia (jota käytetään yleisesti kokeellisen diabeteksen aiheuttamiseen). Se aiheutti viidessä viikossa tyypin 1 diabeteksen. Kuukauden kuluttua hiiret jaettiin ryhmiin, joista osa sai 8 viikkoa ubikinonia (10 mg/kg/day), osa ACE-1-lääkettä ramipliiliä (3 mg/kg/day), osa oliiviöljyä ja osa ei saanut mitään.

Tyypin 1 diabetes aiheutti monenlaisia geenimuutoksia ja superoksidin tuotantoa, mikä ilmeni hapetusstressinä. Ubikinonilisä vähensi merkitsevästi näitä muutoksia ja lievensi hemodynaamisia ja muita muutoksia sydämessä (kardiosyyttien hypetrofiaa, tulehdussytokiinien määrää, jne). Ubikinoni osoittautui yhtä tehokkaaksi kuin ramipliili.

Tulokset osoittavat, että ubikinoni vähentää tehokkaasti vasemman kammion vapaiden radikaalien tuotantoa ja ehkäisee samalla kardiomyopatiaa (sydänlihastautia). Ubikinonin käyttö ravintolisänä voi siten tarjota tehokkaan vaihtoehdon ACE-estäjille tyypin 1 diabeteksen aiheuttamien sydänkomplikaatioiden hoidossa, kirjoittavat diabetestutkijat (Baker IDI Heart and Diabetes Institute, Melbourne, Department of Medicine, Central Clinical School, Monash University, Melbourne ja Department of Physiology, School of Biomedical Sciences, Monash University, Melbourne).

Katso alla olevasta linkistä erityisesti kuvaa 7. Se näyttää, kuinka hyperglykemia ja vapaat radikaalit (ROS) aiheuttavat diabeettista kardiomyopatiaa.

Huynh K, Kiriazis H, Du XJ, et al. Targeting the upregulation of reactive oxygen species subsequent to hyperglycemia prevents type 1 diabetic cardiomyopathy in mice. Free Radical Biology and Medicine. 2013 Feb 26. doi:pii: S0891-5849(13)00074-9. 10.1016/j.freeradbiomed.2013.02.021

Päivitys 23.4.2020

Uusi 12 tutkimuksen ja 650 diabeetikon kirjallisuuskatsaus vahvistaa, että ubikinoni vähentää diabeetikkojen sydäntautiriskiä.