Kalaöljy hidastaa eturauhassyövän kasvua

Kalaöljy hidastaa eturauhassyövän kasvua ja ehkäisee sen leviämistä mualle elimistöön, osoittaa Kalifornian yliopiston urologian professorin johdolla tehty tutkimus. Se julkaistaan Cancer Prevention Research -lehdessä. Tulos puoltaa kalaöljyn käyttöä syöpäpotilaan tukihoitona. EPA on tehokkain syöpää estävä omega-3-rasvahappo. Sitä saa Suomessa 90-prosenttisena E-EPA-nimisenä valmisteena.

Kuulin ensimmäisen kerran 1980-luvun alkupuolella amerikkalaisten tutkijoiden raportoivan kansainvälisissä kongresseissa, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot estävät syöpäsolujen kasvua ja leviämistä muualle elimistöön. Olen siitä asti suositellut kalaöljyä syövän tukihoidoksi. Nyt muutkin lääkärit alkavat vähitellen uskoa kalaöljyn tehoon syövän täydentävänä hoitona.

Urologian professori William Aronson työryhmineen tutki ruokavalion ja etyyliesteröidyn kalaöljyn vaikutusta eturauhassyöpään. Sairastuneiden miesten verestä mitattiin rasvahappoja ja eturauhasista otettiin näytteitä, ja niiden syöpäsoluja viljeltiin laboratoriossa. Näytteitä otettiin ennen ruokavaliomuutosta ja ravintolisähoitoa ja eturauhasen kirurgisen poiston jälkeen. Osalle potilaista suositeltiin ennen leikkausta vähärasvaista ruokavaliota ja kalaöljyä ravintolisänä – viisi gramman painoista kapselia päivässä. Kävi ilmi, että näillä miehillä nopeasti jakautuvien syöpäsolujen määrä hidastui jo kuudessa viikossa. Vastaavanlaista muutosta ei havaittu verrokkipotilailla, jotka jatkoivat tavanomaista länsimaista ravitsemustaan, eivätkä nauttineet kalaöljyä.

"Löydös on tärkeä, sillä syöpäsolujen jakautumisnopeus ennustaa taudin kulkua. Mitä hitaammin solut jakautuvat, sitä vähemmän ne leviävät muualle elimistöön etäpesäkkeiksi, joita on vaikea hoitaa", sanoo professori Aronson. "Olet todella sitä, mitä syöt", hän tiivistää.

Ruokavalion muutos ja kalaöljyn käyttö näkyivät selvästi seerumin rasvahappojen suhteissa ja eturauhasen soluissa. Niiden solukalvojen rasvahappokoostumus muuttui ja myös veren omega-6/omega-3-suhde korjaantui. Samanlaisia muutoksia on aikaisemmin todettu eläinkokeissa, sanoo professori Aronson. Hän on tyytyväinen siihen, että eläinkokeiden tulokset voitiin nyt vahvistaa ihmisaineistossa. Hän suunnittelee sadan eturauhassyöpään sairastuneen miehen vuoden kestävää jatkotutkimusta, jossa myös annetaan kalaöljyä.

Asiaa on tutkittu myös Japanissa, jossa E-EPAa saaneessa ryhmässä ilmeni puolta vähemmän taudin leviämiseen viittaavia PSA-arvon nousuja kuin verrokeilla (lue lisää).

Noin 3500 suomalaista sairastuu joka vuosi eturauhassyöpään ja siihen  kuolee vuosittain noin tuhat miestä.

Daily Mail 26.10.2011