Pediatrics-lehti: ADHD:n ravitsemushoito

Terveellinen ruokavalio ja ravintolisät tarjoavat vaihtoehdon perheille, jotka haluavat ADHD:tä poteville lapsilleen lääkkeetöntä hoitoa, sanoo lastenneurologian emeritusprofessori J. Gordon Millichap (Children’s Memorial Hospital, Chicago). Hän suosittaa erityisesti ravintolisänä kalaöljyn omega-3-rasvahappoa, joka voi lievittää lapsen oireita.

Lastenlääkäreiden Pediatrics-lehdessä julkaistu artikkeli on uutisoitu laajasti maailmalla. Mm. espanjalainen neurologien ammattilehti Revista de Neurologíca selostaa sitä (llinkki alla). Katsaus perustuu 70 tieteelliseen julkaisuun, joissa on selvitetty ravitsemushoidon ja ravintolisien vaikutuksia ADHD:ssa. Tutkijat korostavat, että nykyinen länsimaalainen ruokavalio on omiaa lisäämään ADHD:n oireita lapsilla, joilla on perinnöllinen taipumus siihen.

Uutisoinnissa kiinnitetään huomiota siihen, että lastenlääkärit ja -psykiatrit määräävät hanakasti psyykelääkkeitä, vaikka ravitsemushoito voi olla yhtä tehokasta ja turvallisempaa. Lääkitys on usein teholtaan vaatimatonta ja voi aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia. Omega-3-rasvahapot ovat hyödyksi eritoten siksi, että ne tasapainottavat länsimaisen ruokavalion liian suurta omega-6/omega-3-suhdetta, sanoo professori Millicap. Omega-3-rasvahapoista ja foolihaposta on kertynyt runsaasti hyvää tutkimusnäyttöä viimeisten vuosikymmenten aikana, vaikka omega-3:n kaikkia vaikutusmekanismeja ei vielä tunneta täysin.

Millichap kehottaa ADHD-lapsia välttämään sokereita (hiilareita) ja säilöntäaineita sisältäviä ruokia ja juomia. Myös mahdollinen sinkin ja raudan puute on syytä tutkia ja hoitaa, korostaa Millicap. Hän pitää ravitsemushoitoa hyvänä täydentävänä tai vaihtoehtoisena hoitomuotona.

Englantilainen neuropsykologi Alexandra Richardson (Oxfordin yliopisto) julkaisi juuri myös kirjallisuuskatsauksen, jonka mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot antavat hieman lumetta paremman vaikutuksen lasten ADHD:ssä (Evidence Based Mental Health 2012). Tulos paranee, kun kalaöljyn lisäksi annetaan muitakin ravintolisiä.

Lähteet:
WBBM Newsradio’s Regine Schlesinger reports
MedPagetoday
News.com.au

Millichap JG, Yee MM. The Diet Factor in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. State-of-the-Art Review Article. Pediatrics 2012 doi: 10.1542/peds.2011-2199.

Ácidos grasos omega-3 y su efecto beneficioso en el trastorno por déficit de atención/hiperactividad. Revista Neurologia 16.2.2012