Karnosiini avuksi nivelreuman hoitoon

Karnosiini voi olla hyödyllinen ravintolisä nivelreumassa, osoittaa uusi slovakialainen kokeellinen rottatutkimus (Institute of Experimental Pharmacology and Toxicology, Slovak Academy of Sciences, Bratislava). Entuudestaan tiedetään, että karnosiini kuuluu niihin ravintolisiin, jotka ehkäisevät ja vaimentavat tulehdusta. Aikaisemmassa kanadalaisen Montrealin yliopiston ortopedian tutkimuslaboratorion tutkimuksessa on jo osoitettu, että karnosiini ehkäisee nivelrikkoa.

Nivelreuman käypä hoito on tuloksiltaan niin vaatimatonta, että uudet lisä- ja yhdistelmähoidot ovat erittäin tärkeitä, kirjoittavat slovakialaiset tutkijat. He pyrkivät löytämään luonnollisista antioksidatiivisista ja tulehdusta ehkäisevistä aineista (molekyyleistä) lisää tehoa reuman hoitoon, kuitenkin ilman sivuvaikutusten riskiä. Karnosiini on tällainen molekyyli.

Karnosiinin vaikutusta reumaan tutkittiin in vitro ja in vivo. Samalla tutkittiin myös yleisesti käytetyn vahvan lääkkeen metotreksaatin (MTX) vaikutusta hyaluroniliokseen (HA), joka tunnetusti lievittää tulehduskipua ja tulehdusta. Karnosiinia ja MTX:ää verrattiin glutationiini (GSH). Karnosiinin vaikutusta niveltulehdukseen tutkittiin kokeellisessa niveltulehduksessa rotilla, samaan tapaan kuin esim. E-EPAa oli tutkittu Madridin Complutense -yliopistossa. Karnosiinin vaikutusta selvitettiin myös mittaamalla proteiinien karbonyylejä ja tiobarbituurihapon kanssa reagoivia yhdisteitä (TBARS) tulehtuneissa nivelissä. TBARS:t kuvastavat hapetustressin voimakkuutta.

Karnosiini ehkäisi vapaita radikaaleja (•OH- ja/tai peroksiradikaaleja) ja HA:n hajoamista (200 µmol/l pitoisuutena). Karnosiini oli tässä suhteessa jopa tehokkaampaa kuin MTX. Tehokkaimillaan karnosiini oli silloin kun sen pitoisuus kudoksissa oli 400 µmol/l. Karnosiini vähensi merkitsevästi tulehtuneiden nivelten TBARS:ia ja plasman karbonyylejä ja pienensi rottien takatassujen turvotusta, mikä kuvastaa niveltulehduksen voimakkuutta.

Johtopäätökset: Karnosiini vähentää kokeellista niveltulehdusta.

Drafi F, Bauerova K, Valachova K, et al.  Carnosine inhibits degradation of hyaluronan induced by free radical processes in vitro and improves the redox imbalance in adjuvant arthritis in vivo. Neuro Endocrinol Lett. 2010 Dec 28;31(Suppl2). PubMed