EPA ja CLA-rasvahapot estävät rintasyövän kasvua ja leviämistä

Ravinnon monityydyttymättömien rasvahappojen laadulla ja määrällä näyttää olevan ratkaiseva merkitys rintasyövän synnyssä, kasvussa ja leviämisessä, kirjoittaa tohtori Leonard A. Sauerin työryhmä Journal of Nutrition -lehdessä. Omega-3-rasvahappohin kuuluva EPA estää syövän kasvua, kun taas ravinnon (kasvisten) omega-6-sarjan linolihappo lisää sitä. Tutkimusten perusteella kaikille syöpäpotilaille voidaan suositella EPA- ja CLA-rasvahappoja ravintolisinä.

Tutkijat istuttivat ihmisen rintasyöpäkudosta rottiin, joilla voitiin tutkia eri rasvahappojen vaikutusta taudin kulkuun. Kävi ilmeiseksi, että EPA- ja CLA-rasvahapot estivät rintasyövän kasvua, kun taas kasviöljyn linolihappo (LA) ja siitä kudoksissa syntyvä arakidonihappo (AA) vauhdittivat syövän kasvua ja leviämistä. Tutkijat selvittivät, millä biokemiallisilla mekanismeilla nämä muutokset syntyvät (1).

Kasvi- ja lihaperäiset omega-6-rasvahapot tuottavat kudoksissa syöpää kiihdyttäviä eikosanoideja, kun taas EPA ja CLA (isomeeri t10,c12) estävät niiden muodostusta. Rintasyöpää kiihdyttävät eikosanoidit eivät kuitenkaan kuulu prostaglandiineihin kuten tähän asti on uskottu. EPAn syöpää estävä vaikutus liittyy pikemminkin spesifisiin syövän kasvua estäviin transduktioreitteihin.


Kuva. Kaupallisissa CLA-tuotteissa on kahta isomeeria (50:50), joista kuvassa ylempi estää syöpää. Alempi taas auttaa painonhallinnassa.

Vaikutusmekanismit

Kun rottien valtimoveren EPA-pitoisuutta nostettiin antamalla EPAa, se sitoutui solujen pinnalla olevaan G-proteiiniin (GPC FFAR). Se toimii signaalin välittäjänä solujen kasvussa ja viestinnässä. G-proteiini aktivoi adenylaattisyklaasi-nimisen entsyymin, joka puolestaan alkaa valmistaa adenosiinitrifosfaatista (ATP:sta) syklistä adenosiinimonofosfaattia (cAMP:ia. Se aktivoi proteiinikinaasi A:ta, joka välittää viestiä eteenpäin fosforyloimalla proteiineja.

Muihin solun reseptoreihin voi olla kytkeytyneenä myös estävä eli inhibitorinen G-proteiini, joka estää adenylaattisyklaasin toimintaa. Näin eri reseptorien kautta voidaan solunulkoisten viestimolekyylien signaalit välittää yhteisen järjestelmän kautta muutoksiksi solunsisäisessä cAMP:ssä. cAMP on keskeinen solun toimintaan vaikuttava toisiolähetti, johon vaikuttavat monet eri signaalit. G-proteiinin vaikutuksen kohteena voi myös olla jokin muu proteiini kuin adenylaattisyklaasi (esim. ionikanava tai muu entsyymi), mutta periaate on sama.

EPAn ja CLA:n annon jälkeen adenyylisyklaasi-entsyymin aktiivisuus estyi ja syöpäkasvaimen solujen cAMP väheni. Syöpäsolujen kasvu ja leviäminen vaativat cAMP:tä; siksi siksi sen vaimennus voi parantaa syöpäpotilaan ennustetta. Vaimennukseen voidaan siis käyttää EPA- ja CLA-rasvahappoja, jotka ovat täysin vaarattomia, ihmisen elimistön muutoinkin tarvitsemia rasvahappoja.

Sama tutkijaryhmä on aikaisemminkin selvittänyt omega-3-rasvahappojen syöpää estäviä vaikutusmekanismeja (2).

1. Sauer LA, Dauchy RT, Blask DE et al. Eicosapentaenoic Acid Suppresses Cell Proliferation in MCF-7 Human Breast Cancer Xenografts in Nude Rats via a Pertussis Toxin-Sensitive Signal Transduction Pathway. J Nutr. 2005 Sep;135(9):2124-9 [PubMed]
Alkuperäisen tutkimusraportin voi tilata maksutta sähköpostilla info@biovita.fi
2. Sauer LA, Dauchy RT, Blask DE. Mechanism for the antitumor and anticachectic effects of n-3 fatty acids. Cancer Research 2000;60(18):5289-95 [Pubmed] [Free Full Text]

Tri Tolosen kommentti

Kansanterveyslaitoksen tutkimuksessa osoitettiin jo vuonna 2002, että suomalaisten naisten CLA:n niukka saanti lisää rintasyövän riskiä. CLA:n saanti ravinnosta on vähäistä naisilla, jotka välttävät rasvaisten maitotaloustuotteiden syöntiä. Uuden suuren ruotsalaistutkimuksen mukaan CLA ehkäisee myös paksusuolen syöpää.

Kansanterveyslaitos kehottaakin elintarviketeollisuutta ratkaisemaan, kuinka suomalaisten CLA:n riittävä päivittäinen saanti turvattaisiin. Toistaiseksi ei näytä olevan muuta tehokasta keinoa kuin suositella CLA:ta ravintolisänä. Kannattaa valita sellainen CLA-valmiste, jossa on mukana myös kalsiumpyruvaattia. Senkin on todettu estävän koe-eläimiin istutetun rintasyövän kasvua. EPA-rasvahapon saanti on liian vähäistä henkilöllä, joka ei syö päivittäin 150 grammaa rasvaista kalaa tai ota EPA-pitoista kalaöljyvalmistetta ruoan lisänä.

Muidenkin tutkimusten mukaan omega-6-rasvahapot voivat kiihdyttää (ja omega-3-rasvahapot hillitä) syövän kasvua. Tämä koskee mm. eturauhassyöpää, kuten Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Siksi syöpäpotilaan ruokavalion rasvahappojen laadulla on tärkeä merkitys. Olen lähettänyt tutkimusraportin tiedoksi syöpätautien professori Heikki Joensuulle, koska hänen johtamassaan klinikassa on kielletty syöpäpotilaita (mm. tuttaviani) käyttämästä ravintolisiä, mm. E-EPAa. Alla linkkejä aiheeseen liittyviin aikaisempiin tutkimuksiin.

CLA vähentää rintasyövän riskiä
CLA ehkäisee rintasyövän metastasointia
E-EPA – kysymyksiä ja vastauksia.