E-EPA ehkäisee ja jarruttaa valtimotauteja

Tämän uutisen tulisi kiinnostaa jokaista ihmistä, sillä meidän kaikkien valtimot kovettuvat iän myötä enemmän tai vähemmän. Englantilaisten verisuonikirurgien ja immunologien tekemä uudenlainen tutkimus osoittaa, että etyyliesteröidyn kalaöljyn EPA-rasvahappo (E-EPA) imeytyy hyvin vereen ja kulkeutuu valtimoiden seinämiin kertyneisiin kovettumiin eli plakkeihin. Niissä se ehkäisee ja vähentää tulehdusta ja stabilisoi plakkia niin, ettei se repeä ja lähetä tukkeavia palasia sydämen ja aivojen ohuisiin valtimoihin. Tutkimus selittää uudella tavalla kuinka etyyliesteröity kalaöljy ehkäisee sydänkohtauksia ja aivohalvauksia ja vähentää niiden uusimisriskiä.

Kalaöljyn suojavaikutusta sydän- ja valtimotaudeissa on tutkittu jo lähes 40 vuotta. Vaikka useita vaikutustapoja tunnetaan, ne eivät ole vieläkään kaikki selvinneet. Aikaisemmin on osoitettu muun muassa, että E-EPA ehkäisee tulehdussytokiineja ja suojaa siten sydäntä. Japanissa on myös todettu, että E-EPA ohentaa paksuuntuneita kaulavaltimoita. Irlantilaiset tutkimukset osoittavat, että E-EPA alentaa kohonneita triglyseridiejä, jotka ovat valtimotautien riskitekijöitä.

Southamptonin yliopiston ravitsemusimmunologian professori Philip C. Calderin ja kuningatar Alexandran sairaalan verisuonikirurgien työryhmät selvittivät asiaa tutkimalla potilaita, jotka jonottivat ja pääsivät kaulavaltimoiden leikkaukseen vuosina 2003–2004. Heille tehtiin plakin poisto eli endarterektomia (ateroskleroottisen sisäkerroksen ja ainakin osittain keskikerroksen poisto valtimosta). Se on ollut jo vuosien ajan tärkein kaulavaltimon ahtauman kirurginen hoitokeino. Siinä kirurgi tekee pienen viillon kaulaan ja kaulavaltimoon ja avaa ahtautuneen valtimon kauhomalla plakin pois (katso video). Stentin asettaminen on toinen, yhtä hyvä hoitokeino. Tähän tutkimukseen valittiin etyyliesteröity kalaöljy, joka on osoittautunut tehokkaaksi suurissa väestötutkimuksissa (Dart, GISSI ja JELIS).

Kuva. Valtimon kovettuminen vie yleensä aikaa vuosikymmeniä. Sitä voidaan kuitenkin ehkäistä ja jarruttaa etyyliesteröidyllä kalaöljyllä ja muilla ravintolisillä.

Kaulavaltimoleikkaukseen jonotti 121 potilasta. Heidät arvottiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään, joista toinen sai koko jonotusajan eli keskimäärin kolme viikkoa päivittäin etyyliesteröityä öljyä (810 mg E-EPAa + 675 mg E-DHA:ta) ja toinen  puoli sai lumetta (oliiviöljyä, joka sisälsi 1550 mg öljyhappoa). [Todettakoon vertailun vuoksi: Tavallinen englantilainen ruoka antaa alle 200 mg omega-3-rasvahappoja päivässä.] Kalaöljyn annostelu oli siten ”lääkkeellistä”. Lopullisessa analyysissa oli mukana 53 kalaöljy ja 47 oliiviöljyä saanutta potilasta (muut putosivat pois matkalla syystä tai toisesta).

Potilaista mitattiin veren rasvahappoja ja lisäksi analysoitiin tarkoin valtimoista poistetut plakit. Ne tutkittiin histopatologisesti ja niistä mitattiin suuri määrä muuttujia, kuten makrofagien ja vaahtosolujen määrä, verenvuoto, tulehdussytokiinit (inflammaatio) ja stabiilius. Kävi ilmeiseksi, että kalaöljy lisäsi veriplasman omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) pitoisuuksia reilusti. Merkittävin havainto oli kuitenkin se, että kalaöljyn EPA-rasvahappo siirtyi plakkiin, jossa sen pitoisuus nousi 100 %. EPA vähensi plakissa vaahtosoluja, tulehdusgeenejä ja -sytokiineja sekä tulehdusta ja stabilisoi plakkia. Stabiili plakki ei hevin repeä, eikä lähetä verenkiertoon palasia, jotka voisivat aiheuttaa sydän- tain aivoinfarktin. Yllättävää oli, että DHA:n pitoisuus plakissa lisääntyi vain 13 %.


Kuva. Suurin osa (70 %) sydäninfarkteista johtuu valtimoiden seinämistä irronneista paakuista (plakeista). Ei-revenneet plakit (valtimoiden tukkeumat) aiheuttavat alle 30 % sydäninfarkteista.

Tutkimusten mukaan noin 70 % sydäninfarkteista johtuu revenneistä plakeista. Niinpä EPAn pitoisuuden suureneminen plakissa sen stabiiliuden lisääntyminen voi olla kliinisesti merkittävä, päättelevät tutkijat. ”Jos E-EPA stabilisoi kaulavaltimoiden plakkeja, voi neurologisten tapahtumien [mm. aivohalvauksen] riski vähetä potilailla, joiden kaulavaltimot ovat suuresti kovettuneet”, he kirjoittavat. ”Lisäksi, jos näin käy [myös] varhaisessa ateroskleroosissa, voidaan hidastaa epästabiilien plakkien kehittymistä. Sama voi päteä plakkeihin kaikkialla valtimoissa, mukaan luettuina sepelvaltimot, ja se voi selittää [kalaöljyn] omega-3-rasvahappojen merkitsevää suojavaikutusta, mitä ei ole tähän mennessä kyetty selittämään”, tutkijat lisäävät.

Cawood AL, Ding R, Napper FL, Calder PC, et al. Eicosapentaenoic acid (EPA) from highly concentrated n-3 fatty acid ethyl esters is incorporated into advanced atherosclerotic plaques and higher plaque EPA is associated with decreased plaque inflammation and increased stability. Atherosclerosis. 2010 May 20. Abstract | Free Full Text

Päivitys 29.6.2019

Japanilaisten kardiologien tutkimus (Combination Therapy of Eicosapentaenoic Acid and Pitavastatin for Coronary Plaque Regression Evaluated by Integrated Backscatter Intravascular Ultrasonography [CHERRY)] osoitti, että 1800 mg pelkkää E-EPAa päivässä vähentää statiineja syövien potilaiden sepelvaltimoiden paakkuja (plakkeja) (Watanabe ym. 2017). Tämä kliininen tutkimus tukee hyvin edellä selostamaani brittitutkimusta; molemmat puoltavat E-EPAn käyttöä sydänpotilaiden ravintolisänä.

Nakagawa I, Park HS, Yokoyama S, et al. Pretreatment with and ongoing use of omega-3 fatty acid ethyl esters reduce the slow-flow phenomenon and prevent in-stent restenosis in patients undergoing carotid artery stenting. Journal of Vascular Surgery. 2017 Mar 27. pii: S0741-5214(17)30229-X. doi: 10.1016/j.jvs.2016.12.132.