Syöpä ja kalaöljy

Kalaöljy on syöpätaudeissa ajankohtainen tutkimusaihe. Etelä-Floridan yliopiston syöpälääkärit suosittavat uudessa artikkelissaan etyyliesteröityä kalaöljyä laihtuville syöpäpotilaille varhaisessa vaiheessa kakeksian ehkäisyyn. Katsauksen julkaisi syöpälääkäreiden ammattilehti Current Treatment Options in Oncology.

Kakeksia tarkoittaa kuihtumista, näivettymistä, riutumista, huonoa yleisvointia, laihtumista ja väsymystä sekä vaikeaa aliravitsemustilaa, joka liittyy vaikeisiin yleissairauksiin, erityisesti syöpään. Kakeksia lisää  kuolleisuutta. Kakeksian taustatekijöitä ovat krooninen tulehdus (inflammaatio) ja pro-inflammatoriset sytokiinit. Kakeksiaan liittyy usein myös sydämen vajaatoimintaa, immuunijärjestelmän romahtaminen ja aineenvaihdunnan toimintahäiriö, kirjoitti oululainen dosentti Olavi Ukkola Duodecimissa (2005). Syöpään sairastuneista 50–80 prosentilla ilmenee kakeksiaa, johon moni lopulta menehtyy. Ongelmana on se, ettei tavanomainen hoito kykene ehkäisemään kakeksiaan riittävästi. Tästä syystä lääkärit etsivät kuumeisesti uusia turvallisia hoitokeinoja. Kakeksiaa voidaan ehkäistä ja vaimentaa etyyliesteröidyllä kalaöljyllä, ilmenee uudesta amerikkalaisesta artikkelista, joka on kirjoitettu syöpälääkäreille.

Kakeksian syntymekanismeja ei tunneta vielä kaikkia, mutta tuman transkriptiotekijä NFkB on tutkimusten mukaan yliaktiivinen ja se murtaa potilaan immuunijärjestelmän ja kyvyn vastustaa tulehdusta. Seurauksena ovat muun muassa lihassolujen hajoaminen (surkastuminen) ja lihaskato (sarkopenia). Useat viimeaikaiset laboratoriotutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvapot ehkäisevät lihasten valkuaisaineiden hajoamista, mahdollisesti ehkäisemällä NFkB:n kertymistä tumaan. Kliinisissä tutkimuksissa on kuitenkin saatu ristiriitaisia tuloksia, mahdollisesti erilaisten tutkimusasetelmien, solumyrkkyhoitojen, potilaiden kuivumisen ja tutkittujen muuttujien vuoksi.

Syöpälääkärit esittävät nyt, että kakektisten potilaiden hoitoon käytettäisiin jo varhaisessa vaiheessa vakioituja annoksia etyyliesteröityä kalaöljyä. Sen lisäksi tulee tietenkin antaa asiaankuuluvaa muuta ravitsemushoitoa ja ruokahalua parantavia aineita. Yhdessä kaikki nämä vaimentavat NFkB:n yliaktiivisuutta, mikä ehkäisee lihassolujen valkuaisaineiden hajoamista. Tällöin potilaan lihaksisto, toimintakyky ja yleiskunto säilyisivät mahdollisimman hyvänä.

Kumar NB, Kazi A, Smith T, et al. Cancer Cachexia: Traditional Therapies and Novel Molecular Mechanism-Based Approaches to Treatment. Current Treatment Options in Oncology. 2010 Dec 3. Free Full Text

Ukkola O. Kakeksia. Duodecim 2005;121(9):985-92 (Free Full Text, pdf)


Tohtori Tolosen kommentti

Omega-3-rasvahappojen merkitystä syövässä on tutkittu vilkkaasti jo yli 20 vuotta. PubMed-tietokannassa on tällä hetkellä 980 tieteellistä julkaisua hakusanaparilla omega-3 cancer. Niiden mukaan erityisesti etyyliesteröity kalaöljy, eritoten E-EPA, parantaa potilaiden ennustetta. Annoksen tulee olla suurempi kuin myyntipakkauksissa suositellaan terveille, vähintään 2 grammaa päivässä.

Etyyliesteröityä kalaöljyä rintasyövän hoitoon