Miksi naiset syövät niin paljon masennuslääkkeitä?

Joka kolmas nainen syö masennuslääkkeitä jossakin elämänsä vaiheessa. Naiset käyttävät mielialalääkkeitä kaksin verroin miehiin nähden, raportoivat saksalaiset psykiatrit European Neuropsychopharmacology -lehdessä. Johtuuko se masennuksen yleistymisestä vai lääketeollisuuden häikäilemättömästä lääkkeiden markkinoinnista? Mielialalääkkeiden käyttö muuttaa masennuksen helposti uusivaksi, krooniseksi taudiksi, joka johtaa yhä useammin työkyvyttömyyteen. Masennuslääkkeiden käyttö lisää kohtuuttomasti yhteiskunnan terveydenhuollon menoja. Kaiken lisäksi lääkkeet auttavat vain harvoja.

Naisten masennus on nyt kaksi kertaa yleisempää kuin 40 vuotta sitten. Syynä ei ole uusien tapausten lisääntyminen vaan massiivinen lääkkeiden käyttö, joka tekee potilaasta usein työkyvyttömän kroonikon. Englannin tilastokeskus kertoo, että mielialalääkkeiden käyttö on nyt lähes 20 kertaa yleisempää kuin 18 vuotta sitten. Useimmat lääkkeiden käyttäjistä ovat naisia. Joka kolmas nainen käyttää masennuslääkkeitä elämänsä jossakin vaiheessa. Miesten masentuneisuus ei ole lisääntynyt ollenkaan samassa määrin, raportoi professori Hans-Ulrich Wittchenin työryhmä. Useimmat potilaat eivät saa mitään muuta hoitoa kuin lääkkeitä.

Vain 15 % potilaista saa masennuslääkkeistä farmakologista apua, 85 prosentilla ne ovat pelkkää plaseboa. Osalla potilaista lääkkeet voivat nopeuttaa toipumista (verrattuna siihen, ettei hoidettaisi mitenkään), mutta pitkässä juoksussa ne vievät ojasta allikkoon: masennus uusiutuu helposti ja siitä tulee krooninen. Jatkuva lääkkeiden käyttö aiheuttaa riippuvuutta ja monia sivuvaikutuksia, joiden hoitoon määrätään lisää lääkkeitä. Lääkitys muuntaa monen masennuksen kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi. Tämä diagnoosi onkin yleistynyt suuresti sen jälkeen kun SSRI-lääkkeet tulivat käyttöön. Masennuslääkkeitä ei pitäisi käyttää pitkään, korkeintaan muutaman kuukauden ajan.

Ison-Britannian lääkehoitoja arvioiva laitos NICE antoi jo 2004 lääkäreille ohjeen, ettei masennukseen pidä määrätä ensisijassa lääkkeitä. Valitettavasti näin kuitenkin tehdään kaikkialla. Lääkärit näet kokevat sen helpommaksi kuin vaihtoehtoisten hoitojen, esim. kognitiivisen psykoterapian järjestämisen. Ravintolisien käytöstä puhumattakaan, koska lääkärit eivät hallitse tätä aluetta.

Professori David Healey (Cardiff University) sanoo, että masennuslääkkeiden valtava käyttö on lääkeyhtiöiden markkinointiosastojen riemuvoitto. Ennen lääketehtaat myivät Valiumia ja muita rauhoittavia lääkkeitä, nyt panostetaan SSRI-lääkkeisiin, koska käyttäjät jäävät niihin koukkuun. Lääkefirmat vakuuttavat ihmisille, että he ovat masentuneita ja tarvitsevat mielialalääkkeitä, sanoo Healey. ”Ihmiset leimataan masentuneiksi. Tosiasiassa he ovat yhtä stressaantuneita kuin ennenkin. Nyt stressi nähdään masennuksena.

Yhtenä syynä mielialalääkkeiden käytön lisääntymiseen on se, että lääkejätit ovat palkanneet vaikutusvaltaisia lääkäreitä markkinoimaan lääkkeitä lääkärilehtien artikkeleissa ja esitelmissään lääkäreille. Samaan tapaan kuin lääkärit on saatu määräämään kolesterolilääkkeitä terveillekin ihmisille, jotka eivät niitä tarvitse. Esimerkiksi kesäkuussa julkaistussa amerikkalaisessa tutkimuksessa vakuutettiin, että masennuslääkkeet lievittävät vaihdevuosiin liittyviä kuumia aaltoja – naisilla, jotka eivät ole masentuneita. Lääkefirmat yrittävät saada naiset hyväksymään lääkkeiden käytön normaalina elämään kuuluvana asiana.

Lääkefirmat ovat saaneet lääkärit ja maallikot uskomaan, että masennus johtuu aivojen serotoniinin puutteesta, ja että SSRI-lääkkeet korjaavat sen. Väite on puhdasta mainospuhetta, jolla ei ole mitään tieteellistä pohjaa. Kukaan asioihin perehtynyt ei usko siihen, sillä elävän ihmisen aivoissa ei ole koskaan kyetty osoittamaan serotoniinin puutetta.

Tosiasiassa masennus paranee itsestäänkin ilman mitään lääkitystä. Lääkkeille on myös monia hyviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi huhtikuun Journal of Clinical Psychiatryssa julkaistussa tutkimuksessa 27 raskaana olleesta masentuneesta naisesta 13 parani ainakin 50-prosenttisesti kirkasvalohoidolla ja 11 toipui kokonaan. Myös kalaöljyn EPA-rasvahappo (E-EPA) on osoittautunut tehokkaaksi useissa kliinisissä tutkimuksissa. Tällä hetkellä Clinical Trials -rekisterissä on 52 uutta tutkimusta, joissa selvitetään kalaöljyn tehoa erilaisissa masennustiloissa.

Why are more women depressed? Is this a real epidemic - or the result of cynical marketing by drug giants? Daily Mail 12.9.2011
Tiedetoimittaja Robert Whitakerin haastatteluvideo (1:02:10)
Ohje: Avaa selaimellesi toiselle lehdelle haastattelun transkriptio, jolloin voit seurata siitä Withakerin ja tri Mercolan keskustelua.