Lihavilla vakava D-vitamiinin puute

 

D-vitamiinin puutteen ja lihomisen välillä vallitsee selvä yhteys, osoittaa Upsalan yliopiston uusi tutkimus. Sairaalloisen lihavilla ihmisillä on usein vakava D-vitamiinin puutos ja häiriintynyt kalkin aineenvaihdunta. Lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt aliarvioivat D-vitamiinin merkitystä, sanovat tutkijat, joiden raportin julkaisi aineenvaihdunnan sairauksiin erikoistunut lehti Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Vaikka aikaisemminkin on raportoitu, että D-vitamiinin puutos saattaa liittyä lihavuuteen ja kalkin aineenvahdunnan häiriöihin, osoittaa uusi tutkimus tämän yhteyden entistä selvemmin. Aineistona oli 108 lihavaa ruotsalaista (76 naista ja 32 miestä). Verikokeista ilmeni, että peräti 70,4 % heistä poti D-vitamiinin puutetta (S-D-25 oli keskimäärin 53 nmol/l, kun viitearvot ovat 75–250 nmol/l). Puute voi johtaa luukatoon ja myötävaikuttaa muihin sairauksiin. Tutkijoiden johtopäätös oli, että lihavat ihmiset tarvitsevat D-vitamiinilisää.

Liikalihavien mahaleikkaukset eivät korjaa D-vitamiinin puutetta, vaan voivat suorastaan pahentaa sitä”, sanoo kirurgian professori Per Hellman, yksi tutkijoista. “Valitettavasti tätä tosiasiaa ei noteerata riittävästi. D-vitamiinilisä on tärkeää myös leikkauksen jälkeen”, hän lisää.

Lihominen aiheuttaa ja pahentaa D-vitamiinin puutetta, uskovat tutkijat. D-vitamiini on näet rasvaliukoinen, joten rasvakudos kerää sitä itseensä, eikä sitä riitä tarpeeksi muualle elimistön käyttöön. Lisäksi lihavat saavat usein liian vähän aurinkoa, koska he oleskelevat pääasiassa sisätiloissa ja peittävät lihavuuttaan vaatteilla, tutkijat huomauttavat.

Nyt Upsalan yliopistoklinikan lihavuusyksikön potilaat saavat huomattavaa D-vitamiinilisää. Tähän asiaan tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota myös perusterveydenhuollossa. Tällä hetkellä monet potilaat saavat aivan liian vähän seurantahoitoa leikkausten jälkeen”, toteaa professori Hellman.

Dagens Nyheter uutisoi tutkimuksen 10.6.2010.

Hultin H, Edfeldt K, Sundbom M, Hellman P. Left-Shifted Relation between Calcium and Parathyroid Hormone in Obesity. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2010. doi:10.1210/jc.2009-2822