Insuliinihoito tappaa 2-tyypin diabeetikkoja

Tyypin 2 diabeetikoille määrätään yhä useammin insuliinihoitoa, koska veren sokeri ei pysy hallinnassa virallisterveellisillä ravitsemussuosituksilla. Insuliinihoito on kuitenkin erittäin vaarallista ilmenee uudesta englantilaisesta jättitutkimuksesta. Sen mukaan insuliinihoito lisää riskiä sairastua ja kuolla sydän- tai aivoinfarktiin, munuaisvaurioon tai syöpään. Diabeteksen käypä hoito -ohjeet ja Suomen Diabetesliiton ravitsemusohjeet ovat potilaille hengenvaarallisia.

Tutkimusaineistona oli kansallinen British Medical Counsilin UK General Practice Research Database, 2000–2010. Tutkimus käsitti 84 622 kakkostyypin diabeetikkoa, jotka olivat perusterveydenhuollon piirissä. He saivat jotakin näistä viidestä hoitovaihtoehdosta:

  • metformiinia
  • sulfonylureaa
  • insuliinia
  • metformiinia + sulfonylureaa
  • metformiinia + insuliinia.

Näille hoidoille altistuttiin yli 105 123 hoitojaksoa, joten aineisto oli valtavan suuri. Tutkimus tehtiin siksi, että tyypin 2 diabeteksen nykyinen hoitomalli on yhä useammin insuliinin käyttö pistoksina, koska diabeetikon veren sokeri ei pysy hallinnassa virallisia ravitsemussuosituksia noudattamalla. Diabeetikoita neuvotaan syömään vähän rasvaa ja runsaasti hiilihydraatteja, jolloin tarvitaan insuliinia, jotta verensokeri saadaan kuriin.

Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, kuinka moni potilas sairastui ensimmäiseen sydänkohtaukseensa, aivohalvaukseensa, munuaisvikaansa, ensimmäiseen syöpäänsä ja kuinka moni kuoli niihin seuruun aikana (päätapahtumat). Lisäksi tutkittiin muun muassa mikroverenkierron häiriöiden ilmaantumista.

Päätapahtumia oli eniten sulfonylureaa ja insuliinia saavilla. Insuliinihoito suurensi riskiä sairastua ja kuolla sydänkohtaukseen, aivohalvaukseen, munuaistautiin tai syöpään. Lisäksi insuliinihoito lisäsi neuropatioiden ja silmämuutosten riskin kaksinkertaiseksi.

Johtopäätös on tyrmistyttävä: Insuliinipistokset lisäävät riskiä sairastua syöpään ja diabeteksen lisätauteihin ja kuolla niihin.

Ennestään tiedetään, että insuliinihoito lihottaa ja heikentää muistia. Pelkkä verensokerin hallinta (tässä tapauksessa insuliinipistoksilla) ei ehkäise diabeteksen lisätauteja, koska potilaan elimistössä myllertävät hapetusstressi, valkuaisaineiden ja rasvojen sokeristuminen (glykaatio) sekä matala-asteinen krooninen tulehdus (inflammaatio). Niitä tulee hoitaa noudattamalla kollega Pentti Raasteen kanssa laatimani Hyvän diabeteshoidon oppaan ohjeita. Niillä voidaan usein välttyä insuliini- ym. lääkehoidolta ja niiden sivuvaikutuksilta. Lue viereiseltä palstalta, mitä länsinaapurin iltapäivälehti Expressen kirjoittaa diabeteksen itsehoidosta.

Currie CJ, Poole CD, Evans M, et al. Mortality and Other Important Diabetes-Related Outcomes With Insulin vs Other Antihyperglycemic Therapies in Type 2 Diabetes. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2013; 98 (2) 668-677. Abstract