Päänsärky, migreeni, krooninen kipu ja D-vitamiini

Päänsärkyä, migreeniä ja kroonista kipua potevien henkilöiden tulisi mittauttaa seeruminsa D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25), sanoo dallasilainen tohtori John Claude Krusz. Hän esitti Yhdysvaltain päänsärky-yhdistyksen 52. tieteellisessä vuosikokouksessa alustavien tutkimustensa tulokset. Niiden mukaan kipupotilaiden S-D-25 on usein huomattavasti tavoitetasoa pienempi. D-vitamiinin puute on helppo korjata nauttimalla tätä vitamiinia purkista.

"D-vitamiini voi olla merkittävä, joskin vielä tuntematon tekijä monissa kivuliaissa tiloissa, kuten päänsäryssä ja migreenissä”, Krusz sanoo. Hänen työryhmänsä mittasi 900 kipupotilaan S-D-25:n ja valitsi heistä 100 nyt julkaistuun raporttiin. Noin puolet (55) heistä kärsi migreenistä tai muusta päänsärystä. Loput 45 potilasta kärsi muusta kiputilasta, mukaan luettuina fibromyalgia, reuma- tai hermokipu. Migreeni ja päänsärkypotilaiden S-D-25 oli keskimäärin 26,3 ng/ml eli 66 nmol/l. Muuta kroonista kipua potevilla, joilla ei ollut päänsärkyä, lukema oli keskimäärin 63 nmol/l. Tulokset ovat samaa luokkaa kuin vuonna 2008 yhdistyksen kokouksessa esitetyt toisen, miamilaisen tutkijaryhmän migreenipotilaiden lukemat. Kummassakaan tutkimuksessa ei ollut S-D-25-tietoja terveistä verrokeista.

Krusz toteaa, että hänen raporttinsa on vasta alustava, mutta se puoltaa laajempien tutkimusten tekemistä. ”Mittaan jokaisen potilaani seerumin D-vitamiinin ja hoidan kaikki potilaat [D-vitamiinilisällä] niin, että pitoisuus nousee sinisen viivan yläpuolelle (katso kuva). Luulisin, että tällä alueella on voitettavissa noin viisi Nobelin palkintoa. Vielä on paljon sellaista, mitä emme tiedä”, Krusz sanoo.

Kuva: Päänsärky- ja migreenipotilaiden (punainen pylväs) ja kroonista kipua potevien henkilöiden (keltainen pylväs) keskimääräinen S-D-25-pitoisuus on huomattavasti pienempi kuin suositeltu pitoisuus (sininen viiva). Huom! Lukemat ovat amerikkalaisissa mittayksiköissä ng/ml. Ne muutetaan suomalaisiksi (nmol/l) kertomalla 2,5:llä.

Hoida D-vitamiinin puutos kuntoon

Psykiatri John Cannell, Vitamin D Councilin johtaja (San Luis Obispo, Kalifornia), on samaa mieltä. "Meidän mielestämme D-vitamiinin puute vallitsee silloin, kun S-D-25 on alle 50 ng/ml (125 nmol/l) kahdessa tai useammassa seuraavista tiloista: luukato (osteoporoosi), sydäntauti, verenpainetauti, autoimmuunisairaus, tietyt syövät, krooninen väsymys tai krooninen kipu”.

Vitamin D Council on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka pyrkii valistamaan yleisöä ja ammatti-ihmisiä D-vitamiinin puutteesta. Councilin suosittelema 125 nmol/l on vähän pienempi kuin nykyisin monissa tutkimuksissa käytetty raja-arvo 150 nmol/l. [Vertailun vuoksi: Suomessa väestön S-D-25 on (ilman D-vitamiinilisiä) yleensä noin 40 nmol/l, koska olemme paljon pohjoisempana kuin esim. Miami.] Cannelin mukaan D-vitamiini on täysin fysiologista ja  turvallista 125 mikrogramman päiväannoksena (kokonaissaanti yhteenlaskettuna kaikista lähteistä, auringosta, ruoasta ja ravintolisistä).

Yliherkkyyttä D-vitamiinille saattaa esiintyä joissakin harvinaisissa tiloissa: primaarinen hyperparatyroidismi, piilevä lymphoma ja sarkoidoosi. ”Näissä tapauksissa D-vitamiinin puutos tulee hoitaa asiansa osaavan lääkärin valvonnassa”, Cannel korostaa.

Muutkin tutkijat kiinnittävät huomiota siihen, että D-vitamiinin puute voi olla syynä päänsärkyyn (Yang ym. 2010, Prakash 2010).

American Headache Society (AHS) 52nd Annual Scientific Meeting: Poster 51. Presented June 26, 2010. MedScape 6.7.2010

Yang Y, Zhang HL, Wu J. Is headache related to vitamin D insufficiency? J Headache Pain. 2010 Jul 3. [Epub ahead of print]

Prakash S. Headache may be related to vitamin D deficiency. J Headache Pain. 2010 Jul 3.