D-vitamiini ehkäisee ennenaikaista kuolemaa

Veren D-vitamiinin pitoisuuden nosto kaksinkertaiseksi nykyisestä on kustannustehokkain tapa vähentää ennenaikaista kuolemaa, kertoo uusi tutkimus. Sen julkaisi Euroopan johtava ravitsemustieteen lehti European Journal of Clinical Nutrition.

Seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) nosto 54:stä 110 nanomoliin litrassa (nmol/l) vähentäisi elinajan odotusta kahdella vuodella, kirjoittaa tohtori William B. Grant (PhD) Euroopan johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä. Hän vertasi väestön S-D-25-pitoisuuksia kuudella eri maapallon alueella. [Huom! Suomalaisten keskimääräinen S-D-25 on vain 35 nmol/l ilman D-vitamiinilisää.]

"Kokonaiskuolleisuuden ennakoitu väheneminen vaihteli afrikkalaisten naisten 7,6 prosentista eurooppalaisten naisten 17,3 prosenttiin”, raportoi Grant. Hän toimii San Franciscossa Sunlight, Nutrition and Health Research Center -nimisessä tutkimuslaitoksessa. Grant on julkaissut aikaisemmin useita artikkeleita D-vitamiinista. Hän niitti äskettäin mainetta julkaisemalla yhdessä itävaltalaisen professori kanssa artikkelin, jonka mukaan D-vitamiinin puute todennäköisesti myötävaikutti Wolfgang Amadeus Mozartin ja Gustav Mahlerin ennenaikaisiin kuolemiin.

“S-D-25:n nosto on kustannustehokkain keino vähentää maailmanlaajuisesti kuolleisuuslukuja, koska D-vitamiini on hyvin halpaa eikä sillä ole juuri sivuvaikutuksia suun kautta nautittuna eikä auringonvalosta saatuna”, Grant kirjoittaa.

Vitamiinien vastustajat vaativat, että ennen kuin D-vitamiinilisää voidaan suositella, tarvitaan kliinisiä kaksoissokkotutkimuksia, jotka osoittavat sen tehon. Grant on eri mieltä. Hänen mielestään uusiin tutkimuksiin vetoaminen on vain tarpeetonta viivyttelyä. D-vitamiini ei ole uusi lääke, jota tarvitsisi tutkia kliinisin satunnaistetuin kaksoissokkokokein. D-vitamiini on luonnollinen aine ihanteelliselle terveydelle. Meillä on jo riittävästi tietoa sen vaikutuksista. Päätöksentekijöiden tulisi vain sopia siitä, että yhteiskunta hyötyy suuremmista S-D-25-pitoisuuksista. Valitettavasti tällainen yhteisymmärrys puuttuu vielä tällä hetkellä. Esimerkiksi International Agency for Research on Cancer (IARC) totesi tuoreessa katsauksessaan, että D-vitamiinin tehosta syöpään on näyttöä vain paksusuolen syövän osalta. "Useimmat katsauksen laatijat olivat ihotautilääkäreitä, jotka tekivät monia virheitä ja jättivät katsauksestaan pois monia tärkeitä tutkimuksia", Grant moittii. Hän tyrmää myös amerikkalaisen Institute of Medicinen (IOM) äskettäin julkaisemat saantisuositukset virheellisinä ja puutteellisina.

Pohjoisilla leveysasteilla auringonvalosta saadaan niin vähän D-vitamiinia, että elimistömme on lähes täysin suun kautta saatavan vitamiinin varassa, etenkin syksystä kevääseen. Näin ollen ruoan vitaminointi ja ravintolisät ovat tarpeen. Puolet kuolemantapauksista liittyy D-vitamiinin puutteeseen: sydän- ja verisuonitaudit, syövät, hengitystieinfektiot, tuberkuloosi ja diabetes, sanoo Grant.

Grant WB. An estimate of the global reduction in mortality rates through doubling vitamin D levels. European Journal of Clinical Nutrition. Published online ahead of print: doi: 10.1038/ejcn.2011.68.

Nutraingredients.com 26.7.2011

D-vitamiinitutkija, professori Armin Zittermann arvioi äskettäin, että Saksa säästäisi vuosittan lähes 40 miljardia euroa, jos väestön D-vitamiinin saanti nostettaisiin tutkimustietoa vastaavalle tasolle. Suomen väkilukuun suhteutettuna säästö olisi noin 2,5 miljardia euroa vuodessa eli saman verran kuin mitä nykyinen hallitus pyrkii säästämään menoja leikkaamalla. Tämä ei näytä kiinnostavan suomalaisia poliitikkoja eikä muita päätöksentekijöitä.