Karnosiini parantaa diabeetikon haavoja

Diabeetikon haavat paranevat huonosti ja tulehtuvat herkästi. Tukholman Karoliinisen Instituutin hiiritutkimus osoittaa, että karnosiini edistää diabeettisten haavojen paranemista. Tämä tutkimus vahvistaa entisestään käsitystä, jonka mukaan karnosiini on diabeetikolle hyödyllinen ravintolisä. Karnosiini ehkäisee suurentuneen sokeripitoisuuden aiheuttamaa valkuaisaineiden ja rasvojen sokeristumista (glykaatiota), joka on diabeteksen lisätautien aiheuttaja.

Karnosiini on biologisesti aktiivinen valkuaisaine, kahden aminohapon muodostama dipeptidi, joka edistää mm. haavojen paranemista, se tiedetään jo vuosien takaa. Nyt ilmestyi ensimmäinen tieteellinen tutkimus, jossa asiaa selvitettiin tyypin 2 diabeetikon kannalta hiirikokeessa. Se osoitti, että karnosiini todellakin edistää tyypin 2 diabetekseen liittyvien haavojen ja haavaumien paranemista.

Ansurudeen I, Sunkari VG, Grünler J, Peters V, Schmitt CP, Catrina SB, Brismar K, Forsberg EA. Carnosine enhances diabetic wound healing in the db/db mouse model of type 2 diabetes. Amino Acids. 2012 Mar 24. Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Karnosiini nopeuttaa kaikkien muidenkin ihmisten haavojen, esim. leikkaushaavojen, paranemista.

Karnosiini on ravintolisä, jonka toin Suomeen helmikuussa 2003. Siitä tuli sen jälkeen nopeasti erittäin suosittu aine itsehoitoon. Karnosiinia saa terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta. Karnosiini sopii yhteen kaikkien lääkkeiden ja muiden ravintoplisien kanssa, myös lapsille. Se ei aiheuta sivuvaikutuksia.

Pidän erittäin valitettavana sitä, että Suomen Diabetesliitto vastustaa karnosiinin ja muiden hyödyllisten ravintolisien käyttöä diabeteksen täydentävänä hoitona.

Karnosiini Yhteistyöapteekkien valikoimiin 2012