EPA-rasvahappo lisää insuliiniherkkyyttä

Kalaöljyn omega-3-rasvahappo EPA voi auttaa painonhallinnassa, insuliiniresistenssissä, metabolisessa oireyhtymässä ja diabeteksessa. Espanjalainen Navarran yliopiston tutkimusryhmä on selvittänyt niitä biokemiallisia mekanismeja, joilla EPA toimii rasvakudoksessa. Navarran yliopisto on "Espanjan Harvard". Tehokkain EPA-valmiste on nimeltään E-EPA (EPAn etyyliesteri), joka on ihanteellinen kalaöljyvalmiste diabeetikoille.

Lihavan ihmisen kudoksissa vallitsee matala-asteinen krooninen tulehdustila, inflammaatio, joka altistaa monille pitkäaikaissairauksille. Syynä tulehdukseen on se, että lihavan ihmisen elimistö tuottaa ylimäärin tulehdusta aiheuttavaa välittäjäainetta, sytokiinia, nimeltään tuumorinekroositekijä-alfa (TNF-α). Se edistää rasvasolujen hajoamista eli lipolyysiä, jolloin ylimääräistä rasvaa "vuotaa" yli, ja sitä kertyy haimaan, maksaan ja lihaksiin. Tällainen rasva on myrkkyä näille elimille ja kudoksille.

Tilanne johtaa siihen, että insuliini menettää tehoaan ja verensokeripitoisuus suurenee. Ihminen tulee vastustuskykyiseksi omalle insuliinilleen. Hänestä tulee insuliiniresistentti, ja hän voi sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tämä tapahtumaketju tunnetaan lääketieteessä nimellä diabeteksen lipotoksinen syntyteoria. Toisin sanoen, diabetes puhkeaa lipolyysistä johtuvan, rasvattomaan kudokseen kertyvän ektooppisen (väärään paikkaan joutuneen) rasvan vuoksi. Tällainen rasva aiheuttaa myös metabolista oireyhtymää ja diabeettista sydäntautia. 

Toisaalta monet tutkimukset ovat osoittaneet, että kalaöljyn EPA-rasvahappo ehkäisee lihomista ja suorastaan vähentää sisäelinten sairasta viskeraalista rasvaa. Navarran yliopiston tutkijat selvittivät EPAn biokemiallisia vaikutuksia TNF-α:n aiheuttamaan lipolyysiin rotilla ja 3T3-L1-adiposyyteissä. 

EPAn anto rotille vähensi merkitsevästi glyserolin vapautumista ja esti sytokiinin aiheuttamaa lipolyysiä, sitä enemmän, mitä enemmän EPAa annettiin. Kudosten glyserolin vähentyminen on eduksi, sillä rasvat ovat glyserolin ja rasvahappojen estereitä. Lisäksi EPA vähensi TNF-α:n aikaansaamaa NF-kappaB:n aktivaatiota ja ekstrasellulaarista kinaasi-1/2-fosforylaatiota. Lisäksi kävi ilmeiseksi, että EPA ja AMPK toimivat yhteis- ja vuorovaikutuksessa, mikä on erityisen tärkeää diabeteksessa, jossa AMPK:n aktiivisuus on alentunut. EPAlla todettiin muitakin edullisia vaikutuksia rasva-aineenvaihduntaan.

"Tulokset osoittavat, että [suun kautta nautittu] EPA estää tulehdussytokiinin aiheuttamaa lipolyysiä rasvasoluissa. Tämä havainto voi selittää EPAn kykyä tehostaa insuliinin toimintaa", päättelevät espanjalaistutkijat.

Tutkimus puoltaa E-EPAn käyttöä insuliiniresistenssin ja diabeteksen täydentävänä hoitona.

Lorente-Cebrián S, Bustos M, Marti A, Fernández-Galilea M, Martinez JA, Moreno-Aliaga MJ. Eicosapentaenoic acid inhibits tumour necrosis factor-α-induced lipolysis in murine cultured adipocytes. Journal of Nutritional Biochemistry. 2011 Apr 13. [Epub ahead of print]