D-vitamiinin puute liittyy masennukseen, sanovat psykiatrit

D-vitamiinin vähäinen pitoisuus veressä liittyy masennukseen, raportoivat Teksasin yliopiston psykiatrit. Cooper Center Longitudinal Study on laajin tähän mennessä aiheesta julkaistu raportti (Mayo Clinic Proceedings 2012). Sen tulokset puoltavat masentuneiden ja muidenkin ihmisten seerumin D-vitamiinin seulomista ja pitoisuuden nostamista tavoitetasoon (75–150 nmol/l). Siihen saatetaan tarvita päivittäin yli 100 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia. Terveelle keskivertoväestölle annetut saantisuositukset eivät riitä sairaille ihmisille.

D-vitamiinin piilevä puute on yllättävän yleistä jopa aurinkoisissa eteläisissä maissa, ja se liittyy moniin kroonisiin sairauksiin, kuten astmaan, infektioihin, reumaan, neurologisiin ja sydän- ja verisuonitauteihin. Uusi laaja tutkimus, joka julkaistiin arvostetussa tiedelehdessä Mayo Clinic Proceedings, kertoo D-vitamiinin tärkeästä merkityksestä masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa. Masennus aiheuttaa paljon kärsimystä sekä pitkäaikaista ja pysyvää työkyvyttömyyttä. Suomessa noin 250 000 ihmistä syö masennuslääkkeitä, joiden teho on usein vain plasebon luokkaa.

"Tutkimuksemme puoltaa seerumin D-vitamiinin (S-D-25) mittaamista masentuneilta potilailta – ja ehkä myös toisin päin eli mahdollisen masennuksen esille seulomista niillä, joiden S-D-25 on vähäinen”, sanoo tutkimusta johtanut psykiatrian professori E. Sherwood Brown. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Teksasin yliopistossa ja Dallasin Cooper Institutessa. Tutkitut henkilöt asuvat Teksasissa eli osavaltiossa, joka on lähempänä päiväntasaajaa kuin Espanjan Aurinkorannikko.

Tutkijat mittasivat vuosina 2006–2010 lähes 12 000 henkilön S-D-25:n. Mitä suurempi pitoisuus oli, sitä pienempi oli masennuksen riski, erityisesti henkilöillä, jotka olivat olleet aikaisemmin masentuneita. Matala S-D-25 liittyi masentuneisuuteen, joten S-D-25-pitoisuuksia tulisi seuloa perusterveydenhuollossa, sanovat psykiatrit. He eivät kuitenkaan antaneet tässä hankkeessa D-vitamiinia ravintolisänä, joten sen vaikutusta masennusoireisiin ei tutkittu.

Psykiatrit eivät osaa vielä selittää tarkasti, kuinka matala S-D-25 ja masennus liittyvät toisiinsa. Aiheuttaako D-vitamiinin puute masennusta vai päinvastoin? "D-vitamiini saattaa vaikuttaa hermovälittäjäaineisiin, tulehdussytokiineihin ja muihin tekijöihin", sanoo professori Brown.

Tutkimus vahvistaa vuonna 2008 Australiassa julkaistuja havaintoja, joiden mukaan masentuneilla on usein D-vitamiini puute.

Dallasissa sijaitseva UT Southwestern perustettiin vuonna 1943. Sitä pidetään yhtenä Yhdysvaltain parhaista lääketieteellisistä tutkimus- ja opetuslaitoksista. Sillä on neljä Nobelin palkinnon saanutta tutkijaa, 16 Institute of Medicinen ja 15 Yhdysvaltain tiedeakatemian jäsentä.

University of Texas Southwestern Medical Center 5.1.2012
MedicalXpress.com. 5.1.2012