E-EPA ja LDL-kolesteroli

Kuopiolainen ravitsemusterapian professori, agronomi Ursula Schwab vastustaa kalaöljyn käyttöä väittämällä julkisuudessa, ettei "kalaöljy alenna kokonaiskolesterolia, vaan se voi jopa nostaa huonoa LDL-kolesterolia". Raaputetaanpa hieman pintaa syvemmältä ja katsotaan ovatko Schwabin väitteet totta vai tarua. E-EPA-kalaöljy oli esillä marraskuussa 2011 Yhdysvalloissa sydänlääkäreiden tieteellisessä kongressissa (American Heart Association 2011 Scientific Sessions), ja sen etuja veren rasvaprofiilin parantajana ylistettiin mm. theheart.org -sivustolla 24.11.2011. Schwabin väitteet eivät päde E-EPAan (Ballantyene ym. 2012, Bays ym. 2012,Fares ym. 2014, Shaikh ym. 2014, Tatsuno ym. 2015, Mosca ym. 2016, Crandell 2016).

Kalaöljyn sydäntä ja valtimoita suojaava vaikutus ei perustu kolesterolin alentamiseen, vaan pääosin kroonisen matala-asteisen tulehduksen (inflammaation) ehkäisyyn, vaimennukseen ja sammuttamiseen. EPA-rasvahappo kulkeutuu valtimoiden seinämiin ja niissä mahdollisesti oleviin plakkeihin, joissa se sammuttaa tulehdusta ja ehkäisee plakkien repeytymistä, osoittaa englantilaisten verisuonikirurgien ja immunologien tutkimus. Lisäksi kalaöljy alentaa veren triglyseridejä ja apolipoproteiineja, jotka voivat olla kolesterolia tärkeämpiä valtimotautien riskitekijöitä (Shaikh ym. 2014). Kalaöljy suojaa sydänpotilaita ennenaikaiselta kuolemalta, vahvistaa suuri saksalainen LURIC-tutkimus, jossa yli 3000 potilasta seurattiin kymmenen vuotta (Kleber ym. 2016). Klikkaa alla olevaan linkkkiin.
Saksalaistutkimus: omega-3t suojaavat sydankuolemalta

EPA:lla ja DHA:lla on erilaiset vaikutukset soluissa ja kudoksissa (ks kuva alla). DHA-rasvahappoa sisältävä kalaöljy voi suurentaa LDL-kolesterolin pitoisuutta seerumissa. Se johtuu kuitenkin vaarattoman suurimolekyylisen LDL:n lisääntymisestä – siis ei haitallisen pienen tiheän sd-LDL:n, joka on herkkä hapettumaan ja sokeristumaan.EPA-rasvahappo ei lisää solukalvon kolesterolia (kuvassa merkitty punaisella).

EPA vs DHA solukalvolla

Vain DHA:ta sisältävä kalaöljy voi suurentaa kolesterolin määrää solukalvoilla (cholesterol christallinen domain). Lähde: Mason RP, Jacob RF, Shrivastava S, Sherratt SC, Chattopadhyay A. Eicosapentaenoic acid reduces membrane fluidity, inhibits cholesterol domain formation, and normalizes bilayer width in atherosclerotic-like model membranes. Biochimica et Biophysica Acta. 2016 Oct 5;1858(12):3131-3140. doi: 10.1016/j.bbamem.2016.10.002.

Amerikkalaisessa  COMPARED-vertailututkimuksessa puhdas DHA suurensi miehillä LDL:ää keskimäärin 6,9 ± 1,8 %, mutta ei naisilla. Sitä vastoin puhdas EPA suurensi LDL:ää keskimäärin vain 2,2 % ± 1,6 %. Muissa tutkimuksissa (esim. MARINE) E-EPA ei ole suurentanut lainkaan LDL-pitoisuutta, vaan pienensi sitä sekä triglyseridejä ja ApoB:tä. Asiasta on paljon pätevää tieteellistä näyttöä, jota Schwab, kliinisen ravitsemustieteen professori Jussi Pihjalamäki ja heitä haastattelevat toimittajat eivät näytä tuntevan.

Kliininen tapausselostus osoittaa E-EPAn ylivoimaisuuden E-EPA+E-DHA-yhdistelmään nähden rosuvastatiinia ja niasiinia saavalla 55-vuotiaalla ylipainoisella naispotilaalla. Häntö oli lääkitty 14 vuotta ennen E-EPA-hoitoa (Crandell 2016). Ks. kuva alla.

E-EPA korjaa veren rasvoja

Grafiikka: Naispotilaan veren rasva-arvot korjaantuivat merkitsevästi 1 (siniset pylväät) ja 2 vuodessa(vihreät pylväät) sen jälkeen kun E-EPA+E-DHA vaihdettiin pelkkään E-EPAan (4 g/vrk). Huomaa, että "hyvä" HDL-kolesteroli lisääntyi, muut kolesterolit ja triglyseridit vähenivät (Crandell 2016). TGs=triglyseridit, TC=kokonaiskolesteroli.

Vielä tärkeämpää oli ehkä se, että potilaan pieni tiheä LDL-kolesteroli (sdLDL) aleni merkitsevästi. sdLDL on hanakka takertumaan valtimoiden seinämään, jossa se muodostaa plakkia (ei tavallinen hapettumaton LDL). Ks. kuva alla.E-EPA_sd-LDL

Crandell JR. Switching from EPA + DHA (Omega-3-acid Ethyl Esters) to High-Purity EPA (Icosapent Ethyl) in a Statin-Treated Patient with Persistent Dyslipidemia and High Cardiovascular Risk: A Case Study. Clin Med Insights Cardiol. 2016 Jul 21;10:123-8. doi: 10.4137/CMC.S38123. eCollection 2016. Free Full Text

Irlantilainen kliininen tutkimus MARINE osoittaa, ettei E-EPA-kalaöljy nosta kokonais-LDL:ää eikä edes suurimolekyylistä LDL-kolesterolia, kuten DHA:ta sisältävät kalaöljyt yleensä tekevät. Tutkimuksessa annettiin noin 1000 koehenkilölle lumetta tai 96-prosenttista E-EPAa kahtena eri päiväannoksena, 2 tai 4 grammaa päivässä. Noin sata koehenkilöä sai E-EPAa vuoden päivät. Seerumin kokonais-LDL ei lisääntynyt merkitsevästi kummallakaan annoksella. Sitä vastoin seerumin "hyvä" HDL-kolesteroli lisääntyi ja triglyseridit vähenivät merkitsevästi. Triglyt vähenivät keskimäärin 18 % 4 g:n ja 8 % 2 g:n annoksella. Suurimmat triglyseridilukemat pienenivät lähes puoleen.

Veren rasvaprofiili parani muutoinkin merkitsevästi: apolipoproteiini B eli Apo B, Lp-PLA2 (Lipoproteiini-fosfolipaasi A2), VLDL- ja kokonaiskolesteroli vähenivät merkitsevästi. Apo B on herkkä, jopa LDL-kolesterolia parempi sydän- ja valtimotaudin osoitin. Lp-PLA2 on veressä kiertävä ja valtimoplakkiin kertyvä entsyymi, joka pahentaa valtimoiden jäykistymistä ja kovettumista. E-EPA-hoidon vaikutukset ovat erityisen rohkaisevia, sillä millään muulla triglyseridihoidolla ei ole julkaistu vastaavia tuloksia.

E-EPA oli hyvin siedettyä. Sen turvallisuusprofiili oli lumeen kaltainen ja parempi kuin muiden triglyseridihoitojen. MARINE-tutkimuksen julkaisi arvostettu sydänlääkäreiden ammattilehti American Journal of Cardiology (2011). Kuva näyttää kuinka tehokasta E-EPA on triglyseridien ja LDL-kolesterolin alentamisessa.

E-EPA korjaa veren rasvahäiriötä

Lue lisää tutkimuksesta suomeksi

E-EPA korjaa naisten veren rasvahäiriöitä

Subanalyysi MARINE-tutkimukseen osallistuneiden naisten (n=76) veren rasvojen pitoisuuksien alenemisesta E-EPAlla (4 g/vrk). ANCHOR ja MARINE tukevat toisiaan. Lähde: Mosca ym. 2016. Tutkimukset osoittavat kiistatta, ettei E-EPA-kalaöljy suinkaan suurenna, vaan pienentää seerumin LDL-kolesterolin pitoisuutta (samoin kuin triglyseridejä [TG], non-HDL- ja VLDL-kolesteroleja ja ApoB:tä).

Kanadalais-amerikkalainen kliininen tutkimus vahvistaa, ettei EPA-painotteinen kalaöljy suurenna merkittävästi LDL-pitoisuutta. Sitä vastoin se parantaa veren rasvaprofiilia ja voi siten vähentää sepelvaltimotaudin riskiä (Shaik ym. 2014).

Iranilainen klininen kaksoissokkotutkimus osoittaa, ettei kalaöljy (päiväannos sisälsi 1200 mg omega-3:a, 480 mg DHA:ta + 720 mg EPAa) suurenna LDL-kolesterolin määrää veressä, vaan päin vastoin vähentää sitä (Jafari Salem ym. 2017).,

Ursula Schwabin väitteet kalaöljyn haitallisuudesta ovat tuulesta temmattuja ja osoittavat, ettei hän ole perehtynyt E-EPA:lla ja muilla kalaöljyillä tehtyihin kliinisiin tutkimuksiin ja niiden tuloksiin tai siiten hän ei halua puhua ja kirjoittaa niistä totuudenmukaisesti asennevammansa vuoksi.

Jafari Salim S, Alizadeh S, Djalali M, et al. Effect of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Supplementation on Body Composition and Circulating Levels of Follistatin-Like 1 in Males With Coronary Artery Disease: A Randomized Double-Blind Clinical Trial. American Journal of Mens Health. 2017 Aug 1:1557988317720581. doi: 10.1177/1557988317720581. Free Full Text
Mosca L, Ballantyne CM, Bays HE, et al. Usefulness of Icosapent Ethyl (Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester) in Women to Lower Triglyceride Levels (Results from the MARINE and ANCHOR Trials). American Journal of Cardiology. 2017 Feb 1;119(3):397-403.. doi: 10.1016/j.amjcard.2016.10.027. Full Free Text.
Fares H, Lavie CJ, DiNicolantonio JJ,et al. Icosapent ethyl for the treatment of severe hypertriglyceridemia. Therapeutics and Clinical Risk Management. 2014 Jun 24;10:485-92. doi: 10.2147/TCRM.S36983. eCollection 2014.
Shaikh NA, Yantha J, Shaikh S, et al. Efficacy of a unique omega-3 formulation on the correction of nutritional deficiency and its effects on cardiovascular disease risk factors in a randomized controlled VASCAZEN® REVEAL Trial. Molecular and Cellular Biochemistry. 2014 Sep 4. Full Free Text pdf
Tatsuno I, Kudou K, Kagawa T. Effect of TAK-085 on Low-density Lipoprotein Particle Size in Patients with Hypertriglyceridemia: A Double-blind Randomized Clinical Study. Cardiovascular Therapeutics. 2015 Jul 29. doi: 10.1111/1755-5922.12146. [Epub ahead of print]
Kleber ME, Delgado GE, Lorkowski S, März W, von Schacky C. Omega-3 fatty acids and mortality in patients referred for coronary angiography. The Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health Study. Atherosclerosis. 2016 Jul 1. pii: S0021-9150(16)30294-5. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2016.06.049.
Ballantyne CM, Bays HE, Kastelein JJ, et al. Efficacy and Safety of Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester (AMR101) Therapy in Statin-Treated Patients With Persistent High Triglycerides (from the ANCHOR Study). American Journal of Cardiology. 2012;110:7 884–992. Abstract
Bays HE, Braeckman RA, Ballantyne CM, et al. Icosapent ethyl, a pure EPA omega-3 fatty acid: Effects on lipoprotein particle concentration and size in patients with very high triglyceride levels (the MARINE study). Journal of Clinical Lipidology 2012 Nov;6(6):565-72. doi: 10.1016/j.jacl.2012.07.001.