Espanjasta: D-vitamiini ehkäisee virusinfektioita

Jo vuodesta 2009 on tiedetty, että D-vitamiini torjuu flunssaa, influenssaa ja muita infektiotauteja, mutta siihen tarvitaan nykyisiä saantisuosituksia suurempia annoksia. Saantisuosituksen nostaminen 100 mikrogrammaan ja suosituksen noudattaminen vähentäisi merkitsevästi infektioita, autoimmuuni- ja muita sairauksia. Terveydenhuollon menoissa voitaisiin säästää 2,5 miljardia euroa vuodessa.

Espanjalainen tutkimus vahvistaa, että D-vitamiini torjuu virustulehduksia. Se tukee aikaisempaa suomalaistutkimusta ja amerikkalaista raporttia, jonka mukaan S-D-25:n tulee olla vähintään 95 nmol/l. Siihen pääseminen edellyttää Suomessa noin 100 mikrogramman (µg) päivittäistä saantia. Tutkimukset ovat erityisen relevantteja myös MS-taudin kannalta, sillä jokainen infektio voi heikentää taudin ennustetta.

Tutkimus tehtiin Cantabrian yliopistosairaalan reumatautien klinikassa. Se tukee suomalaisen reumaprofessorin Heikki Isomäen Helsingin Sanomissa vuonna 2001 esittämää näkemystä, että ihmisen D-vitamiinin tarve voi olla noin 250 mikrogrammaa (µg) päivässä. Nykyinen saantisuositus on naurettavan pieni, vain 10 µg (yli 75-vuotiaille 20 µg/vrk).

Reumalääkäreiden mukaan liian niukka D-vitamiinin saanti – jopa aurinkoisessa Espanjassa – heikentää ihmisen immuunijärjestelmää, jonka tehtävä on suojata infektioilta, syövältä ja autoimmuunitaudeilta (kuten reumataudeilta, MS-taudilta, tyypin 1 diabetekselta jne). D-vitamiinin tärkein lähde on auringonvalo, jonka saatavuus vähenee syksyllä ja talvella. Silloin virusinfektiot lähtevät leviämään, koska ihmisten immuunipuolustus heikkenee. Samoin se heikkenee ihmisen ikääntyessä. Siksi ikäihmiset tarvitsevat D-vitamiinia vielä enemmän kuin nuoret. Tämä onkin yritetty ottaa huomioon saantisuosituksessa, joka on yli 75-vuotiaille 20 µg päivässä. Se on kuitenkin annettu vain luukadon ehkäisyä ajatellen.

"Monet tutkimukset osoittavat, että riittävän D-vitamiinipitoisuuden (75–150 nmol/l) ylläpito veressä on hyödyllistä. Mitä enemmän D-vitamiinia on tutkittu, sitä selvemmäksi sen tärkeys terveydelle on käynyt. D-vitamiinilisää tulee harkita yhtenä täydentävänä hoitokeinona", sanoo reumalääkäri Victor Manuel Martinez-Taboada "Marque's de Valdecilla" -ylipistoklinikasta Espanjan Santanderissa.

Lääkärit ottivat verikokeita terveiltä ihmisiltä, jotka jaettiin iän perusteella kolmeen ryhmään, 20–30-, 31–59- ja 60–86-vuotiaat. Seerumin D-vitamiinin pitoisuus (joka Suomessa merkitään S-D-25) väheni iän lisääntyessä. Tutkijat vertasivat S-D-25:ttä valkosolujen (lymfosyyttien ja monosyyttien) Tollin kaltaisen reseptorin (TLR) ilmentymiseen tulehdussytokiinialtistuksen jälkeen.

Ihmisessä on 13 erilaista TLR:ää (TLR1–13). Tässä tutkimuksessa D-vitamiinin puute vaikutti eniten TLR-7:ään, joka säätää immuunijärjestelmän toimintaa viruksia vastaan. Lisäksi ilmeni, että veressä kiertävien katelisidiinien pitoisuus väheni iän myötä ja korreloi D-vitamiinin määrään. Katelisidiinit ovat valkuaisaineita, arginiini- ja lysiinipitoisia peptidejä, jotka tappavat mikrobeja ja ehkäisevät ja lievittävät mm. atooppista ihottumaa. D-vitamiini edistää katelisidiinien tuotantoa elimistössä.

"Jokainen koulun opettaja tietää kertoa, että ihmiset sairastavat eniten talviaikaan", kommentoi tohtori John Wherry (PhD), Journal of Leukocyte Biologyn apulaispäätoimittaja. "Tutkimukset osoittavat, että virukset leviävät tavallista helpommin talviaikaan. Tämä tutkimus osoittaa, että auringonvalon ja erityisesti D-vitamiinin puute liittyy virusinfektioihin. Vaikka lisää tutkimusta vielä kaivataankin, on D-vitamiini halpa ja turvallinen ravintolisä, joten tämä on todella jännittävä havainto", hän lisää. D-vitamiini on hyvä luonnon antibiootti kaikkiin infektioihin (Borella ym. 2014). Myös ruotsalaisten infektiolääkäreiden tekemä vuoden mittainen seurantatutkimus vahvistaa, että D-vitamiini torjuu infektioherkkien ihmisten sairastumisia (Bergman ym. 2015). D-vitamiinin elimistössä tuottama katelisidiini tehostaa keuhkoputkiston limakalvon vastutuskykyä rhinoviruksia vastaan (Telcian ym. 2016).


Science Daily 30.4.2012

Alvarez-Rodriguez L, Lopez-Hoyos M, Garcia-Unzueta M, et al. Age and low levels of circulating vitamin D are associated with impaired innate immune function. Journal of Leukocyte Biology, 2012; 91 (5): 829 DOI: 10.1189/jlb.1011523
Borella E, Nesher G, Israeli E, Shoenfeld Y. Vitamin D: a new anti-infective agent? Annals of  New York Academy of Sciences. 2014 Mar 4. doi: 10.1111/nyas.12321.
Bergman P, Norlin AC, Hansen S, Björkhem-Bergman L. Vitamin D supplementation to patients with frequent respiratory tract infections: a post hoc analysis of a randomized and placebo-controlled trial. BMC Research Notes. 2015 Aug 30;8(1):391. doi: 10.1186/s13104-015-1378-3. Free Full Text
Telcian AG, Zdrenghea MT, Edwards MR, Stanca VL, Mallia P, Johnston SL, Stanciu LA. Vitamin D increases the antiviral activity of bronchial epithelial cells in vitro. Antiviral Research. 2016 Nov 9. pii: S0166-3542(16)30369-2. doi: 10.1016/j.antiviral.2016.11.004