Kalaöljy on terveellistä

Itä-Suomen yliopisto (ISY) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat hyökänneet kalaöljyn käyttöä vastaan väittäen, että se muka olisi terveydelle vaarallista. Asia on täsmälleen päinvastoin. Hyökkäys oi jo kolmas ISY:n uutisankka lyhyen ajan kuluessa. Yliopiston ravitsemusyksikkö on menettänyt uskottavuutensa.

Amerikkalaiset tutkijat, joiden työpaikka on Nutrition Program, School of Biological and Population Health Sciences, The Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis, USA, pohtivat perusteellisesti uudessa katsauksessaan, mikä on kalaöljyn merkitys sydän- ja verisuonitaudeissa. He toteavat, että kalaöljy alentaa veren haitallisia kohonneita rasvoja, ehkäisee ja vaimentaa tulehdusta, ehkäisee sydämen rytmihäiriöitä ja veritulppia, ja siksi se suojaa sydäntä [1] .

Australialaiset tutkijat puolestaan korostavat uudessa katsauksessaan kalaöljyn omegarasvahappojen EPAn ja DHA:n erilaisia biologisia ja fysiologisia vaikutuksia elimistössä [2]. Katso erityisesti katsauksen taulukko 2.

Japanilaiset sydänlääkärit (kardiologit) pitävät pelkkää EPAa sisältävää E-EPAa maailman parhaana kalaöljyvalmistena. Japanilainen JELIS-tutkimus on laajin tähän mennessä tehty kalaöljytutkimus sydäntaudeissa. Siinä suuren riskin potilaille annettiin viisi vuotta E-EPAa 1800 mg päivässä, mikä vähensi merkitsevästi angina pectorista, uusia sepelvaltimotautitapauksia, sydäninfarkteja ja aivohalvausten uusimisia. Uusissa amerikkalaisissa ja hollantilaisissa tutkimuksissa E-EPA (2–4 g/vrk) on alentanut trigyseridejä niin hyvin, että FDA on myöntänyt E-EPAlle myyntiluvan lääkkeenä USA:ssa (kuten se on ollut Japanissa jo vuosia). Sydänpotilaat siis tarvitsevat tällaisia päiväannoksia [2]. Kansalliset sydänliitot ja hallitusten elimet suosittelevat kalaöljyn käyttöä (0,4–0,5 g/vrk) sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseksi (ks. taulukko 1 katsauksessa 2). Muut kuin kalarasvan omega-3:t – siis kasvien (pellavan, rypsin, hampun) siemenöljyn ALA, jota on esimerkiksi margariineissa – eivät ole yhtä tehokkaita, sillä ALAn on ensin muututtava elimistössä EPAksi ja DHA:ksi. Vain 0,04 %–2,84% muuntuu [2].

Kala- ja kasviöljyjen omega-3:n vertailua
Kala- ja kasviöljyjen omega-3:t punasolun kalvoilla

Sydänpotilaan veressä on liian vähän omega-3:a

Yhtenä syynä siihen, ettei kaikissa kliinisissä tutkimuksissa ole saatu tilastollisesti merkitsevää näyttöä kalaöljyn vaikutuksista sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa, voi olla potilaiden tehostunut muu hoito, joka peittää alleen kalaöljyn vaikutuksia [1, 2]. Monissa tutkimuksissa on annettu vain yhtä ehkä heikkoa valmistetta, liian pientä annosta ja vain lyhyen aikaa, muutaman kuukauden ajan. Sydäntautien ennaltaehkäisy on elinikäinen projekti, jossa tarvitaan riittävästi uuden polven väkevöityjä, tehokaita kalaöljyvalmisteita. Niiden suojavaikutusta on hyvä lisätä VHH-ruokavaliolla, kuntoliikunnalla sekä B- ja D-vitamiineilla, berberiinillä, karnosiinilla, magnesiumilla, ubikinonilla ja muilla ravintolisillä. Yhdellä valmisteella tehty lyhytaikainen tutkimus tai kokeilu voi tuottaa ei-positiivisen tuloksen.

Kalaöljy on hyödyksi monissa muissakin tiloissa, muun muassa: stressi, masennus, muistihäiriöt, dementia, Alzheimerin ja Parkinsonit taudit, fibromyalgia, reumataudit, nivelrikko, astma, autismi, ihottumat, MS-tauti ja muut autoimmuunisairaudet, skitsofrenia sekä ikääntymismuutokset. Kaiken lisäksi kalaöljy parantaa hammas- ja suuhygieniaa.

Lääketeollisuudessakin on erittäin vahva usko kalaöljyyn erityisesti sydäntaudeissa, eivätkä ISY:n lausunnot tai jotkin ei-positiiviset meta-analyysit sitä horjuta. Maailman suurimpiin kemian konserneihin kuuluva BASF ostaa yli 850 miljoonalla eurolla norjalaisen Progynovan, joka valmistaa etyyliesteröityä E-EPA+E-DHA -kalaöljyä. BASF haluaa siten laajentua ravitsemushoidon alueelle, koska se uskoo tuotteen myynnin nousevan yli miljardiin euroon vuodessa.

Uusi amerikkalinen tutkimus vahvistaa, että etyyliesteröity kalaöljy, 4 g/vrk, lisää ikääntyvien ihmisten lihasmassaa ja fyysistä suorituskykyä (3). Kalaöljy on siis anabolista!

Kanadalainen Kaitlin Samantha Roke julkaisi 2016 erinomaisen väitöskirjan kalaöljystä. Voit lukea sen kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Holub B, Wlodek M, Rowe W, Piekarski J. Correlation of omega-3 levels in serum phospholipid from 2053 human blood samples with key fatty acid ratios. Nutrition Journal, Dec 24 2009, 8:58 doi:10.1186/1475-2891-8-58
Free Full Text
Roke KS, Exploration of the perceived and actual benefits of omega-3 fatty acids and the impact of FADS1and FADS2genetic informationon dietary intake and blood levels of EPA and DHA. ThesisPresented toThe University of Guelph (Canada) 2016 Free Full text

Nutraingredients.com 29.11.2012

1. Jump DB, Depner CM, Tripathy S. Omega-3 fatty acid supplementation and cardiovascular disease. Thematic Review Series: New Lipid and Lipoprotein Targets for the Treatment of Cardiometabolic Diseases. The Journal of Lipid Research, Dec 2012; 53, 2525-2545. Free Full Text pdf

2. Russel FD, Bürgin-Maunder CS. Distinguishing Health Benefits of Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Acids. Marine Drugs 2012, 10, 2535-2559; doi:10.3390/md10112535 Open Access
3. Smith GI, Julliand S, Reeds DN, et al. Fish oil-derived n-3 PUFA therapy increases muscle mass and function in healthy older adults. American Journal of Clinical Nutrition. 2015 May 20. pii: ajcn105833. [Epub ahead of print]