D-vitamiini pienentää kohdun myomia

D-vitamiinilisä pienentää kohdun kiinteitä kasvaimia, myomia, kertoo amerikkalaisen Vanderbilt University Medical Centerin (Nashville) uusi rottatutkimus. Sitä rahoitti Yhdysvaltain terveysvirasto. Tulokset antavat toiveita ei-kirurgisesta myomien hoitokeinosta D-vitamiinilla, sanoo  tohtori Eunice Kennedy Shriver (National Institute of Child Health and Human Development). Raportin julkaisi online Biology of Reproduction -lehti.

Myomat (tai leiomyomat) ovat kohdun kiinteitä hyvänlaatuisia kasvaimia, joita esiintyy yleisesti hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Kasvainten koko ja lukumäärä vaihtelevat ja ne voivat kasvaa hitaasti aiheuttamatta oireita. Joka neljäs tapaus kuitenkin oireilee ja pitää leikata. Joissakin tapauksissa kohtu poistetaan kokonaan. Tavallisimpia oireita ovat alaselän kivut, verenvuoto ja kivuliaat kuukautiset. Myomat voivat aiheuttaa myös lapsettomuutta, keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä.

D-vitamiini ehkäisee laboratoriossa viljeltyjen myomasolujen kasvua. Nyt tutkijat testasivat D-vitamiinin vaikutusta rotilla, jotka ovat geneettisesti alttiita muodostamaan myomia. Kokeeseen valittiin 12 rottaa, joille oli kasvanut myomia. Ne jaettiin kahteen yhtä suureen ryhmään, joista toinen sai D-vitamiinia 3 viikkoa ja toinen toimi verrokkina. D-vitamiinin annos vastasi ihmiselle annettuna 1400 IU eli 35 mikrogrammaa (µg) päivää kohti laskettuna.

Verrokkien myomat kasvoivat, kun taas D-vitamiinia saaneiden myomat pienenivät "dramaattisesti". Kolmen viikon kuluttua D-vitamiiniryhmän myomat olivat keskimäärin 75 % pienempiä kuin verrokkien. Tutkijat ovat innoissaan löydöksestä ja pitävät aiheellisina lisätutkimuksia naisilla, joilla on myomia. "D-vitamiini on välttämätön ravintoaine, joka huolehtii lihasten, luuston ja immuunijärjestelmän toiminnasta, joten on tärkeää että kaikki ihmiset saavat riittävästi tätä vitamiinia", tutkijat sanovat. He huomauttavat, että kaikki eivät saa ruoasta ja auringonvalosta riittävästi D-vitamiinia.

Science Daily 1.3.2012

Halder SK, Sharan C, Al-Hendy A. 1,25-Dihydroxyvitamin D3 Treatment Shrinks Uterine Leiomyoma Tumors in the Eker Rat Model. Biology of Reproduction, 2012; DOI: 10.1095/biolreprod.111.098145