Kalarasvan saanti raskausaikana ehkäisee lapsen lihomista

Kalarasvan runsas saanti raskausaikana ehkäisee syntyvän lapsen lihomista, osoittaa Harvardin yliopiston uusi tutkimus. Sen julkaisi johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition. Muiden tutkimusten mukaan kalaöljy, eritoten E-EPA, ehkäisee raskausajan ja synnytyksen jälkeistä masennusta.

Project Viva -nimiseen tutkimukseen osallistui 1120 raskaana olevaa naista. Tutkijat selvittivät, mitä rasvoja odottavat naiset söivät, analysoivat synnytyksessä otetusta plasmasta (n=227) ja napanuoran verinäytteistä (n=302) rasvahapot sekä mittasivat kahden ihopoimun paksuuden lapsista heidän ollessaan 3-vuotiaita. Lihaviksi luokiteltiin 9,4 prosenttia lapsista.

Omega-3-rasvahappojen (DHA + EPA) saanti oli keskimäärin vain 150 mg päivässä ja näiden rasvahappojen yhteispitoisuus plasmassa oli keskimäärin 1,9 ± 0, 6 % ja napaveressä 4,6 ± 1,2 %. Mitä enemmän äiti söi kalaöljyn omega-3-rasvahappoja, sitä vähemmän lapsella todettiin ylipainoa. Mitä enemmän napanuoraveressä oli omega-6-rasvahappoja (ja mitä suurempi omega-6/omega-3-suhde), sitä lihavampia olivat lapset. Äidin runsas kalarasvan saanti vähensi lapsen lihomisen riskiä 32 prosenttia.

Kalaöljyn EPA- ja DHA-rasvahappojen tiedetään vaikuttavan suotuisasti lihomista säätäviin geeneihin. Tässä tutkimuksessa kävi ilmeiseksi, että vain joka viides odottava äiti söi enemmän kuin kaksi kala-ateriaa viikossa. Vain noin puolet naisista sai raskauden keskivaiheilla ruoastaan viranomaissuosituksen mukaisen määrän DHA:ta, 200 mg päivässä. Vain kolme prosenttia naisista sai raskauden viimeisen kuukauden aikana riittävästi DHA:ta, jota lapsen normaali neurologien kehitys edellyttää, kirjoittavat tutkijat. Tutkijoiden mukaan odottavat naiset eivät syö riittävästi rasvaista kalaa, kuten lohta, makrillia ja tonnikalaa.

Tämä on ensimmäinen ihmistutkimus, jossa ilmenee, että vähäinen omega-3:n ja runsas omega-6:n saanti raskauden aikana voi altistaa lapset lihomiselle. Tutkijat vihjaavat, että "odottavien naisten rasvojen laatua tulisi muuttaa tietoisesti" (lue: heidän tulisi nauttia kalaöljyvalmisteita). Tutkimus on esillä uutistoimistojen sivuilla, mm. Nutraingredients.comissa.

Donahue SM, Rifas-Shiman SL, Gold DR, et al. Prenatal fatty acid status and child adiposity at age 3 y: results from a US pregnancy cohort. American Journal of Clinical Nutrition. 2011;93(4), 780–788, doi: 10.3945/ajcn.110.005801