D-vitamiinia sydämen vajaatoimintaan

D-vitamiini vahvistaa heikkoa sydäntä, ilmenee uudesta hollantilaisesta tutkimuksesta. Se esitettiin tällä viikolla Belgradissa sydänlääkäreiden Heart Failure -kongressissa. Tulos tukee useita aikaisempia raportteja, joiden mukaan D-vitamiinia tarvitaan paljon viranomaissuositusta enemmän.

D-vitamiini vähentää munuaisten erittämän reniini-nimisen entsyymin määrää ja aktiivisuutta veressä ja parantaa siten sydämen vajaatoimintaa, selittää tutkimusta johtanut tohtori Rudolf A. de Boer Groningenin yliopistosta. Reniinin suuri aktiviteetti lisää sydänkuoleman riskiä. Tästä syystä sydänlääkärit pyrkivät lääkkeillä vähentämään reniinin aktiivisuutta. D-vitamiini voi ajaa saman asian ilman lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia.

Aineistona oli 101 sydänpotilasta, joiden sydämen pumppausvoima oli heikentynyt. Kuuden viikon D-vitaminihoito – 50 mikrogrammaa (µg) päivässä – nosti seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) keskimäärin 48 -> 80 nmoliin/l. Samalla se vähensi potilaiden reniinin määrää plasmassa 65 -> 55 ng:aan/l ja reniinin aktiivisuus väheni 1,3 nmolilla/l/tunti, kun verrokkien aktiivisuus suureni samaan aikaan 2,4 nmol/l/tunti. Reniinin aktiivisuuden väheneminen lisäsi sydämen pumppausvoimaa. Tulos puoltaa nykyistä suurempaa D-vitamiinin käyttöä sydänpotilaiden hoidossa, de Boer sanoo. D-vitamiinilisä osoittautui täysin turvalliseksi. Annos voisi ehkä olla suurempikin, hän lisää.

Sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä ihmisillä on hyvin usein seerumissaan D-vitamiinia alle 30 nmol/l, kun ihanteellinen määrä olisi 75–150 nmol/l. Liian pieni pitoisuus lisää sydänkuoleman riskiä, ilmeni äskettäin julkaistusta suuresta eurooppalaisesta LURIC-tutkimuksesta. Siinä riittävä pitoisuus vähensi sydän- ja muita kuolemia peräti 66 prosenttia.

Plasman reniinin aktiivisuus ennustaa itsenäisesti sydänkuoleman riskiä, myös ACE-estäjiä ja ARB-lääkkeitä (angiotensiinireseptorin estäjiä) käyttävillä potilailla, sanovat hollantilaistutkijat. D-vitamiini aktivoi D-vitamiinireseptoria (DVR), joka puolestaan säätää reniinin aktiviteettia.

Sveitsiläinen tohtori Frank Ruschitzka (Zürichin yliopistosairaala) muistuttaa, että D-vitamiini on itse asiassa steroidihormoni. Tunnin oleskelussa vaatteitta auringossa (silloin kun se paistaa yli 45 asteen kulmasta ja varjosi on sinua lyhyempi) muodostuu yli 20 000 IU eli 500 µg D-vitamiinia, joten 50 tai 100 µg ei voi olla ihmiselle vaarallinen päiväannos. Eräissä aikaisemmissa tutkimuksissa, kuten Women's Health Initiativessa, on annettu aivan liian pieniä D-vitamiinimääriä (noin 10 µg/vrk), jolloin ei ole saatu näyttöä sydänkuolemien vähenemisestä. Itse suosittelen sydänpotilaille 100 µg/vrk.

De Boer RA, et al Vitamin D – CHF: An open-label, blinded-endpoint, randomized prospective trial investigating the effects of Vitamin D administration on plasma renin activity in patients with stable chronic heart failure HFC 2012. Power Point -esitys