Berberiini, niveltulehdus ja nivelrikko

Berberiini ehkäisee ja hoitaa niveltulehdusta ja nivelrikkoa. Se tiedetään jo perinteisestä korealaisesta kansanlääkinnästä ja uudesta korealaisesta farmakologisesta tutkimuksesta. Nyt amerikkalaiset ja korealaiset farmakologit ovat selvittäneet yhdessä niitä biokemiallisia mekanismeja, joilla berberiini toimii nivelissä. Tulokset julkaistaan arvostetussa British Journal of Pharmacology -lehdessä.

Monet tulehdusta välittävät yhdisteet, sytokiinit, myllertävät elimistössä silloin, kun kysessä on autoimmuunitauti (esim. reuma) ja tulehdus (inflammaatio) yleensä. Nämä sytokiinit aktivoivat januskinaasi 3:a (JAK3), jota esiintyy pääasiassa immuunipuolustukseen osallistuvissa valkosoluissa (T-valkosoluissa ja NK-valkosoluissa).

Januskinaasit (JAK) ovat pieni reseptoreihin liittyvä kinaasiperhe, joiden välityksellä sytokiinit tekevät tuhojaan elimistössä. Yhteensä tunnetaan neljä JAKIa: JAK1, JAK2, JAK3 and tyrosiinikinaasi 2 (Tyk2). JAK3 on avaintekijä niveltautien synnyssä ja pahenemisessa. JAK3:a tutkitaan vilkkaasti lääketeollisuudessa (mm. lääkejätti Pfizerissa), koska JAK3-estäjillä uskotaan voitavan ehkäistä ja hoitaa muun muassa nivelreumaa, Crohnin tautia, haavaista paksusuolen tulehdusta ja psoriasista. Myös luonnonaine berberiini kuuluu JAK3-estäjiin.

Berberiinin vaikutusta JAK3-aktiivisuuteen selvitettiin sekä solu- että eläinmallissa rotilla. Tulosten mukaan berberiinikloridi sitoutuu ja vaikuttaa selektiivisesti JAK3:een, paremmin kuin muut JAK-kinaasiyhdisteet ja paremmin kuin muut onkogeeniset kinaasit, kuten esimerkiksi Src. Tutkimuksessa kävi myös ilmeiseksi, että akuutissa niveltulehduksessa fosfo-JAK3:n pitoisuus on suurentunut ja että berberiinikloridi vähentää merkitsevästi JAK3:n fosforylaatiota ja vaimentaa siten tulehdusta. JAK3:n estäjät, kuten berberiinikloridi voi lievittää niveltulehdusta in vivo, päättelivät tutkijat.

Uusi kiinalainen rottatutkimus vahvistaa, että berberiini ehkäisee nivelrikkoa ja suorastaan korjaan nivelrustojen vaurioita (Liu ym. 2015).

Kim BH, Kim M, Yin CH, et al. Inhibition of JAK3 alleviates inflammation in monoarthritic rats. British Journal of Pharmacology 2011 March 22. Abstract
Liu SC, Lee HP, Hung CY, et al. Berberine attenuates CCN2-induced IL-1β expression and prevents cartilage degradation in a rat model of osteoarthritis.
Toxicology and Applied Pharmacology. 2015 Sep 4. pii: S0041-008X(15)30072-7. doi: 10.1016/j.taap.2015.08.020.