B12-vitamiini ehkäisee Alzheimerin tautia

Suomessa tehty uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan B12-vitamiini, ravintolisänä nautittuna, ehkäisee Alzheimerin tautia. Raportin julkaisi Neurology-lehti. Samaan tulokseen tuli äsken englantilainen Oxfordin yliopisto, jonka kaksivuotisessa seurannassa foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien anto ehkäisi muistisairauksia. Ikäihmisillä on hämmästyttävän usein puutetta B-vitamiineista ja muista suojaravinteista, jolloin ravintolisät ovat tarpeen.

Käsitys ravintolisien tarpeesta muuttuu sitä mukaa, kun uusia tutkimuksia tehdään ja julkaistaan. Ne kumoavat vanhaa hokemaa "ruoasta saa kaikki vitamiinit ja hivenaineet". Uusi B12-vitamiinitutkimus tehtiin suomalais-ruotsalaisena yhteistyönä.

B12-vitamiinin merkitystä Alzheimerin taudin ehkäisyssä pitää tutkia, jotta saamme todetuksi tämän taudin riski-ihmiset. Veren matalat B12-vitamiinin pitoisuudet ovat hämmästyttävän yleisiä iäkkäillä", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Babak Hooshmand (Tukholman Karoliininen instituutti). 

Seitsemän vuotta kestäneeseen seurantaan osallistui 271 suomalaista, iältään 65–79 vuotta, joilla ei ollut dementiaa seuruun alkaessa. Sen kuluessa 17 henkilöä sairastui Alzheimerin tautiin. Heistä oli mitattu veren homokysteiini ja B12-vitamiinin aktiivinen muoto, holotranskobalamiini (holoTC). Mitä enemmän veressä oli homokysteiiniä, sitä enemmän oli muistihäiriöitä ja aivohalvauksia. Foolihappo sekä B6- ja B12-vitamiinit ehkäisevät homokysteiinin kertymistä vereen ja aivoihin.

Homokysteiinin pitoisuuden lisääntyminen veressä lisäsi Alzheimerin taudin riskiä 16 % jokaista mikromoolia kohti (µmol/l), kun sitä vastoin B12-vitamiinin pitoisuuden suureneminen jokaista pikomoolia (pmol/l) kohti vähensi riskiä 2 %. Nämä tulokset pätivät senkin jälkeen, kun sekoittavat tekijät oli kontrolloitu (ikä, sukupuoli, koulutus, tupakointi, verenpaine ja painoindeksi BMI). Tässä aineistossa foolihappo ei näyttänyt vähentäneen taudin riskiä.

Tutkijat päättelevät, että sekä homokysteiini että holoTC liittyvät Alzheimerin tautiin (edellinen lisää ja jälkimmäinen vähentää sen riskiä).

"Tämä on hyvin vakuuttava tutkimus", kommentoi tohtori David Smith (University of Oxford), joka on tutkinut B-vitamiinilisän vaikutusta ikä-ihmisten muistiin ja aivojen surkastumiseen. "Tämä on ensimmäinen kerta, jolloin osoitetaan että B12-vitamiinin puute voi johtaa tylsistymiseen vuosien kuluttua", Smith toteaa.

Hanketta rahoittivat Suomen Akatemia, Tukholman Karolinska Institutet, Ruotsin lääketieteellinen tutkimusneuvosto, Euroopan Unioni, Ragnhild ja Einar Lundströmin Minne Lindhés -säätiö, Stohnes-säätiö, Gamla Tjänarinnor -säätiö ja Ruotsin Dementia-säätiö.

Vitamin B12 May Reduce Risk of Alzheimer’s Disease (Insciences.org)

Hooshmand B, Solomon A, Kåreholt I, Leiviskä J, Rusanen M, Ahtiluoto S, MD, B. Winblad B, Laatikainen T, Soininen H, Kivipelto M. Homocysteine and holotranscobalamin and the risk of Alzheimer disease. A longitudinal study. Neurology 2010;75:1408-1414 Abstract