800 µg foolihappoa päivässä alentaa kohonnutta homokysteiiniä

Kohonnut homokysteiini lisää sydän- ja aivoinfarktin sekä masennuksen vaaraa ja kiihdyttää jo alkanutta valtimonkovetustautia . Foolihappo, B6- ja B12-vitamiini toimivat homokysteiinin vastavaikuttajina ja alentavat sen pitoisuutta veressä ja muissa kudoksissa (ks. kuva alla).

Tutkijoita on askarruttanut kysymys, kuinka paljon foolihappoa tulisi ottaa päivässä kohonneen homokysteiinin alentamiseen. Yleensä 800 mikrogrammaa (µg), ilmenee lokakuun 2005 American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistusta meta-analyysista. Paras tulos saadaan, kun samassa tabletissa on myös B12-vitamiinia, kirjoittavat tutkijat. Monissa monivitamiinivalmisteissa on foolihappoa paljon vähemmän, usein alle 400 µg, toteavat tutkijat (1).

Analyysi on osa tunnettua Homocysteine Lowering Trialists' Collaborationia, jonka tavoitteena on selvittää kuinka kohonnutta homokysteiiniä tulisi hoitaa. Nyt analysoitiin 25 tutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä 2 596 henkilöä. Heille annettiin foolihappoa erilaisina päiväannoksina, 200, 400, 800, 2 000 ja 5 000 mikrogrammaa. Tulosten mukaan 800 µg antoi hyvän vasteen (23 % alenemisen), paremman kuin 400 µg (20 %) ja 200 µg (13 %). Sitä vastoin 2 000 µg antoi saman ja 5 000 µg hiukan paremman vasteen kuin 800 µg.

Kun 400 µg:aan lisättiin B12-vitamiinia, tehostui vaste 7 %, mutta B6-vitamiinin lisääminen ei enää siitä lisännyt vastetta. B6-vitamiinista ei toki ollut mitään haittaa, ja sillä on monia muita suotuisia vaikutuksia mm. immuunijärjestelmään. Tutkijat pitävät homokysteiinin alentamisessa ihanteellisena päiväannoksena 800 µg foolihappoa, jossa on mukana muutama mikrogramma B12-vitamiinia.

Lynn B Bailey. Do low doses of folic acid result in maximum lowering of homocysteine? Editorial. Am J Clin Nutr 2005 82: 717-718. [Full Text] [PDF]

Tri Tolosen kommentti

Uuden tutkimuksen mukaan foolihappo vaikuttaa ratkaisevasti kudosten DHA_rasvahapon pitoisuuteen. Sillä puolestaan on tärkeä merkitys mielenterveydelle, sydän- ja verisuoniterveydelle ja moniin muihin seikkoihin. Suomalaisten päivittäinen foolihapon saanti jää keskimäärin alle 300 µg:n, naisten saanti usein alle 200 µg, ilmeni Sari Voutilaisen Kuopion yliopistossa julkaistusta väitöskirjasta. Suomalaisten miesten veren homokysteiini-pitoisuus on Euroopan korkein.

Vasemmassa ympyrässä foolihappo (TFH) ottaa metyyliryhmän seriinistä (aminohaposta) muodostaen glysiiniä ja metyloi niillä homokysteiinin muodostaen metioniinia oikeanpuolisessa ympyrässä. Metioniini on SAMe:n esiaste. SAMe on metyyliryhmän luovuttaja. Metyyliryhmä on välttämätön hermosolujen normaleissa toiminnoissa. Huomaa, että entsyymireaktiot käyttävät B6- ja B12-vitamiineja. Me=metyyliryhmä, SAMe = S-adenosyylimetioniini, SAH = S-adenosyylihomokysteiini, R = mikä tahansa molekyyli, jonka SAMe voi metyloida.

Suomessakin saa nyt ostaa vapaasti tabletteja, joissa on 800 µg foolihappoa ja lisäksi B6- ja B12-vitamiineja. Foolihapon ja muiden vitamiinien vuorovaikutuksia voidaan tarkastella tässä kaaviossa.


Homokysteiini - katsausartikkeli
Ajankohtainen foolihappo - katsausartikkeli