D-vitamiini auttaa virtsatietulehduksiin

Ravintolisänä nautittu D-vitamiini voi ehkäistä ja hoitaa virtsatietulehduksia, kertoo uusi Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkimus. D-vitamiini lisää elimistön vastustuskykyä bakteereita vastaan, sanovat tutkijat arvostetussa PLoS ONE -tiedejulkaisussa.

Kuusi naista kymmenestä sairastuu elämänsä jossakin vaiheessa virtsatietulehdukseen. Osalla naisista tulehdukset uusiutuvat usein. Joka viidennellä naisella on vähintään kolme tulehdusta vuodessa. Niitä hoidetaan toistuvilla antibioottikuureilla, jolloin bakteerit voivat kehittyä lääkkeille resistenteiksi (vastustuskykyisiksi). Lisäksi antibiootit sekoittavat suoliston bakteeriflooraa, mikä heikentää yleistä vastustuskykyä. Niinpä kaikki keinot, joilla antibioottien tarvetta voidaan vähentää, ovat tervetulleita.

Karoliinisen Instituutin tutkijaryhmä osoitti jo pari vuotta sitten, että elimistö tuottaa omaa antibioottista ainetta, katelisidiineihin kuuluvaa yhdistettä LL-37, joka suojaa virtsatietulehduksia vastaan. Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että D-vitamiini tehostaa LL-37:n vaikutusta.

Vaihdevuosien jälkeen virtsatietulehduksilla on taipumus lisääntyä. Niistä kärsivillä naisilla on havaittu usein matala D-vitamiinin pitoisuus seerumissa (S-D-25). Neljällä viidestä naisesta D-D-25 oli alle viitearvon 75 nmol/l (kuva 1). Niinpä tutkijat otaksuivat, että D-vitamiinilisä – 2000 IU eli 50 mikrogrammaa (µg) päivässä – voisi aktivoida immuunijärjestelmää vastustamaan virtsatietulehduksia. Tutkijat hämmestelevät artikkelissaan myös sitä, että 77 % terveistä ruotsalaisnaisista potee D-vitamiinin puutetta.

Professori Annlie Brauner työryhmineen otti kudosnäytteitä virtsarakosta ennen kolmen kuukauden D-vitamiinihoitoa ja sen jälkeen. D-vitamiinilisä ei vaikuttanut mitään LL-37-pitoisuuteen terveessä virtsarakossa. Mutta kun siihen lisättiin kolibakteereita, lisääntyi LL-37:n pitoisuus merkitsevästi ja samalla rakon kyky vastustaa bakteereita koheni. D-vitamiinilisä tehosti LL-37:n antibakteerista vaikutusta.

"Virtsatieinfektiot ovat valtavan suuri kiusa monille naisille. Siksi on ilahduttavaa, jos voidaan löytää yksinkertaisia ja vaarattomia keinoja tulehdusten ehkäisyyn ja samalla vähentää antibioottien tarvetta", sanoo Annlie Brauner Göteborgs-Posten–lehden haastattelussa 3.1.2011.

Hertting O, Holm Å, Lüthje P, et al. Vitamin D Induction of the Human Antimicrobial Peptide Cathelicidin in the Urinary Bladder. PLoS ONE 2010;5(12):e15580. doi:10.1371/journal.pone.0015580