Raskausajan D-vitamiinilisä suojaa lapsia virustaudeilta

Raskausaikana nautittu D-vitamiinilisä vähentää vauvan riskiä sairastua vakavaan alahengitysteiden RSV-infektioon, ilmenee uudesta hollantilaisesta lastensairaaloiden tutkimuksesta. Sen julkaisi lastenlääkäreiden ammattilehti Pediatrics. Syntymänsä aikaan D-vitamiinin puutosta potevat lapset olivat kuusi kertaa muita lapsia alttiimpia sairastumaan ensimmäisen elinvuoden aikana. D-vitamiinin tarve raskausaikana on todennäköisesti suurempi kuin nykyinen viranomaissuositus, kommentoi CNN:n asiantuntijana toimiva lastenlääkäri.

"D-vitamiinin käyttö raskauden aikana ehkäisee todennäköisesti [tätä] hyvin yleistä, vakavaa lastentautia [RSV]", sanoo tutkimusryhmän kuuluva lasten infektiolääkäri Louis Bont (Wilhelmina Children's Hospital, Utrecht, Netherlands). RSV (respiratory syncytial virus) aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita lapsille ja aikuisille. Lähes kaikki lapset saavat RSV-tartunnan ennen kahta ikävuottaan, mutta vain osa sairastuu kliinisesti. Yhdysvalloissa 75 000 – 125 000 lasta joutuu vuosittain sairaalahoitoon RSV-infektion vuoksi alle 1-vuotiaina. Osa potee keuhkoputken tulehdusta, osa keuhkokuumetta. RSV-tartunta voi myös heikentää lapsen elämänlaatua, sanoo Bont. "Puolet sairaalahoitoon joutuneista lapsista saa myöhemmin astmankaltaisia oireita", hän lisää.

Hollantilaistutkimus käsitti 298 vastasyntynyttä, joilla todettiin vahva yhteys napaveren D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) ja äidin raskausaikana nauttiman D-vitamiinin määrän välillä. Vain 46 % tutkimukseen osallistuneista äideistä oli syönyt D-vitamiinia ruoan lisänä. Noin puolella vauvoista oli pieni S-D-25:n pitoisuus, ja 42 (14 %) heistä sairastui alahengitysteiden RSV-infektioon ensimmäisen elinvuotensa aikana.

"Osoitimme, että D-vitamiinin käyttö raskausaikana on tärkeää pikkulasten yleisen ja vakavan hengitystieinfektion ehkäisemiseksi ja mielestäni tämä on erittäin hyvä muistutus siitä, että ihmisten tulisi noudattaa D-vitamiinin käyttösuositusta", sanoo lastenlääkäri Bont.

"RSV on vain yksi monista tulehdusta aiheuttavista viruksista, joita D-vitamiini estää", kommentoi lastenlääkäri Jennifer Shu, joka toimii TV-kanava CNN:n asiantuntijana. Hän korostaa, että RSV-infektio on vakava ja vaikeasti hoidettava virustauti, joten on hyvä, jos sitä voidaan torjua D-vitamiinilla. Shu uskoo, että jonakin päivänä odottavia äitejä neuvotaan ottamaan nykyistä suurempia D-vitamiinimääriä, joskaan ihanteellisesta annoksesta ei olla vielä yksimielisiä. Bont on vielä odottavalla kannalla ja kaipaa lisää tutkimuksia. Eräät amerikkalaiset lastenlääkärit, kuten neonatologi Karen Wagner, suosittavat raskaana oleville jo 100 mikrogrammaan päiväannoksia, koska ne ehkäisevät raskauskomplikaatioita.

Hollantilaiset lastenlääkärit selvittivät, vähensivätkö myös vauvoille annetut D-vitamiinitipat RSV-infektioita, mutta niillä ei näyttänyt olevan tällaista vaikutusta.

Houben ML, Bont L, Wilbrink B, et al. Clinical Prediction Rule for RSV Bronchiolitis in Healthy Newborns: Prognostic Birth Cohort Study. Pediatrics, Jan 2011; 127: 35 - 41. Abstract