D-vitamiini: Itä-Suomen yliopiston "moka"

Itä-Suomen yliopisto (ISY) julkaisi 16. marraskuuta 2012 tiedotteen ja kertoi mikä heillä meni pieleen D-vitamiinipuristeiden analyyseissa. Eviran tutkimus- ja laboratorio-osaston tutkimusyksikön johtajan professori Kimmo Peltosen mukaan Itä-Suomen yliopistossa (ISY) käytettävällä menetelmällä ei voida analysoida tablettivalmisteista D-vitamiinia [luotettavasti]. Itä-Suomen yliopisto aiheutti suuren kohun väittämällä YLE:n Akuutti-ohjelmassa, etteivät D-vitamiinivalmisteet sisällä luvattua määrää vitamiinia. Uutinen osoittautui perättömäksi. ISY on saanut tiettävästi korvausvaatimuksen yhdeltä toimijalta, jonka vitamiinivalmisteen väitettiin olevan tyhjää täynnä.

Itä-Suomen Yliopiston tiedote 16.11.2012
Kuopion vitamiinifarssi uutisoitu maailmalla

ISY:n biokemisti Tarja Nurmi myönsi TV:n A-talk- ohjelmassa, että hänen analyylituloksensa D-vitamiinivalmisteiden pitoisuuksista poikkeavat hyväksyttyjen laboratorioiden tuloksista. Nurmi myönsi, että kauppojen ja apteekkien D-vitamiinivalmisteet ovat kunnossa. Itä-Suomen yliopisto pahoittelee markkinoille aiheuttamaansa haittaa.

"Yliopiston tutkimus tuntuu nyt hätäisesti, epäammattimaisesti ja epätieteellisesti toteutetulta roiskaisulta, joka on väkisin tungettu julkisuuteen raflaavine tuloksineen", kirjoitti Suomen Kuvalehti 3.11.

Kuopion tutkimustulokset taulukossa
Uusi Suomi: Yliopisto pyytää anteeksi
"D-vitamiinikaaos", otsikoi biologi Christer Sundqvist Iltalehden blogissaan Sen kommenteista ilmenee, että juristit lähettelevät jo uhkaavia kirjelmiä.
D-vitamiinikohusta poliisille tutkintapyyntö
Tutkintapyyntö edennyt Kuopion poliisille

ISY lähetti tiedotteen, pakon edessä, kun Tarja Nurmi joutui television A-Talk-ohjelmaan selittämään uutisankkaansa! Yliopisto pahoitteli sitä, ettei sen tutkimuksessa käytetyn analyysimenetelmän ero elintarviketeollisuudessa käytettyihin hyväksyttyihin (akkreditoituihin) menetelmiin tullut uutisoinnissa kyllin selkeästi esille. Analyysit tehtiin kromatografisella HPLC -menetelmällä käyttäen sähkökemiallista detektiota.

– Omat analyysimme tehtiin taustatietojen hankkimiseksi tutkimustarkoituksiin. Tuloksilla ei ole tarkoitus haastaa virallisia analyysitodistuksia. Osasta tuotteita käyttämämme menetelmä antaa samat tulokset kuin akkreditoitujen laboratorioiden menetelmät, mutta ei kaikista. Syytä selvitetään, biokemisti, filosofian tohtori Tarja Nurmi selittelee.

"Valmistajien ja markkinoijien teettämät analyysit akkreditoiduissa laboratorioissa ja niiden esittämät todisteet ovat ilman muuta validia tavaraa ja takaavat heidän tuotteidensa laadun yksiselitteisesti", sanoo Nurmi YLE:n haastattelussa 31.10.2012.

– Näihin [vitamiinivalmistajien teettämiin] akkreditoitujen laboratorioiden suorittamien mittausten tuloksiin voi luottaa, ISY:n D-vitamiinitutkimusryhmän johtaja, professori Tomi-Pekka Tuomainen sanoo.

Lääkeyhtiö Orion kritisoi tapaa, jolla ISY on julkistanut kohutun D-vitamiinitutkimuksen tulokset. Suomen liiketoiminnan johtaja Janne Maksimainen sanoo, että yliopisto toimi vastoin normaalia tieteellistä käytäntöä, kun tuloksista kerrottiin tv-ohjelmassa ennen niiden julkaisua.

– Jos tulokset olisi julkaistu, ne olisivat enemmän varmistettuja, ja lisäksi kansalaiset ja me muut pääsisimme paremmin käsiksi siihen, kuka on rahoittanut ja tukenut analyysimenetelmän kehittämistä, Maksimainen sanoo Aamulehdessä 2.11.2012.

ISY:n olisi pitänyt jo ennen tulosten uutisoimista tarkistaa yleisesti käytössä olevalla menetelmällä, pitävätkö tulokset paikkansa. Näin ei kuitenkaan tehty, kun haluttiin julkistaa sensaatiouutinen Akuutissa. Jäätyään kiinni valheesta yliopisto joutui etsimään kunniallisen perääntymisen tietä. Yliopisto sanoo tutkivansa pillerit uudelleen eri menetelmillä. Tarja Nurmen esiintyminen TV:ssä oli sekavaa ja paniikinomaista. Ohjelman loppupuolella hän hiukan rentoutui ja myönsi, että apteekkien, terveyskauppojen ja päivittäistavarakauppojen myymät D-vitamiinivalmisteet sisältävät myyntipakkauksissa kerrotut pitoisuudet.

Aamulehti 1.11.2012 klo 16:33
Luontaistuotealan lehdistötiedote 26.10.2012
Analyysitulokset D-vitamiinivalmisteet ravintolisätiedotus.pdf
Analyysitulokset D-vitamiinivalmisteet ravintolisätiedotus.jpg
Suomen Apteekkariliiton tiedote 29.10. klo 10:33

Lääketehdas Orion: Valmisteessa jopa ilmoitettua enemmän D-vitamiinia
Anssi Manninen: Valmisteessa on D-vitamiinia enemmän kuin riittävästi!

Taloussanomat 30.10.2012: Uusille D-vitamiineille "puhtaat" paperit" – menetelmistä kiistaa
YLE 31.10.2012: Lisäravinnevalmistajat tuohtuneita - yksi pohtii mahdollisia oikeustoimia D-vitamiinikohussa

Tässä skandaalissa ei ole huijattu kuluttajia, vaan Itä-Suomen yliopisto on huijannut mediaa julkaisemalla uutisankan. Ja Yle, iltapäivälehdet  ja muu media tietysti revittelee siitä isoja otsikoita.

Itä-Suomen yliopisto taisi samalla torpata oman suuren D-vitamiinitutkimuksensa, johon piti valittaman mukaan 18 000 tervettä 60-74-vuotiasta miestä ja 65-79-vuotiasta naista Itä-Suomesta ja heille piti antaa 40 tai 80 µg D-vitamiinia päivässä (viranomaisten suosittaman 20 µg lisäksi). Yksi yliopiston "asiantuntija" (pelottelee, että yli 50 µg annoksella tulee myrkytys ja toinen sanoo, että 100 µg on ihan turvallista. Luottaako Itä-Suomen yliopistoon enää kukaan?

Hakusanat: D-vitamiini, Itä-Suomen yliopisto, Tarja Nurmi