Ubikinoni ehkäisee paksusuolen syöpää

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on syöpää ehkäisevä ja sen leviämistä estävä vitamiininkaltainen yhdiste. Uusi eteläkorealainen rottakoe osoittaa, että ubikinoni estää paksusuolen syöpää. Raportti vahvistaa entisestään käsitystä, jonka mukaan ubikinoni on hyödyllinen ravintolisä syövän ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.

Ubikinoni löydettiin naudan sydänlihaksesta vuonna 1957 ja vuonna 1961 havaittiin, että syöpäpotilailla on usein puutetta tästä fysiologisesta yhdisteestä. Sen jälkeen ubikinonin merkitystä syövän ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa on tutkittu eri puolilla maailmaa. Ubikinoni onkin syöpäpotilaiden suosima ravintolisä.

Uusi rottatutkimus tehtiin Kyungnam-yliopiston ravitsemustieteen laitoksella Koreassa. Siinä kävi ilmi, että ubikinoni ehkäisi 20 % paksusuoleen ilmaantuvista syövän esiasteista (engl. aberrant crypt foci, ACF), joita rotille aiheutettiin syöpää aiheuttavalla yhdisteellä nimeltään 1,2-dimetyylihydratsiini (DMH). Lisäksi ubikinoni ehkäisi DMH:n aiheuttamia DNA-muutoksia valkosoluissa sekä tulehdusta aiheuttavien COX-2- ja iNOS-geenien ilmentymistä rottien suolen limakalvoilla ja syöpäkudoksissa. 

Tulostemme mukaan CoQ10 [ubikinoni] suojaa paksusuolen karsinogeneesiltä [syövän synnyltä] ehkäisemällä syövän esiasteiden syntyä, mahdollisesti vaimentamalla COX-2- ja iNOS-geenien ilmentymistä suolen limakalvolla sekä ehkäisemällä valkosolujen DNA-muutoksia. Nämä havainnot viittaavat siihen, että ubikinonilla on kemoterapeuttista aktiviteettia”, päättelevät tutkijat.

Kim JM, Park E. Coenzyme Q10 attenuated DMH-induced precancerous lesions in SD rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2010;56(2):139-44. Free Full Text

Hakusanat: Ubikinoni, koentsyymi Q10, paksusuolen syöpä, syöpä, syöpätaudit, ravintolisät, vitamiinit.