D-vitamiini ehkäisee rakkosyöpää

D-vitamiinin merkitystä syövän ehkäisyssä ja hoidossa tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Tänään Espanjan kansallinen syöväntutkimuslaitos (CNIO) raportoi, että veriplasman suuri D-vitamiinin pitoisuus ehkäisee rakkosyöpää. Tutkimus julkaistiin tänään 31.10.2012 Journal of National Cancer Institute -lehdessä (JNCI).

Aineistona oli yli 2000 henkilöä 18 espanjalaisesta sairaalasta, yli tuhat rakkosyöpäpotilasta ja yli tuhat tervettä verrokkia. Tutkimusaineisto on suurin koko maailmassa tähän mennessä julkaistu. Tulokset osoittavat, että yhtäältä suuri D-vitamiinin pitoisuus veressä suojaa rakkosyövältä ja toisaalta vähäinen pitoisuus altistaa sille, tulkitsevat tutkijat. Heidän työryhmänsä on todennut in vitro molekyylianalyyseissa, että D-vitamiini säätää FGFR3-proteiinin ilmentymistä – se osallistuu rakkosyövän syntyyn. Suuri D-vitamiinipitoisuus vähentää ennen muuta invasiivisen (kudoksiin tunkeutuvan) aggressiivisen ja metastasoivan rakkosyövän riskiä, sanoo tohtori André FS Amaral, raportin ensimmäinen kirjoittaja. Tutkimusta johtivat Núria Malats, CNIO:n geeni- ja molekyyliepidemiologian laitoksen päällikkö ja Francisco X. Real.

D-vitamiinilisän nauttiminen ja sopiva määrä aurinkoa voivat ehkäistä syöpää ja auttaa sen hoidossa, tulkitsevat tutkijat. Espanjassa todetaan joka vuosi yli 11 000 uutta rakkosyöpätapausta, määrä on suurimpia koko maailmassa suhteessa väestöön. Rakkosyöpä on Espanjassa neljänneksi yleisin miesten syöpätauti. Sitä enemmän esiintyy vain eturauhas-, keuhko- ja paksu- ja peräsuolen syöpiä. Vuonna 2009 Suomessa todettiin 898 virtsarakkosyöpätapausta, joista naisilla vajaa neljännes. Sairastuneiden keski-ikä oli noin 65 vuotta.

Diagnoosin jälkeen potilaita seurataan kystoskopialla, jossa pieni kamera viedään virtsajohtimen kautta rakkoon. Seuranta haittaa potilaiden elämänlaatua ja kuormittaa terveydenhuollon resursseja ja aiheuttaa suuria kuluja, huomauttavat tutkijat. He muistuttavat siitä, että viime aikoina D-vitamiinin puutteen on osoitettu liittyvän muihinkin syöpiin, mm. rinta- ja paksusuolisyöpiin. Huolimatta nyt julkaistusta tutkimuksesta ei tiedetä vielä täysin, kuinka D-vitamiini ehkäisee syöpätauteja, kirjoittavat tutkijat.

MedicalXpress 30.10.2012