Soijan isoflavonoidit ja keuhkosyövän sädehoito

Keuhkosyövän sädehoito tehostuu, kun potilaalle annetaan samalla ravintolisänä soijan isoflavonoideja, kertoo uusi amerikkalaisen Wayne State -yliopiston tutkimus. The American Institute for Cancer Research rahoitti hanketta, ja sen tulokset julkaistiin Journal of Thoracic Oncology -lehden huhtikuun numerossa.

"Soijan isoflavonoidit herkistävät syöpäsoluja sädehoidolle ja samaan aikaan isoflavonoidit toimivat antioksidantteina, jotka suojaavat terveitä kudoksia sädehoidon haittavaikutuksilta", sanoo tutkimusta johtanut sädehoidon apulaisprofessori Gilda Hillman. Hänen työryhmänsä käyttämä soijavalmiste sisälsi genisteiini-, daitseiini- ja glysiteiini-nimisiä isoflavonoideja. Kahta ensin mainittua saa Suomessakin vapaasti terveyskaupoista.

Wayne State Universityn tiedote 6.4.2011

Muita uusia ravintolisätutkimuksia syövän hoidossa

Yhdysvaltain Syöpäjärjestöjen Cancer-lehti julkaisee pian kaksi tutkimusta, joiden mukaan etyyliesteröity kalaöljy, E-EPA (noin 2 grammaa päivässä), tehostaa keuhkosyövän kemoterapiaa (solusalpaajahoitoa) ja ehkäisee sen haittavaikutuksia, mm. sarkopeniaa ja kakeksiaa (lihaskatoa ja näivettymistä. Lue lisää linkeistä oikeanpuoleiselta palstalta.

Useat uudet tutkimukset puoltavat berberiinin käyttöä syövän tukihoitona, koska berberiini ehkäisee lähes kaikkien syöpäsolulinjojen kasvua ja vähentää syövän vakiohoitojen sivuvaikutuksia. Vuonna 2007 HYKSin syöpälääkärit julkaisivat tutkimuksen, jossa maitohappobakteerit (probiootit) suojasivat potilaita 5-fluorourasiili (5-FU) -nimisen sytostaatin haitoilta (pahoinvointi, oksentelu, ripulointi). Philadelphian yliopiston syöpäprofessori Michael Lisanti osoitti äskettäin, että syövän hoidossa tarvitaan antioksidantteja.

Suomen Syöpäjärjestöt, syöpä- ja muut lääkärit, jotka kieltävät potilaitaan nauttimasta ravintolisiä, menettävät uskottavuuttaan sitä mukaa kun uusia ravintolisätutkimuksia julkaistaan pätevissä tiedelehdissä.