Syöpäpotilaat voivat hyötyä kalaöljystä

Italialaisten syöpälääkäreiden kaksoissokkotutkimus vahvistaa, että syöpäpotilaat voivat hyötyä kalaöljystä. Se vaimentaa hapetusstressiä, kroonista tulehdusta ja ehkäisee sairaalloista laihtumista, kakeksiaa. Tutkimus puoltaa vahvan etyyliesteröidyn kalaöljyn käyttöä syövän tutkihoitona.

Tutkimukseen osallistui 33 keuhkosyöpäpotilasta, joiden tauti oli edennyt pitkälle. Kaikki saivat kemoterapiaa (solusalpaajia), jonka lisänä annettiin 66 vuorokauden ajan päivittäin joko 4 lumekapselia tai 4 kalaöljykapselia. Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen päiväannos oli 850 mg (510 mg EPAa ja 340 mg DHA:ta).

Potilaista mitattiin hapetusstressiä ja tulehdusta osoittavia muuttujia, kuten hydroksinenonaalia, C-reaktiivista proteiinia (CRP) ja interleukiini-6:tta (IL-6). Mittauksia tehtiin kemoterapian alkaessa sekä 8 ja 66 päivän kuluttua. Tulokset osoittivat, että hapetusstressi ja tulehdus lisääntyivät verrokeilla, mutta vähenivät kalaöljyryhmässä.

”Tuloksemme vahvistavat, että jatkuva EPAn ja DHA:n anto vähentää hapetusstressiä ja tulehdusta, mikä ehkäisee kakeksiaa eli sairaalloista laihtumista”, kirjoittavat tutkijat British Journal of Nutrition -lehdessä.

Tulos on tärkeä, sillä suuri osa syöpäpoptilaista menehtyy kakeksian vuoksi. Tämä tutkimus tukee muita kalaöljytutkimuksia ja käytännön kokemusta syövän tukihoidosta ravintolisillä.

Kalaöljy herkistää syöpäsoluja kemoterapialle ja parantaa siten potilaan ennustetta, osoittaa Milanon yliopiston syöpälääkäreiden ja farmakologien julkaisema seikkaperäinen kirjallisuuskatsaus, jonka voi lukea kokonaisuudessaan maksutta verkosta (Corsetto ym. 2017). Jokaisen syöpäpotilaan ja heitä hoitavien lääkäreiden ja muiden terveyshuollon ammattihenkilöiden tulisi perehtyä siihen.

Kalaöljyn edut paksusuolisyövässä

Kuva kertoo kalaöljyn eduista paksusuolisyövässä. Lähde: Lee JY, Sim TB, Lee JE, Na HK. Chemopreventive and Chemotherapeutic Effects of Fish Oil derived Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Colon Carcinogenesis. Review. Clinical Nutrition Research. 2017 Jul;6(3):147-160. doi: 10.7762/cnr.2017.6.3.147.
Finocchiaro C, Segre O, Maurizio Fadda M, et al. Effect of n-3 fatty acids on patients with advanced lung cancer: a double-blind, placebo-controlled study. British Journal of Nutrition 28 July 2012;108:327-333 Abstract
Corsetto PA, Colombo I, Kopecka J, Rizzo AM, Riganti C. ω-3 Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids as Sensitizing Agents and Multidrug Resistance Revertants in Cancer Therapy. Review. International Journal of Molecular Science. 2017 Dec 20;18(12). pii: E2770. doi: 10.3390/ijms18122770. Free Full Text