Fosfoseriini paransi Alzheimerin taudin

Ravintolisä nimeltään fosfatidyyliseriini (lyhyesti fosfoseriini) paransi amerikkalaisen Bill Scogganin Alzheimerin taudin. Annostus oli 500 mg päivässä, ja sen vaikutus alkoi näkyä arkisissa toimissa reilun kuukauden kuluttua ravintolisän käytön aloituksen jälkeen. Bill ja hänen vaimonsa Nita kertovat asiasta suositussa Jimmy Mooren blogissa, jossa on myös kolme pariskunnan videohaastattelua.

Bill Scoggan ja hänen vaimonsa Nita työskentelivät presidenttien Reagan, Bush ja Clinton aikana Yhdysvaltain puolustusministerössä (Pentagon) ja Valkoisessa talossa. Eläkkeelle jäätyään pariskunta muutti Billin entiselle kotiseudulle Bedfordin kaupunkiin Indianassa. Heidän oli tarkoitus matkustella eläkepäivinään, mutta haaveet tyssäsivät Bill sairastuttua Alzheimerin tautiin vuonna 1999. Lääkäri määräsi hänelle lääkkeitä, joista ei kuitenkaan ollut mitään apua. Tauti paheni hiljalleen niin, ettei Bill enää selviytynyt yksin kotiaskareissaan. Hän ei enää muistanut asioita, eikä löytänyt astioita eikä ruokia keittiön kaapeista. Kuten kaikki tietävät, Alzheimerin tauti ei parane itsestään, vaan pahenee ajan oloon.

Nita oli analysoinut Pentagonissa työkseen tutkimuksia, joten hän alkoi selvittää, voisiko Alzheimerin tautia hoitaa muulla tavoin kuin lääkkein. Hän löysi useita fosfoseriinillä tehtyjä tutkimuksia, joiden mukaan tämä ravintolisä aktivoi aivoja ja voi jopa nuorentaa niitä. Ainetta ei kuitenkaan löytynyt Bedfordin apteekeista eikä terveyskaupoista, eikä niissä oltu koskaan kuultukaan siitä. Nita tilasi vuonna 2003 fosfoseriiniä postitse ja alkoi antaa sitä Billille 500 mg päivässä. Reilun kuukauden kuluttua Billin kunto alkoi parantua dramaattisesti. Eräänä aamuna hän meni keittiökaapille, otti sieltä esille astiat ja ruokatavaroita ja alkoi syödä omatoimisesti. Sitä ei ollut tapahtunut enää pitkiin aikoihin. Nita antoi Billille aplodit. Bill alkoi toipua entiselleen ripeää tahtia. Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, hän on virkeä ja ikäisekseen hyväkuntoinen mies. Alzheimerista ei ole tietoakaan, kuten jokainen voi itse todeta videolta.

Pariskunta kävi säännöllisesti lääkärinsä luona. Tämä hämmästyi Billin parantuneesta kunnosta ja ihmetteli, ovatko hänen määräämänsä lääkkeet nyt vihdoin alkaneet toimia. Nita tunnusti, että lääkkeiden käyttö oli lopetettu jo vuosi sitten. Samalla hän kertoi, että Bill oli siirtynyt VHH-dieettiin ja alkanut nauttia fosfoseriiniä. ”Kuinka se kirjoitetaan?”, kysyi lääkäri ja kirjoitti ravintolisän nimen muistiin. Hänkin löysi aineella tehtyjä neurologisia tutkimuksia, mutta totesi: ”Eihän se ole ketään parantanut!” Nita viittasi Billiin ja sanoi:”Tässä on yksi”. Lääkäri sanoi kuitenkin, ettei hän voi suositella potilailleen fosfoseriiniä, koska se ei ole lääke, vaan ravintolisä. Scogganit pahoittelevat lääkärin nuivaa suhtautumista ravintolisiin.

Nita Scoggan kirjoitti aiheesta palkitun kirjan, jota hän esittelee nettisivustolla olevalla videolla ja omalla nettisivullaan Nitascoggan.com. Hän ei ole suinkaan yksin sanomansa kanssa. Neurotieteilijät tutkivat jatkuvasti fosfoseriinin vaikutuksia aivoissa. Fosfoseriinin uskotaan lisäävän asetyylikoliini-nimisen hermovälittäjäaineen määrää aivoissa. Amerikkalainen hiiritutkimus vuodelta 2009 vahvistaa, että fosfoseriini ja tietyt muut ravintolisät voivat ehkäistä ja vaimentaa Alzheimerin taudissa aivoissa vallitsevaa hapetusstressiä. Havainto voi hyvinkin selittää Billin hyviä kokemuksia.

Suomessa fosfoseriiniä saa vapaasti terveyskaupoista ja tavaratalojen luontaistuoteoastoilta.

Kirjallisuutta:

Amaducci L, Crook TH, Lippi A et al. Use of phosphatidylserine in Alzheimer´s disease. Annals of New York Academy of Sciences, 1991;640:245–5.

Phosphatidylserine. Monograph. Alternative Medicine Review. 2008;13(3:245-7. Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Viime aikoihin asti on uskottu, että taudin syynä on amyloidi-beeta. Nyt neurologit ovat alkaneet epäillä sen osuutta taudissa, koska uudet lääketutkimukset ovat epäonnistuneet (Scientific American 20.8.2010). Sirtä vastoin TAU:lla näyttää olevan suurempi merkitys kuin aikaisemmin on uskottu. Alzheimer-tutkijat, professori Jürgen Götz ja tohtori Lars Ittner ovat osoittaneet, että TAU liittää vielä yhden valkuaisaineen, FYN-kinaasin hermoliitokseen (synapsiin), jolloin amyloidi-beeta vaurioittaa aivosoluja (lue lisää). Tässä tulevat hyvät uutiset: Berberiini estää FYN-kinaasia.