D-vitamiini suojaa diabeetikon valtimoita

D-vitamiini suojaa diabeetikon sydäntä ja valtimoita, ja kääntäen, D-vitamiinin vähäinen pitoisuus veressä lisää diabeetikon riskiä sairastua valtimomuutoksiin ja sydän- sekä aivoinfarktiin. Syynä on syöjävalkosolujen muuttunut käyttäytyminen, niiden takertuminen valtimoiden seinämiin, jolloin suonet jäykistyvät ja ahtautuvat, eikä veri pääse kiertämään kunnolla. Tutkimus tukee aikaisempia havaintoja, jotka puoltavat D-vitamiinin reilua saantia ruoan lisänä. Seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) voi mittauttaa kliinisissä laboratorioissa. Viitearvo on 75–150 nmol/l, tavoitetaso 125–150 nmol/l. Siihen pääseminen voi edellyttää yli 100 mikrogramman (µg) päivittäistä saantia.

Diabeetikon valtimotaudit liittyvät liian niukkaan D-vitamiinin saantiin, sanovat amerikkalaisen Washington University School of Medicinen (St. Louis) tutkijat. D-vitamiinivaje lisää [hapettuneen ja sokeristuneen] kolesterolin takertumista valtimoiden seinämiin, jolloin ne paksuuntuvat ja jäykistyvät. Verenkierto häiriintyy ja seurauksena voi olla sydänkohtaus, aivohalvaus tai alaraajojen verenkiertohäiriö. D-vitamiinivajeessa sydämen lähellä olevat immuunijärjestelmän solut kiinnittyvät verisuoniin, mikä käynnistää niissä muutoksia. D-vitamiinin riittävä saanti voi ehkäistä näitä haittoja, todetaan 9.11.2012 julkaistussa Journal of Biological Chemistryssa.

Diabetes ja lihavuus yleistyvät kovaa vauhtia kaikkialla, sanoo tutkimusta johtanut solubiologian ja fysiologian apulaisprofessori Carlos Bernal-Mizrachi. Diabeetikot sairastuvat ja kuolevat sydän- ja valtimotauteihin, koska heidän valtimoissaan myllertää matala-asteinen krooninen tulehdus (inflammaatio). Käypä hoito – joka keskittyy verensokerin hallintaan –  ei ehkäise eikä vaimenna sitä riittävästi. Siihen tarvitaan ravintolisiä, kuten omega-3-rasvahappoja, berberiiniä, karnosiinia ja D-vitamiinia.

Bernal-Mizrachuin työryhmä keskittyi selvittämään D-vitamiinin merkitystä diabeettisten valtimomuutosten ehkäisyssä. He havaitsivat, että D-vitamiinin puute oli kaksi kertaa yleisempää diabeetikoilla kuin verrokeilla. D-vitamiini vaikuttaa syöjäsoluihin (makrofageihin), jotka joko pitävät valtimot puhtaina tai ahtauttavat niitä. Veressä kiertävistä monosyytti-nimiset valkosolut kohtaavat tulehduksen, jolloin niistä kehittyy makrofageja eivätkä ne enää kulje verivirran mukana.

Näin tutkimus tehtiin

Aineistona oli 43 tyypin 2 diabeetikkoa ja 25 kaltaistettua verrokkia. Osalla diabeetikoista seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) oli alle 30 ng/ml eli alle 75 nmol/l (viitearvo 75–150 nmol/l). Heidän makrofaginsa takertuivat valtimoiden seinämiin, joihin alkoi kertyä kolesterolia, ja suonet alkoivat kovettua ja ahtautua.

"Tarkistimme kaikki mahdolliset asiaan vaikuttavat sekoittavat tekijät, verenpaineen, kolesterolin, veren sokerin, painon ja rodun", sanoo tohtori Amy E. Riek, jonka nimi on julkaisussa ensimmäisenä. Näistä seikoista vain pieni S-D-25-lukema liittyi makrofagien takertumiseen valtimoihin. Tutkijat huomauttavat kuitenkin, ettei tämä tutkimus vielä osoita lopullisesti, että D-vitamiinin antaminen ehkäisisi tai korjaisi diabeetikon valtimonkovetustautia eli ateroskleroosia.

"Lopullinen tavoitteemme on hoitaa diabeetikkoja D-vitamiinilla ja selvittää, vähentääkö se tulehdusta, [kohonnutta] verenpainetta ja valtimonkovettumataudin todennäköisyyttä", tiivistävät tutkijat medialle antamissaan lausunnoissa.

Suuri saksalainen tutkimus vahvistaa, että seerumin suuri D-vitamiinin pitoisuus ehkäisee sepelvaltimotautia, naisilla vielä paremmin kuin miehillä (Karakas. ym. 2012). Amerikkalainen tutkimus selvitti tarkemmin, kuinka D-vitamiini ehkäisee valtimoiden kovettumista (Yin ym. 2016) ja vähentää ennenaikaista kuolleisuutta (Amer ym. 2013)

Vitamin D may prevent clogged arteries in diabetics. MedicalXpress 13.11.2012

Riek AE, Sprague JE, Timpson A, et al. Vitamin D suppression of endoplasmic reticulum stress promotes an anti-atherogenic monocyte/macrophage phenotype in type 2 diabetic patients. Journal of Biological Chemistry 2012 Nov 9; 287 (46), 38482-38494. Abstract

Karakas M, Thorand B, Zierer A, et al. Low Levels of Serum 25-Hydroxyvitamin D Are Associated with Increased Risk of Myocardial Infarction, Especially in Women: Results from the MONICA/KORA Augsburg Case-Cohort Study. J Clin Endocrinol Metab. 2012 Nov 12.  Abstract
Yin K, You Y, Swier V, Tang L, Radwan MM, Pandya AN, Agrawal DK. Vitamin D Protects Against Atherosclerosis via Regulation of Cholesterol Efflux and Macrophage Polarization in Hypercholesterolemic Swine. Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. 2015 Nov;35(11):2432-42. doi: 10.1161/ATVBAHA.115.306132. Free Full Text
Amer M, Qayyum R. Relationship between 25-hydroxyvitamin D and all-cause and cardiovascular disease mortality. American Journal of Medicine. 2013;126(6) Abstract