Syöpä tappaa enemmän kuin sydäntaudit

Syöpä on ohittanut sydän- ja verisuonitaudit ja ottanut ykköspaikan brittien kuolinsyissä, ilmoittaa Ison-Britannian tilastokeskus Office for National Statistics. Lähes joka kolmas britti kuolee syöpään.

Englannissa ja Walesissa syöpätauteihin kuoli viime vuonna 143 181 ihmistä eli 29,6 % kaikista kuolleista. Sydäntauteihin kuoli vastaavasti 139 706 ihmistä (28,8 %). Tilanne on kääntynyt vuodesta 2010, jolloin sydän- ja verisuonitauteihin kuoli 32,0 % ja syöpään 28,7 %. Kehitys johtunee sydäntautikuolleisuuden vähenemisestä pikemmin kuin syöpien lisääntymisestä, tulkitsevat tutkijat. Oxfordin yliopiston mukaan sydänkuolemat ovat puolittuneet kymmenen vuoden takaisista. Vähennys on suurin keski-iässä sydäntautiin sairastuneilla. Syynä on todennäköisesti tehostunut hoito. Syöpätaudit eivät sinänsä ole yleistyneet, mutta niiihin kuollaan entistä enemmän, kun ihmiset elävät pitempään kuin ennen.

Cancer overtakes heart disease as number one killer, The Telegraph 6.11.2012

Jo vähäinenkin krooninen kudostulehdus (inflammaatio) – joka ilmenee hs-CRP:n lisääntymisenä 1:stä 3:een mg:aan/l – lisää kuolleisuutta syöpään 38 %, kertoo uusi suuri väestötutkimus (2012). Potilaat ja lääkärit eivät näytä tietävän, että hapetusstressiä ja inflammaatiota voidaan ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa ravintolisillä.

Tässä on hyvä syy tuoda vielä kerran esille amerikkalaisten mieslääkäreiden uuden terveystutkimuksen tulos: Monivitamiini-hivenainepilleri päivässä vähensi kokonaissyöpäkuolleisuutta 8 %, ja kuolleisuutta muihin kuin eturauhassyöpään peräti 12 %. Se on enemmän kuin mihin millään muulla keinolla päästään. Teho lisääntyy, kun vitamiineja ja hivenaineita täydennetään muilla syöpää ehkäisevillä ravintolisillä, joihin kuuluvat berberiini, D-vitamiini, E-EPA, karnosiini, probiootit ja ubikinoni.