D-vitamiini ehkäisee paksusuolen syöpää

D-vitamiinin runsas pitoisuus veressä vähentää paksusuolen syövän riskiä 40 %, ilmenee amerikkalaisen Emory-yliopiston laatimasta meta-analyysista. Se vahvistaa aikaisemmin tänä vuonna julkaistun suuren eurooppalaisen tutkimuksen tuloksia: D-vitamiini ehkäisee paksusuolen syöpää. Maailman johtavat D-vitamiinitutkijat vaativat saantisuosituksen nostamista 50-100 mikrogrammaan päivässä. D-vitamiinilla pelottelu on lopetettava täysin perusteettomana. Alle 1000 mikrogramman päiväannokset eivät ole myrkyllisiä, sanoo eniten asiaa tutkinut kanadalainen professori Reinhold Vieth BBC:n haastattelussa 2.8.2010.

Emory-yliopiston tutkijat analysoivat seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) 616 paksusuolen syöpään sairastuneelta ja 770 terveeltä verrokilta. ”Suuri S-D-25-pitoisuus liittyi tilastollisesti merkitsevästi pienentyneeseen paksusuolen adenooman riskiin […] Nämä löydökset tukevat oletusta, että [tavallista] suurempi D-vitamiinin saanti voi vähentää paksusuolen adenooman riskiä, erityisesti yhdessä tulehduskipulääkkeiden kanssa”, päättelevät tutkijat. Adenooma on paksusuolen epiteelin kasvain, joka voi kehittyä syöväksi.

Nutraingredients.com 13.8.2010

Fedirko V, Bostick RM, Goodman M, et al.  Blood 25-Hydroxyvitamin D3 Concentrations and Incident Sporadic Colorectal Adenoma Risk: A Pooled Case-Control Study. American Journal of Epidemiology. Published online ahead of print, doi:10.1093/aje/kwq157

Tohtori Tolosen kommentti

Tohtori Frank Apperly esitti ensimmäisenä jo 1940-luvulla, että D-vitamiini ehkäisee syöpää. Häntä ei uskottu, ennen kuin uudet tutkimukset ovat alkaneet muuttaa käsityksiä. The International Agency for Research on Cancer (IARC) totesi raportissaan (2008), että D-vitamiinin vajaus lisää paksusuolen adenoomien ja syövän riskiä (ks. Holick 2010). Kuudessa Euroopan maassa tehtyyn tutkimukseen osallistui yli puoli miljoonaa länsieurooppalaista ihmistä, joista reilulla 1200 kehittyi peräsuolen syöpä. Henkilöillä, joiden S-D-25 oli alle keskitason (50-75 nmol/l), oli kohonnut peräsuolen syövän riski.

Maailman johtavat D-vitamiinitutkijat, amerikkalainen Anthony Norman ja kanadalainen Reinhold Vieth vaativat D-vitamiinin saantisuosituksen nostoa 50–100 mikrogrammaan (µg) päivässä. Myös Helsingin yliopiston farmakologian professori Ilari Paakkari vaatii Duodecimin pääkirjoituksessa suosituksen nostamista tutkimustietoa vastaavaksi. Suomessa viranomaissuositus on vain 7,5 µg (yli 60-vuotiaille 20 µg). Valtaosa suomalaisista – kansalaiset, jotka eivät ota D-vitamiinia purkista – potee D-vitamiinin puutetta, mikä myötävaikuttaa pitkäaikaissairauksien syntyyn ja pahenemiseen.

D-vitamiinia 50–100 mikrogrammaa päivässä

Uusi erinomainen D-vitamiinikatsaus, joka kaikkien lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulisi ehdottomasti lukea:

Holick MF. The Vitamin D Deficiency Pandemic: a Forgotten Hormone Important for Health. Public Health Reviews, 2010;32(1), 267-283 Free Full Text pdf

Katso tohtori Holickin vauhdikas videoluento D-vitamiinista