Nivelreuma ja kalaöljy

Noin 50 000 suomalaista sairastaa nivelreumaa. Se kuuluu autoimmuunitauteihin, joiden syitä ei tunneta. Niissä elimistön immuunijärjestelmä toimii virheellisesti ja hyökkää omia kudoksia vastaan. Tilannetta yritetään hillitä immuunijärjestelmään vaikuttavilla lääkkeillä, kuten kortikosteroideilla (kortisonilla) ja uudemmilla valmisteilla. Ne eivät kuitenkaan paranna tautia, vaan se etenee aikaa myöten ja haittaa elämän laatua. Kolmenkymmenen viime vuoden aikana on käynyt ilmeiseksi, että myös ravintotekijöillä voi olla vaikutusta taudin syntyy ja kulkuun. Erityisen tutkimusmielenkiinnon kohteena ovat nyt D-vitamiini ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot.

Kolme uutta tieteellistä kalaöljyjulkaisua vahvistaa kokemusperäistä tietoa: Omega-3-rasvahapot lievittävät reuman oireita ja vähentävät lääkityksen tarvetta sekä sivuvaikutuksia. Tarve on kuitenkin suurempi kuin myyntipäällysteiden terveille tarkoitetuissa käyttöohjeissa lukee.

Nutrition-lehdessä julkaistiin marraskuussa 2012 tutkimus, johon osallistui 37 nivelreumapotilasta. He pitivät kolme päivää ruokapäiväkirjaa ja täyttivät kyselylomakkeen, jossa tiedusteltiin ruokatottumuksia. Sairauden vaikeusaste arvioitiin 28 Disease Activity Score (DAS28) -pisteytyksellä. Potilaiden veriseerumista ja syljestä mitattiin rasvasolujen tuottamia peptidejä (adipokiineja) ja hapetusstressin merkkiaineita. Adipokiinit ovat rasvakudoksessa ilmeneviä tulehdusta välittäviä yhdisteitä, ja hapetusstressi puolestaan osoittaa myrkyllisten vapaiden radikaalien aktiivisuutta elimistössä. Tulehdus ja hapetusstressi ovat "rikoskumppaneita", jotka yhdessä pahentavat taudin kulkua, joten niitä tulisi ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa. Kävi ilmeiseksi, että mitä enemmän potilaat saivat kalarasvaa ruoasta ja ravintolisistä, sitä vähemmän heillä oli tulehdusta ja hapetusstressiä (Hayashi ym. 2012).

Heinäkuussa 2012 Archives of Medical Research -lehti julkaisi kymmenen tutkimuksen koontiraportin (meta-analyysin). Yhteensä 370 reumapotilasta osallistui kaksoissokkokokeisiin, joissa puolet sai vähintään 2,7 grammaa päivässä kalaöljyä ja puolet tehotonta lumetta. Vaikutusjaksot olivat vähintään kolme kuukautta. Kalaöljy vähensi selvästi niveloireita (kipuja, aamujäykkyyttä ja liikerajoituksia) ja vähensi tulehduslääkkeiden tarvetta (Lee ym. 2012).

British Journal of Nutrition julkaisi kesäkuussa 2012 katsauksen, joka käsitti 23 erillistutkimusta. Tulosten mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA vähensivät tulehdusta aiheuttavan arakidonihapon (omega-6) määrää soluissa, jotka osallistuvat tulehdusreaktioihin. Näin kalaöljy vaimensi reumapotilaiden tulehdusta ja vähensi myös synteettisten lääkkeiden tarvetta (Miles ja Calder 2012).

Kuinka paljon reumapotilaan tulisi nauttia kalaöljyä päivässä?

Terveille tarkoitettu käyttöohje ei riitä, vaan reumapotilaan omega-3-rasvahappojen tarve on paljon suurempi, 1–3 grammaa päivässä. Tässä yhteydessä on syytä huomauttaa, että peruskalaöljyt sisältävät vain noin 30 % omega-3:a. Myyntipakkauksessa saattaa lukea suurin kirjaimin harhaanjohtavasti 1000 mg, josta kuluttaja voi saada sen käsityksen, että yhdessä kapselissa olisi 1000 mg omega-3:a. Tosiasiassa niitä voikin olla vain 300 mg, mikä ei anna toivottua vaikutusta. Kuluttajan kannattaa siis varmistaa myyjältä, että saa riittävän vahvaa valmistetta. Japanilainen tutkimus vahvistaa, että reumapotilailla on usein D-vitamiinvaje (Matsumoto ym. 2014). Niinpä kalaöljyn vaikutus tehostuu huomattavasti, kun sen kera otetaan D-vitamiinia (vähintään 100 mikrogrammaa päivässä), berberiiniä (1–3 g/vrk), karnosiinia (1000 mg/vrk) ja ubikinonia (100-300 mg/vrk).

Hayashi H, Satoi K, Sato.Mito N, et al. Nutritional status in relation to adipokines and oxidative stress is associated with disease activity in patients with rheumatoid arthritis. Nutrition 2012 Nov; 28(11-12):1109-14. Abstract

Lee YH, Bae S-C, Song GG. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of rheumatoid arthritis: a meta-analysis. Archives of Medical Research 2012 Jul; 43(5): 356-62 Abstract

Miles EA, Calder PC. Influence of marine n-3 polyunsaturated fatty acids on immune function and a systematic review of their effects on clinical outcomes in rheumatoid arthritis. British Journal of Nutrition 2012 Jun; 107 Suppl 2:S171-84 Abstract

Matsumoto Y, Sugioka Y, Tada M, et al. Relationships between serum 25-hydroxycalciferol, vitamin D intake and disease activity in patients with rheumatoid arthritis -TOMORROW study. Modern Rheumatology. 2014 Sep 11:1-5. Abstract