Foolihappo, B6-vitamiini, magnesium ja kuidut ehkäisevät paksusuolen syöpää

Runsas foolihapon, B6-vitamiinin, magnesiumin ja kuitujen runsas saanti ehkäisee naisten paksusuolen syöpää, raportoivat Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkijat. Tutkimusten mukaan näiden suojaravintoaineiden piilevä puute on yleistä Ruotsissa ja muuallakin Euroopassa.

Tohtori Susanna C. Larssonin työryhmä seurasi 15 vuotta (1987–2004) 61 433 naisen terveydentilaa Ruotsin mammografia-aineistosta. Seurannan alkaessa naiset olivat iältään 40–76-vuotiaita eikä heillä ollut syöpätauteja. Seurantajakson aikana 805 naista sairastui paksu- tai peräsuolen syöpään (1–5). Kaikista oli mitattu veren vitamiinien ja magnesiumin pitoisuuksia.

Sairastumista edelsi usein vähäinen veren foolihapon, B6-vitamiinin ja magnesiumin pitoisuus. Mitä vähemmän näitä suojaravinteita, sitä suurempi syövän riski. Riskiä lisäsi vielä runsas alkoholin käyttö ja punaisen lihan syönti. Yhdessä matalan vitamiini- ja magnesiumipitoisuuden kanssa alkoholi lisäsi paksusuolen syövän riskiä peräti 72 %. Alkoholi kuluttaa elimistön suojaravinteita ja lihasta syntyy elimistössä homokysteiiniä, mikä lisää sairastumisen riskiä. Reutershealthin haastattelussa tohtori Larsson suosittelee naisia huolehtimaan riittävästä vitamiinien saannista.

Tohtori Tolosen kommentti
Karoliinisen Instituutin tutkimukset vahvistavat mm. Kuopion yliopiston tutkimuksia, joiden mukaan Pohjoismaidenkin väestöissä esiintyy yleisesti vitamiinien ja kivenäisaineiden piileviä puutostiloja – vaikka Kansanterveyslaitos kuinka yrittää väittää muuta. Kansainvälinen tutkijaryhmäni osoitti jo 1980-luvulla, että B6-vitamiinin piilevä puute on yleistä yli 65-vuotiailla suomalaisilla hollantilaisilla (4). Puute korjaantui täysin 2 mg:n päivättisellä B6-lisällä. Muutkin tutkijaryhmät ovat osoittaneet foolihapon, B6-vitamiinin ja magnesiumin piilevän puutteen olevan yleistä, jopa hyvin koulutetuilla nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla. Koska ravinto ei sisällä tarpeeksi foolihappoa, harkitaan Ruotsissa parhaillaan sen lisäämistä elintarvikkeisiin Amerikan malliin. Suomessa ainoa mahdollisuus varmistaa riittävä näiden B-vitamiinien saanti on ottaa niitä purkista. Nyt on saatavana vahvoja magnesiumin, foolihapon ja muiden B-vitamiinien edullisia yhdistelmävalmisteita, myös terveyskaupoista ja -osastoilta.

1. Larsson SC ym. Gastroenterology, June 2005.

2. Larsson SC, Giovannucci E, Wolk A. A prospective study of dietary folate intake and risk of colorectal cancer: modification by caffeine intake and cigarette smoking. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005 Mar;14(3):740-3 [PubMed]
3. Larsson SC, Giovannucci E, Wolk A. Whole grain consumption and risk of colorectal cancer: a population-based cohort of 60,000 women. Br J Cancer. 2005 May 9;92(9):1803-7 [PubMed]
4. Larsson SC, Bergkvist L, Wolk A. Magnesium intake in relation to risk of colorectal cancer in women. JAMA. 2005;293(1):86-9 [PubMed]
5. Larsson SC, Rafter J, Holmberg L. Red meat consumption and risk of cancers of the proximal colon, distal colon and rectum: the Swedish Mammography Cohort. Int J Cancer. 2005 20;113(5):829-34 [PubMed]
6. Tolonen M. et al Vitamin B6 status of Finnish elderly. Comparison with Dutch younger adults and elderly. The effect of supplementation. Int J Vitam Res 58(1): 73-77, 1988 [PubMed]
7. Schrijver J, Westermarck T, Tolonen M. Vitamin B-6 status and the effect of supplementation in Finnish and Dutch elderly. Kirjassa: Clinical and Physiological Applications of Vitamin B-6. Alan R. Liss, Inc, 1988, 127-132