Berberiini parantaa valtimoiden endoteelin toimintaa

Berberiini ehkäisee ja jarruttaa sydän- ja valtimotauteja, osoittavat monet tutkimukset. Kiinalaisten sydänlääkäreiden uusi tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa, että berberiini torjuu valtimoissa hapetusstressiä, joka johtuu veressä kiertävistä endoteliaalisista mikrohiukkasista. Tutkimus tarjoaa uudenlaisen biokemiallisen selityksen berberiinin hyödyllisyydestä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa.

Veressä kiertävät endoteliaaliset mikrohiukkaset (englanniksi Circulating Endothelial Microparticles, EMPs) ja hapetusstressi aiheuttavat valtimoiden seinämän sisälehden, endoteelin toimintahäiriötä, kirjoittavat kiinalaiset sydänlääkärit (kardiologit). EMP:t ovat pieniä rakkuloita (vesikkeleitä), joita endoteelisolut vapauttavat verenkiertoon. EMP muodostuu solunsisäisestä nesteestä, sytosolista ja sitä ympäröivästä plasmakalvosta. EMP:n kalvolla on reseptoreita (vastaanottimia) ja muita pintamolekyylejä, joiden perusteella EMP:t voidaan erottaa muista soluista, kuten verihiutaleista eli trombosyyteistä.

Kiinalaiset kardiologit tutkivat perinteisen kansanlääkkeen berberiinin vaikutuksia EMP-välitteiseen hapetusstressiin. Hypoteesina oli, että berberiini ehkäisee ja parantaa ihmisten endoteelin toimintahäiriötä estämällä EMP-välitteistä hapetusstressiä valtimoiden sisäseinämissä.

Testiin kutsuttiin 12 tervettä koehenkilöä, joille annettiin kuukauden ajan ruoan lisänä berberiiniä. Verrokkeina toimi 11 tervettä koehenkilöä. Kaikkien olkavarresta mitattiin valtimoiden joustoa kuvastava flow-mediated vasodilation (FMD) ja lisäksi annettiin kielen alle nitrotabletti, joka laajentaa valtimoita.

Ennen vaikutusjaksoa ja sen lopussa mitattiin koehenkilöiden veren EMP:t ja seerumin malonialdehydi (MDA). MDA:n pitoisuus kuvastaa hapetusstressin voimakkuutta. Erikseen testattiin in vitro berberiinin ja toisen antioksidantin, apokyynin, vaikutusta ihmisen napalaskimon endoteelisoluihin (HUVECs), joita stimuloitiin EMP:llä. Solujen sisältä mitattiin vapaita radikaaleja, typpioksidin (NO) tuotantoa ja NADPH-oksidaasi-proteiinin (Nox4) ilmentymistä.

Berberiini vähensi merkitsevästi seerumin malonialdehydejä ja veressä kiertäviä endoteelin mikrohiukkaisia verrattuna lähtötilanteeseen ja verrokkeihin. Samalla berberiini paransi valtimoiden joustokykyä (FMD). EMP:t lisäsivät in vitro vapaiden radikaalien tuotantoa ja Nox4-proteiiinin ilmentymistä ja vähensivät NO:n synteesiä napalaskimon soluissa. Berberiini ja apokyniini estivät nämä EMP:n vaikutukset.

Tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että EMP:n aiheuttama Nox4:n ilmentyminen lisää vapaiden radikaalien tuotantoa HUVEC-soluissa. Berberiinihoito lievittää ihmisen endoteelin toimintahäiriöitä osittain vähentämällä EMP:n aiheuttamaa hapetusstressiä, kirjoittavat tutkijat arvostetussa sydänlääkäreiden lehdessä International Journal of Cardiology.

Tutkimus tukee useita aikaisempia tieteellisiä raportteja, joiden mukaan berberiini on hyödyllinen ravintolisä sydän- ja valtimotautien sekä diabeteksen lisätautien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.

Berberiinin tehokas ja turvallinen päivannos on 1–1,5 grammaa. Berberiiniä saa Suomessa terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta.

Cheng F, Wang Y, Li J, et al. Berberine improves endothelial function by reducing endothelial microparticles-mediated oxidative stress in humans. International Journal of Cardiology. 2012 Mar 30. Abstract